5 dolog, amire NEM jó a szódabikarbóna

Vízkő ellen szódabikarbóna

5 dolog, amire NEM jó a szódabikarbóna, jobb, ha elfelejted!

A szódabikarbónát sokan multifunkcionális csodaszernek tartják. Tény és való, sok olyan terület van, amiben jó szolgálatot tesz, gondoljunk csak az emésztés segítésére, lábáztatásra, csípések kezelésre vagy a kertben való felhasználásra. Van azonban jó pár dolog, ahol egyáltalán nem ajánlott a használata!

Manapság egyre többen hajlanak arra, hogy vegyi anyagoktól mentes módon takarítsák ki az otthonukat. Alapvetően ez egy jó ötlet, hiszen a sok vegyszer allergiás tüneteket is kiválthat, ráadásul nem túl pénztárcabarát, ahogy a környezetet sem kíméli. Az örök kedvenc szódabikarbóna azonban nem jó mindenre.

Mire NEM jó a szódabikarbóna?
Mire NEM jó a szódabikarbóna?

Lássuk, mire NE használjunk szódabikarbónát!

1. Márvány, arany- és ezüst bevonat, kerámia tisztítására

Ez a három anyag nagyon kényes, a legkisebb mechanikus hatásra károsodással reagálnak, az apró szemcsék összekarcolják őket.

A márvány, az arany- és ezüst bevonat és a kerámia a súrolás hatására elveszti fényét, ráadásul egyes esetekben a szódabikarbóna egyfajta bevonatot képez a felületen, amit csak nagyon nehezen lehet eltávolítani.

Szóval, ha nem akarunk plusz munkát magunknak, vagy anyagi kárt okozni, jobb, ha más – környezetbarát – megoldás után nézünk és a szódabikarbónát a szekrényben hagyjuk.

2. Fogmosásra

Bár sok helyen azt írják, hogy a fogápolás Szent Grálja a szódabikarbóna, mert káros vegyületek nélkül és sérülésmentesen tisztítja, és egyben fehéríti is a fogakat, van egy rossz hírünk.

Ez sajnos nem így van.

A szódabikarbóna apró szemcséi ugyanis végigkarcolhatják a fogak zománcrétegét, ami egyenes út a baktériumok megtelepedéséhez a kis redőkben, aztán a fogszuvasodáshoz és a fogorvoshoz. (Ugyanezen okokból nem ajánlják a különböző, apró részecskékek tartalmazó fogkrémek használatát sem a szakemberek.)

3. Bútortisztításra

Legyen szó bármilyen fa bútorról, a szódabikarbóna egyik esetben sem a legjobb választás a tisztításukra.

A natúr fa ugyanis kölcsönhatásba léphet a savas vegyülettel és elszíneződhet, a pác vagy lazúr foltossá válhat, a politúrozott felület pedig karcos lehet.

Egy esetben ajánlható a szódabikarbóna felhasználása, a bútortextilek felfrissítésére. Ha rászórjuk a párnákra, ülőfelületekre, majd bedolgozzuk az anyagba, utána pedig alaposan kiporszívózzuk, azonnal eltűnnek a kellemetlen illatok.

+1 Daganatos betegségek esetén NEM hatásos!

Sok oldalon olvasható, hogy a különböző daganatos megbetegedések „leghatásosabb gyógyszere” a szódabikarbóna, sőt még az is, hogy használata mellett nincs szükség az orvostudomány által javasolt és alkalmazott kezelésekre.

Gyakran egy olasz orvos kutatásaira hivatkoznak ezzel kapcsolatban, de az igazság az, hogy ez nem más, mint NAGY KAMU! Az említett „szakembert” ugyanis már elítélték csalásért, gondatlanságból elkövetett emberölésért, nagy összegű bírságot vetettek ki rá és visszavonták az orvosi engedélyét is.

Egy szó, mint száz, ha baj van, érdemes az orvosokra hallgatni és egy esetleges alternatív kiegészítő terápia kapcsán egyeztetni velük.

Mire jó a szódabikarbóna?