5 tanács mosogatógép vásárlásához

Mosogatógép

5 tanács mosogatógép vásárlásához

Ahogy az életben oly sok mindenhez, a mosogatógép vásárláshoz is érdemes meghozni pár döntést mielőtt kiadnánk egy nagyobb összeget. Nincs ez másképp a háztartásokban és a vendéglátó iparban sem. Épen ezért az alábbiakban megosztunk X jó tanácsot mosogatógépekhez, melyek a megfelelő gép kiválasztáshoz is hasznosak lehetnek.

1, Mosogatógép – Méret kiválasztása

Elsőként mindenképp azt kell mérlegelni, hogy a leendő gép mekkora helyet foglal majd, illetve milyen kialakításra van szükségünk. A szűkös háztartások és vendéglátó ipari egységekben ez hatványozottan fontos lehet, ezért mindenképp mérjük fel a terepet és csak ezután döntsünk a többi kérdésben.

Vásárláskor azonban nem csak arra kell figyelni, hová is fér el az új mosogatógép, hanem arra is, hogy a vízellátáshoz, valamint a leeresztéshez a vízelvezetéshez csatlakozást hogyan tudjuk megoldani, és a bepakoláshoz az ajtaját is kényelmesen ki lehessen nyitni.

2, Típus kiválasztása

Típus kérdésben főképp a vendéglátó iparban van jelentősége. Náluk megkülönböztethetünk többek között frissvíz rendszerű, tartályos, kalapos, szalagos készülékeket.

Frissvíz rendszerű ipari mosogatógép

Ez a típus a háztartási mosogatógépekhez hasonló. Előnyük, hogy vegyes mosogatógépnek tekinthető vagyis tányért, poharat, evőeszközt, de akár kisebb edényeket, lábosokat is képes higiénikusan tisztítani, szárítani.

Hátránya, hogy lassabb, kapacitása korlátolt. Maximum napi 100 teríték (kb. 500 tányér-pohár) mosogatására. Ezért ez a típus azoknak ajánlható, akiknek elég a kisebb kapacitás, és szükséges a nagyobb rugalmasság.

Mosogatógép

Tartályos pohár- és tányér mosogatógépek

A pohár,- vagy tányérmosógépek gyorsak, hiszen ciklusidejük pár percben mérhető, használatuk egyszerű, a mosogatni kívánt edényekhez pedig tartozékként megtalálhatóak a megfelelő tálcák. Mennyiségileg óránként 500-1000 darab edény tisztítható. A szárítást a hirtelen hőmérséklet különbség kialakulása segíti elő. Pont ezért üveg, porcelán mosogatására a legalkalmasabbak.

Kiváló minőségű ipari mosogatógépeket találhatunk az anvalor.hu kínálatában, ezért ha lehetőségünk adódik rá, nyugodt szívvel szemezgessünk termékeik között.

Kalapos mosogatógépek

A kalapos készülékek hasonlítanak a tartályosokhoz. A különbség, hogy míg az előző típus elöltöltős, addig a kalapos verziónak külön beadó, és kiadó asztala van, a mosogatáshoz pedig egy búra szerű felső rész tudunk rácsukni az edényekre. Innen a neve is. További különbség a kapacitás, ami ezeknél a gépeknél már több ezer tányér/pohár óránként.

3, Kapacitás kiválasztása

Kapacitás kérdésében háztartási és ipari mosogatógép esetében is két fontos kérdésre kell válaszolnunk ahhoz, hogy a megfelelő mosogatógépet kiválaszthassuk:

  • Mennyi konyhai eszközünk van?

  • Hány főt szeretnénk kiszolgálni?

A kapacitást a mosogatógépek esetében a terítékek jelentik. Ez azt jelenti, hogy például a 8 terítékes készülékbe 8 mély, 8 lapos, 8 kistányér, 8 kés, 8 villa, stb. pakolható az optimális tisztítóhatáshoz.

A háztartási mosogatógépek esetén a 6-14 terítékes gépek terjedtek el a piacon, természetesen az ipari mosogatógépek ennél jóval nagyobb számú teríték készletet képes kezelni egy időben.

A megfelelő kapacitású mosogatógép kiválasztása azért fontos, mert egy kisebb kapacitású mosogatógép többszöri elindítása jóval nagyobb energia- és vízfogyasztással járhat.

Mosogatógép

5, Mosogatógép fogyasztás

Az áramfogyasztást (és a vízfelhasználást) a gyártók minden típusnál éves szinten határozzák meg. Értelemszerűen minél alacsonyabb ez a szám, Ön annál jobban járhatunk. Emellett minden mosogatógépet besorolnak egy energiaosztályba. A legtöbb ma már „A” energiacímkét kap, de érdemes a jobb besorolású ”A+”, „A++”, illetve az „A+++” gépeket választani, amelyekkel a villanyszámlán is spórolhattunk, ami háztartások és vállalkozások esetében is hangsúlyos kérdés lehet.

Az energiaosztályok mellett az extra környezettudatos programokat is érdemes figyelni. Háztartások számára javasolt a szupergazdaságos ECO-programok használata, melyek bár kicsit hosszabb mosogatási időt vesznek igénybe, de a lehető legkevesebb vizet és áramot igénylik.

Amennyiben a fenti néhány jó tanácsot megfogadjuk mosogatógép vásárlás előtt, akkor biztosan a lehető legjobb opciót tudjuk majd kiválasztani a háztartási, vagy ipari mosogatógépek széles termékpalettájáról.

Mosogatógép

További praktikus ötletek