A cserépkályha építés folyamata minden infó, amiről tudnia kell

A cserépkályha építés folyamata

A cserépkályha építés folyamata: minden infó, amiről tudnia kell

A cserépkályha, ki tudja hányadszor, újra virágkorát éli. Bizonyítottan mutatós, hangulatos, otthonosan meleggé teszi a házunkat. Több évszázada használatban lévő, elsősorban fafűtéses berendezés, amelynek a működéséhez legalább két évig száradt tűzifára van szükség.

A cserépkályha nagyságától függően tökéletesen felfűt egy helyiséget, de építenek olyan fal közé rakott kályhákat is, amelyek több helyiség fűtésére is alkalmasak. Azok, akik szeretik az égő tűz látványát, hangját, hangulatát, azoknak érdemes cserépkályhát készíttetni. Amennyiben a fővárosban szeretnénk cserépkályhát, budapesti cserépkályha építés megrendelése az építők weblapján megtalálható.

Melyek a cserépkályha építésének folyamatai?

Igen sokrétű művelet egy cserépkályha megépítése, amelyet elsősorban jól képzett szakember tud elvégezni úgy, hogy azzal meg legyünk elégedve. Nemcsak fűtési eszköz egy cserépkályha, hanem az otthonunk meghatározó eleme, dísze, melegséggel tölti el a házunkat, megjelenésével komfortérzetet hoz a lakásba. A kályha építése során tűzálló anyagokat használnak, amelyek garantálják a biztonságot is és így lesz az elkészült cserépkályha hőtároló, ezt a hőt pedig folyamatosan adja át a környezetének.

A cserépkályha építés folyamata
A cserépkályha építés folyamata

A tervezés lépései

  • A hely kiválasztása, a mérete, stílusa, a kémény méretének meghatározása mind meg kell, hogy előzze az építés folyamatát.

  • Ezután történik a cserépkályha méretének, formájának, hőleadásának meghatározása és összhangba hozása az esztétikai megjelenéssel.

Az építés lépései

A tervezés után az első lépés, hogy kiválasszuk a kályha csempéit és megrendeljük. Fontos, hogy gondosan válasszunk, hiszen évekig, sőt évtizedekig velünk lesz az elkészített kályha. Új csempe választása esetén számolni kell a csempék elkészítési idejével is, ami 4-8 hét is lehet.

Amikor nekilátnak a kályha építésének a csempék, a füstjáratok és az ajtók beépítése után amikor elkészült a kályha lepucolják, kifugázzák és a szárító tüzelést is elvégzik rajta.

Az építés során a samott téglák folyamatosan kerülnek beépítésre, ezek biztosítják a kályha tartósságát és hatékonyságát. A profi szakemberek minden kályha építése után kivitelezői nyilatkozatot és számlát állítanak ki az elkészült kályháról. A garancia általában öt év szokott lenni az építéstől számítva.

Természetesen az építés során nemcsak technikai és esztétikai kihívásokkal kell szembenézni, hiszen a megfelelő működés és a hosszú élettartam érdekében a kályha szerkezetének kialakítása kiemelkedő szakmai tudással valósítható meg.

Bár építenek cserépkályhákat szakmai tudás és gyakorlat nélkül is napjainkban, de alapos utánajárással igyekezzünk ezeket a kályhás “szakembereket” elkerülni, hogy a befektetett pénz és idő megtérüljön.

A cserépkályha építés folyamata
A cserépkályha építés folyamata

Összegezve

Egy cserépkályha építése során sok tényezőt kell figyelembe venni a megfelelő működés és az esztétikus megjelenés elérése érdekében. Kiváló minőségű, tűzálló anyagokból, jól képzett szakemberek munkájával lehet csak létrehozni egy minden szempontból tökéletes remekművet, a cserépkályhát.

 

Fotók: Vistacreate, Pixabay