A fémhulladék újrahasznosítás egyik legfontosabb területe: a kábelfeldolgozás

Kábelfeldolgozás

A vas- és színesfémek iránti igény óriási a piacon. A kitermelés és a feldolgozás azonban igen költséges folyamat. A fémhulladék újrahasznosítás nemcsak a nyersanyaggal való takarékoskodásra, de a környezet védelmére is lehetőséget biztosít. Az emberek és a cégek nap mint nap számos elektronikai hulladékot és fémet dobnak ki, amelyek értékes rezet, vasat, ólmot, alumíniumot tartalmaznak. A fémhulladékok újrahasznosításával ezek azonban nem végzik szemétként, ismételten felhasználhatóvá válhatnak új termékek képében.

Ezért fontos a kábelfeldolgozás

A kábelek között földkábelek, autókábelek, villanykábelek, számítástechnikai kábelek és egyéb területekről származó vezetékek is helyet kapnak, amelyek mindegyikéből jelentős mennyiség van jelen mind a háztartásokban, mind pedig az iparban. Rengeteg kábel végzi a szemétben, pedig az összes vezeték értékes fémeket tartalmaz, amelyek újrahasznosíthatóak.

Ahhoz, hogy ezek kinyerhetőek legyetek, meg kell szabadítani az érceket az őket burkoló, szigetelő egyéb anyagoktól. Ez régebben égetéssel történt, ma már azonban ezt a módszert nem alkalmazzák, hiszen meglehetősen környezetszennyező. Helyette modern kábelnyúzó gépek segítségével fejtik le a fémhuzalról a műanyagot. Ilyen gépek a zoldgepezet.hu weboldalon is elérhetőek. A kábelhulladék-feldolgozás ennél természetesen jóval összetettebb. Nézzük meg közelebbről, milyen lépésekből áll!

Kábelfeldolgozás

Így történik az újrahasznosítás

A kábelhulladékot tehát a különválogatást követően feldolgozó üzemekbe szállítják, ahol megtörténik a vezetékek burkolattól, elektromos kapcsolóktól és különféle szennyeződésektől történő megszabadítása. Ezt követően szétválogatják a különböző fémeket. A vezetékek a legtöbbször alumíniumot vagy rezet tartalmaznak.

Az osztályozást követően granulátum készül a kábelekből, az aprítást ugyancsak speciális gépek végzik el. A kábelfeldolgozás során nem mindegy, milyen gép kerül alkalmazásra. Fontos szempont például a kábelek átmérője. Bizonyos vastagság felett hasznosabb nyúzó gépet használni darálógép helyett. Az aprított kábelhulladékot a kohászatokban beolvasztják és öntvények formájában újrahasznosítják. A kábelhulladék-feldolgozás nagy előnye, hogy a szigetelés is újrahasznosítható, így minden egyes vezeték csaknem teljes egészében újra felhasználhatóvá válik.

Ezek a kábelhulladék-feldolgozás előnyei

A fémhulladék feldolgozás keretében történik meg a kábelfeldolgozás is. A folyamat végén minden esetben olyan másodlagos nyersanyag keletkezik, amely tulajdonságai megegyeznek az elsődleges nyersanyag jellemzőivel. Így megoldható a fémhiány problémája is.

Bizonyos típusú fémhulladékok azonban nem hasznosíthatók újra, ilyenek például az atomerőművekből származó berendezések vagy az atomenergiával működő gépek, bizonyos, egészségügyi használatra szolgáló fémtermékek és azok a nyersanyagok, amelyeknél magas a sugárzásveszély. Minden fémhulladék esetében elengedhetetlen ezért a sugárellenőrzés is!