A legjobb autós túrák a főváros közelében

Esztergom

A legjobb autós túrák a főváros közelében

Szép tájak, sebesség, kellemes zene… Az autós túrák varázsa össze sem hasonlítható a nagyvárosi döcögéssel. Szerencsére a fővárostól bármely irányban kocsikázunk is, sok látnivaló tárul elénk. Írásunkban összegyűjtöttünk 8 olyan helyszínt, melyet érdemes autós túránk célpontjául választani. A sorrend Budapesttől való távolságukat tükrözi.

  1. Szentendre

Távolság: 22 km

Ha csak egy rövid időre hagynánk magunk mögött Budapestet, mégis valami teljesen másra vágyunk, Szentendre tökéletes úti cél. Már csak a legjobb lángosért is érdemes betérni a főtérre, majd a csendes Duna-parton tenni egy sétát. A vidéki környezetre vágyók pedig meglátogathatják a 46 hektáron elterülő Skanzent, ahol egy napot könnyedén el lehet tölteni.

Szentendre

  1. Biatorbágy

Távolság: 22 km

Biatorbágy nagyszerű látnivalóiról sajnos kevesen tudunk, inkább iparvárosnak tartjuk. Pedig ha szívesen sétálunk a természetben, akkor értékelni fogjuk a kilátást a vasúti viaduktról, melynek északi hídján sétaút vezet át. Ezután felkaptathatunk a Kő-hegyre, majd a Szily-kápolna felé folytathatjuk utunkat, s innen a jelzések alapján haladhatunk tovább a Nyakas-kőig, ha szeretnénk.

Tipp: Mindegyik célpont esetében útnak indulás előtt ellenőrizzük a gépjármű állapotát. Távolságtól függetlenül is érhetnek meglepetések. Ha pedig útközben mégis lerobban az autó, a környéken kapóra jöhet a biatorbágyi autómentés.

  1. Gödöllő

Távolság: 30 km

Szintén csak rövid kocsikázásba telik, míg Budapestről megérkezünk Gödöllőre. Itt aztán választhatunk a szabadtéri lehetőségek (arborétum, botanikus kert) és a barokk emlékek között. Utóbbiak közül a Grassalkovich kastély emelkedik ki, melynek egy épületszárnyában a barokk kori színház is látogatható.

Gödöllő

  1. Dobogókő

Távolság: 41 km

Mi lehet szebb annál, mint árnyas erdőben kocsikázni? Dobogókő felé közeledve elhagyjuk a forgalmas utakat, egyre beljebb jutunk a Pilisbe. Odaérve dönthetünk a hosszabb túrázás mellett, például meglátogathatjuk a Rám-szakadékot. Ha kevesebb időnk van, a dobogókői parkolóból pár perc gyaloglással már gyönyörű panoráma tárul elénk.

  1. Visegrád

Távolság: 43 km

Visegrád látnivalóira biztosan nem elég egy nap, ezért ajánlott előre megterveznünk a napot. Szerencsére a távolság itt sem jelentős, s ez az útvonal is csodás természeti tájakon visz keresztül. A legnépszerűbb célpont a Fellegvár, ahonnan belátható az egész Dunakanyar.

Visegrád

  1. Velencei-tó

Távolság: 47 km

A strandra vágyó budapestiek kedvelt célpontja a Velencei-tó. Ha elkerülnénk a fürdőző tömegeket, akár körbeautózhatjuk a tó legfőbb látványosságait. Ide tartoznak a Pákozdi Ingókövek, a dinnyési Várpark, vagy az agárdi Chernel István Madárvárta. Ha pedig viszünk vagy kölcsönzünk kerékpárt, 2 ,5 óra alatt könnyedén megkerüljük a tavat.

  1. Ráckeve

Távolság: 47 km

A Duna szerelmesei déli irányba is indulhatnak, ha a folyó egy más arcát szeretnék megismerni. A Kis-Duna mente központjában tehetünk egy kellemes sétát, megtekinthetjük a Hajómalmot, de akár még egy hajókázás is belefér.

  1. Esztergom

Távolság: 48 km

Ha kulturális és történelmi gazdagodásra vágyunk, Esztergomot ne hagyjuk le autós célpontjaink listájáról. A két leghíresebb épület az Esztergomi Vár és a Bazilika. Megtekintésükkel már el is telhet egy egész nap, de azért hagyjunk időt egy süteményre és kávéra a Központi Cukrászdában. Hazaindulás előtt átkocsikázhatunk a Mária Valéria hídon és tehetünk egy kört a szomszédos Párkányban.

Esztergom

Összesítve: Ne mondjunk le a kirándulásról akkor sem, ha kevés időt tudunk rá szakítani! A fenti autós úti célok bármelyike alkalmas egy napos kikapcsolódásra.