A napelem előnyei

A napelem előnyei

A napelem előnyei

A napelemek előnyei megkérdőjelezhetetlenek, hiszen amellett, hogy megújuló energiaforrásként kimeríthetetlenek, még befektetésként is tekinthetünk rájuk. Az alábbiakban azok számára gyűjtöttük össze a napelemek előnyeit, akiket esetleg még nem sikerült volna meggyőznie az ezzel kapcsolatos cikkeknek.

A napelem előnyei

Napelemek legnagyobb előnyei

Minden napelem alapú technológia esetében megemlíthetünk néhány nagy előnyt, ami könnyedén meggyőzhet bárkit arról, hogy érdemes napelemes rendszer kiépítésére fordítani spórolt pénzét. Ezek az előnyök az alábbiak:

Napelem, mint bevételi forrás

Egy napelemes rendszer kiépítése ugyan nem olcsó mulatság, de miután visszatermeli a bekerülési költséget, már csak bevételt termel minden évben. Ráadásul már a kiépítést követően sem kell fizetni a szolgáltatónak az elektromos energiáért. Az összes elektromos készülék működtethető a megtermelt energiával. Ennek következtében szinte csak a víz és szemét szállítás költsége marad meg a rezsi költségekből.

Függetlenedés a szolgáltatótól

Napelem használatával az aktuális energia ár változásaitól már nem kell tartani. Mivel az elektromos energia szükségletünket megtermeli a napelem rendszerünk, így függetlenedhetünk a gazdasági eseményektől és a szolgáltatóktól.

Bárki számára elérhető

A napelemes rendszerek előnye, hogy gyakorlatilag bárhol kiépíthetők, bárhol rendelkezhetünk saját napelem rendszerrel. Egy közmű hálózattól messzire eső tanyán, mezőgazdasági létesítményen vagy vidéki házban távol az elektromos hálózattól is rendelkezésünkre áll.

A napelem előnyei, takarékos
A napelem előnyei, takarékos

Korlátlan energiaforrás

A napelemekből az év minden napján profitálhatunk hiszen még a felhős időben és a téli időszakban is termelhet bizonyos mennyiségű elektromos energiát. A napenergia sohasem fogy el, nem csökken a hatékonysága és nem lesz drágább a nap energiájának hasznosítása.

Környezetbarát

Jelenleg a napelemek az elérhető legzöldebb megoldás kínálják arra, hogy fedezzük elektromos energia szükségletünket. Ráadásul nincs káros anyag kibocsátás működés közben. Tehát tiszta energiából fedezhetjük az energia szükségleteinket.
A valóban környezet tudatos vásárlók számára ráadásul az sem utolsó szempont, hogy előállításához szükséges energiát 3-6 év alatt termeli meg, miközben az átlagos élettartamuk 25 év. Tehát jóval több energiát termel, mint amennyit az előállításához fel kell használni. Karbantartási, tisztítási költségei pedig minimálisak.

A napelem előnyei: környezetbarát.
A napelem előnyei: környezetbarát.

Napelem rendszereknek egyéb előnyei

A fentieken túl a napelemes rendszereknek még jó pár egyéb előnyük is van, melyekből néhányat hosszútávon, míg másokat akár a mindennapokban is. Ezek az előnyök az alábbiak:

  • napelemnek nincsenek mozgó, forgó alkatrészek, melyek elkophatnak
  • gyorsan telepíthető, szinte bárhová
  • egyszeri befektetést igényel
  • karbantartási költsége minimális
  • új, vagy már kész házra is telepíthető
  • több telepítési lehetőség is adott
  • nem terheli a környezetet (zaj-, és káros anyag kibocsátásmentes)
  • erősíti az energiatudatosságot
  • ellenáll a szélsőséges időjárásnak
  • javítja a villamos hálózatok hatékonyságát

Összegezve

A napelemek működésük során nem szabadítanak fel káros anyagok, nem szennyezik a légkört vagy a környezetet. Tekintettel a jelen környezeti helyzetre és a komoly mennyiségű szennyezésre, az ilyen rendszerek elterjedése jelentős mértékben csökkentheti a környezetszennyezést.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd

Praktikus ajándék ötletek