Arany ékszer tisztítása házilag

arany ékszer tisztítása házilag

Arany ékszer tisztítása házilag

Az arany ékszerek már nagyon rég óta népszerűek az emberek körében. Igaz, amíg nem használtak arany ötvözeteket, a színaranyból készült ékszerek nem voltak valami tartósak, mert az arany ötvözőanyag nélkül puha és nem tartja eléggé a formáját. Vajon miért lett ilyen népszerű az arany? Lehetséges-e az arany ékszer tisztítása házilag? És ha igen, hogyan?

Az arany népszerűsége

Az arany a nemesfémek királyának. Miért? Azért nevezték így régen (sokszor még ma is), mert a legtöményebb sósavban sem oldódik. (Bár azóta tudósok rájöttek, hogy van egy bizonyos elegy, a tömény sósav és salétromsav keveréke, ami feloldja.) Az arany tulajdonképpen a pénzrendszer kialakulása óta elfogadott fizetőeszközként, és népszerű alapanyaga az ékszereknek.

Értéke, fénye és csillogása, illetve jó megmunkálhatósága révén gyorsan az emberek kedvencévé váltak az aranyból készült ékszerek. Ráadásul egy jól megválasztott arany nyaklánc, karkötő vagy gyűrű méltóságteljes eleganciával ruházza fel viselőjét és előkelőséget sugároz. Egy nem odaillő darab ugyanakkor az ellenkezőjét is okozhatja. De térjünk is át a fő témára, nézzük, lehetséges-e az arany ékszer tisztítása házilag?

arany ékszer tisztítása házilag
Lehetséges-e az arany ékszer tisztítása házilag?

Vigyázzunk arany ékszereinkre!

A használt arany ékszerek óhatatlanul is elszíneződnek, beszennyeződnek. Hogy minél tovább megtartsák fényüket, és minél később kelljen házi praktikákhoz folyamodnunk, vigyázzunk rájuk! Ha gondosan óvjuk őket, akkor sokkal tovább megtartják fényüket és csak később kell a tisztításra gondolnunk. Néhány jó tanács ehhez:

 • Vedd le az ékszereket sportolás és fizikai munka előtt!
 • Ne hordd az ékszereket zuhanyzás vagy fürdés közben!
 • Tárold megfelelően: száraz, napfénytől védett helyen!
 • Fontos, hogy tárold megfelelő dobozban vagy tasakban, ha nem hordod őket! Ezzel elkerülöd azt is, hogy egymással súrolódjanak az ékszerek.
 • Mindenképp vedd le ékszereidet mielőtt a gyógy- vagy termálvizes medencébe merülnél!
 • Ne kerüljön közvetlen kapcsolatba parfümmel, dezodorral vagy krémekkel!

Ha viszont mindenképp szükséges a tisztítás, akkor kerüljük az erős tisztítószereket, durva anyagokat, súrolókeféket, amik további sérüléseket okozhatnak az ékszerek felületén.

Arany ékszer tisztítása házilag

Ha már sokat hordtuk az ajándékba kapott arany ékszereinket és elszíneződtek, vagy elvesztették korábbi fényüket, nem kell feltétlenül rögtön ékszerészhez fordulnunk. Több házi praktika is létezik az arany ékszerek tisztítására. Ahogy már fent is írtuk, az ékszerek tisztításánál érdemes elkerülni az erős tisztítószereket, súrolókeféket és durva anyagokat, mert ezek akár további sérülést okozhatnak az arany ékszereken.

Nézzük, milyen házi praktikák vannak az arany ékszerek tisztítására:

 1. Arany ékszer tisztítása magnéziummal
  Talán a legegyszerűbb tisztítási módszer, ha magnéziummal tisztítjuk az arany ékszereket. Szórjunk egy kis magnéziumport egy kevés vízbe, majd ebbe tegyük bele az arany ékszert és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ezután kivéve az ékszert töröljük át egy puha ronggyal.
 2. Arany ékszerek tisztítása alkohollal vagy alkohollal és fogkrémmel
  Pár percre áztassuk be a megkopott ékszert egy kis pohár alkoholba. Fontos, hogy tényleg pár perc legyen csak, mert egyrészt bőven elég, másrészt pedig ha sokáig hagyjuk, az akár kárt is tehet az ékszerben. Ezután jól törölgessük meg. Sokszor már ez is elég egy-egy darab megtisztítására. Ha azonban nem értük még el a kívánt hatást, akkor folytassuk fogkrémmel a tisztítást. Egy kevés fogkrémet vattakorongra nyomva finoman dörzsöljük át az ékszert, aztán egy puha ronggyal óvatosan töröljük meg.
 3. Arany tisztítása szódabikarbónával
  Szuper egyszerű és olcsó módszer az arany tisztítása szódabikarbónával. Első lépésként tegyünk egy fazékba alufólia darabot. Erre helyezzük el az ékszert. Ha ez kész van, öntsünk rá szódabikarbónás vizet, amit pár percig forralni kell. Ezzel a szennyeződések leáznak róla és újra szép fényes lesz az ékszer.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd