Az örök kihívás: a vízkő ellen – 7+1 csodaszer a lerakódások ellen

Vízkő ellen

Az örök kihívás: a vízkő ellen – 7+1 csodaszer a lerakódások ellen

Az egyik legbosszantóbb szennyeződés a háziasszonyok számára: csúnya és nehéz eltávolítani – igen, ez bizony a vízkő.

De mi is ez a fránya vízkő tulajdonképpen? A vízben található anyagok, mint például a magnézium, kalcium vagy a só, kicsapódnak a vízzel gyakran érintkező anyagok felületére. Ha sok ilyen jellegű anyag van benne, akkor számít a víz „kemény”-nek. A kicsapódott részecskék egy idő után összeállnak és egy fehéres-szürkés, kőkemény páncélréteget alkotnak a mosdók, kádak, csapok, csempék felületén, illetve a háztartási gépek (mosógépek, teavízforralók stb.) belsejében. Ez pedig nemcsak csúnyán néz ki, de egy idő után károsítja is az eszközöket. Mit tehetünk hát ellene? Mutatunk pár egyszerű és olcsó tippet.

A háztartás jolly jokere a vízkő ellen: az ecet

Vízkő ellen ecet
Vízkő ellen ecet

 

Talán a legismertebb és legkézenfekvőbb megoldás az ecet. Sokan kicsit ódzkodnak tőle, mert igencsak erős a szaga, de valójában az igen hamar elillan, és tényleg nagyon jól oldja a vízkövet. Ha 20%-os, hígítás nélküli háztartási ecetet öntesz a tisztítandó felületre, és hagyod állni 20-25 percig, meg fogsz lepődni, milyen szépen és egyszerűen leszedi a vízkövet! A nehezebben elérhető részeken is kiválóan alkalmas, például a mosógép vízkőtlenítésére: csak bele kell önteni egy üveggel, hagyni állni egy éjszakára, majd elindítani egy rövid programot ruha nélkül, hogy tökéletesen eltávozzon a szag.

 

Nagyanyáink titkos fegyvere a vízkő ellen: a citrom

Vízkő ellen szódabikarbóna
Vízkő ellen szódabikarbóna

Ennél természetesebb tisztítószert nehéz lenne találni, ráadásul az illata is kellemes. Egy fél citrom is csodásan csillogóvá teszi a csapot, ha átdörzsölöd vele, de nagyobb felületen is segít, ha néhány citromot belefacsarsz egy kis vízzel, és azzal törlöd át.

 

 

 

 

 

 

Nem csak gyomorbántalmakra, jó a vízkő ellen is: a szódabikarbóna

Vízkő ellen szódabikarbóna
Vízkő ellen szódabikarbóna

A háztartásban mindig elkél egy kis szódabikarbóna: nem csak gyomorpanaszokra jó, de fehérít is. Mindezeken túl ráadásul vízkőoldásra is alkalmas, egy zacskónyival újjávarázsolhatod a kádadat is. Szórd rá nedves felületre, egy kefével dörzsöld át, majd öblítsd le forró vízzel. Arra kell csak vigyázni, hogy maradjunk a fehér felületeknél, nehogy olyat is kifehérítsen, amit inkább nem kellene…

 

 

 

 

A turbószer a vízkő ellen: a só

A só már magában is remekül használható súrolószerként, ám ha összekombinálod ecettel vagy gyümölcssavval, megsokszorozza azok hatását!

És végül, néhány érdekes ötlet, amikről nem gondoltad volna, hogy segíthet.

Tudtad-e?

  • …hogy a kóla is kiválóan leszedi a lerakódásokat? – a benne levő foszfor- és citromsavak ugyanis erre is jók, nemcsak a baktériumok eltávolítására.
  • …hogy a pezsgőtabletta is hatékony vízkő ellen? – 1-2 tabletta 1 pohár vízben feloldva csodákat művel, ha ezzel dörzsölöd át a kívánt felületet.
  • …hogy a desztillált víz megóvja a vasalódat a vízkőlerakódástól? – használd azt, fele-fele arányban a csapvízzel, és nem kell attól tartanod, hogy a vízkő eltömíti a vasaló kivezetéseit (az ioncserélt víz viszont inkább károsítja, ezért azt inkább kerüld!).
  • …hogy a protézistisztító tabletta nemcsak a műfogsort tartja tisztán? leszerelhető felületeket csak bele kell tenni egy pohárba, amiben a vízben feloldott tabletta van, és meg fogsz lepődni, milyen tiszta lesz! ráadásul a baktériumokat is elpusztítja.