Egyedi könyvespolc – ne csak hasznos legyen, de szép is

Egyedi könyvespolc

Egyedi könyvespolc – ne csak hasznos legyen, de szép is

5+1 csináld magad tipp, amit te is könnyedén megtehetsz érte

Egy igazi otthon elengedhetetlen kelléke a könyvespolc – még akkor is, ha kevés időnk van olvasni. Hiszen nem feltétlenül csak könyveket lehet tartani rajta, hanem mindenféle mást is. A legtöbb áruházban kapható modern könyvespolc azonban nem éppen a legdekoratívabb. Elsősorban a funkcionalitásra törekszenek, a stabilitásra, strapabírásra. És ez tulajdonképpen nem is feltétlenül baj. Hiszen mindezek nagyon is fontos tényezők, és így ráadásul megadják nekünk a lehetőséget arra, hogy kreativitásunkkal alakítsuk őket. Így aztán olyanra alakíthatjuk, ami a mi stílusunkat fejezi ki. Persze nem mindenki szeret otthon napokig barkácsolgatni… Ezért most mutatunk nektek néhány olyan egyszerű tippet, amit bárki viszonylag gyorsan, egyszerűen kivitelezhet.

  1. Lábatlanból lábas polc

A legtöbb mai dizájn olyan polcokat eredményez, melynek rögtön a földön van az első szintje. Ez azonban nem túl látványos és eredeti. Ám ha megemeled, és lábakat szerelsz az aljára, máris egyedi hangulatot varázsolhatsz neki. 4 darab 10 centis, kúposan elkeskenyedő lábbal századközepi hatást érhetsz el. De ha rusztikus, gömbölyű formákkal díszített lábakat választasz, a vidéki vityilló hangulatát idézheted fel vele. A sima oszloplábak pedig a minimalista, modern stílust erősítik.

  1. Vésett minták a polc felületén

Ha van egy kis kézügyességed, egy sima, kezeletlen, festetlen faanyagú könyvespolc elejére helyes kis díszeket lehet belevésni. Már egy kis hullámos minta is nagyszerűen fel tudja dobni a látványát, és barátságosabbá varázsolja az egyhangúságot.

 

  1. A színek mindent fel tudnak dobni

A legtöbb bútoráruház a meghagyja a fa nyers színét, vagy pedig valamilyen világos, fehéres árnyalatra festi. Így egy kis színes festék mindenképpen kiemelheti a polcot a lakásod alapszíneiből, vagy éppen ki is hangsúlyozhatja azokat.

Az állványzat festése

Ha csak a tartókereteket fested meg valamilyen vidám színnel, már azzal is érdekessé teheted ezt az elsősorban hasznos bútordarabot. De léteznek még ennél is izgalmasabb megoldások.

A polc háttámlájának dekorálása

  • sima, egy színnel

Bár némileg kitakarhatják a rajta tartott tárgyak, azért ki lehet használni ezt a felületet is, hiszen valamennyi biztosan kilátszik belőle. Minden szín, ami eltér a környezetétől, változatosságot adhat a könyvespolcnak, nem árt tehát ez is kihasználni.

  • mintázattal

Ám a mintázattal még egyedibb hatást érhetsz el vele! Az egyszerű, paca alakú, különböző méretű formák például gyerekszobában tökéletesek lehetnek!

  • tapétával

Béleld ki a könyvespolc belső részét valamilyen speciális díszítésű tapétával, és meglátod, mennyire különlegessé válik tőle ez az egyszerű bútordarab!

Sőt! Nem is kell hozzá feltétlenül tapéta! Elegendő valamilyen jópofa mintájú textilanyag a háznál, az is kiválóan tud mutatni a könyvek mögött.

Egyedi könyvespolc

Egyedi könyvespolc

Egyedi könyvespolc

Egyedi könyvespolc

Képek forrása: Pinterest