Erre vigyázz télen, ha kültéren akarsz futni!

Sport télen

Erre vigyázz télen, ha kültéren akarsz futni!

A sport remek dolog! De az évszakokkal együtt járó időjárás változásokhoz egy szabadban futónak jól kell alkalmazkodni. A futás monoton sport, mégis sokan kedvelik, mert miközben friss a levegő, a változó tájban gyönyörködve szalad az idő.

Minden sport egészséges, a futás is közéjük tartozik, de azért vannak olyan alkatú emberek, akiknek nem feltétlen ajánlott. Helyette a gyors tempójú séta, gyaloglás is legalább olyan jó lehet, és túlsúlynál kevésbé terheli az ízületeket.

Meleg, párás időben nem könnyű futni, de a túl hideg sem ideális, mind a torokra nézve, mind az ízületi problémákat tekintve. Mindez kivédhető, ha melegen tartjuk testünket, erre jó megoldás lehet a Brubeck aláöltözet webáruházból történő beszerzése, így a hideget is jól bírjuk, és az ízületünket is megóvjuk.

Sport télen
Sport télen, megfelelő öltözékben történjen.

Miért jó sport télen is a futás?

A friss levegő és a hideg hőmérséklet jót tesz az immunrendszerünknek. Arcunk színe és a hangulatunk is megváltozik, ha egy kis időre a meleg lakásból kilépve a hűvös levegőn futunk.

Szervezetünk jól alkalmazkodik az időjáráshoz, és orron keresztül lélegezve a megfázás esélye sem fenyeget minket. De azért ha a hőfok mínusz tíz alá esik, akkor inkább valami más sportot válasszunk aznap, ha azt szeretnénk, hogy az edzés ne maradjon ki!

A futás nagyban javítja az állóképességet, és jól karbantartja a vérnyomást, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegséget. Hatékony kalóriaégető és anyagcsere fokozó. A tüdő elég nagy megterhelésnek van kitéve, ezért több oxigénre van szüksége. Tehát, növeli a tüdőkapacitást, valamint jót tesz a testnek és a léleknek.

Futáshoz szükséges öltözék

A futás nem költséges sport, hiszen eszköz nélküli, de mégis vannak dolgok, amikre érdemes költeni. Mindegy, hogy kültéri vagy beltéri futásról van szó, elsődleges szempont, hogy kényelmes cipőnk és azon belül talpbetétünk legyen, ami a futáshoz ideális.

A 100 %-ban lábra formált betét maximálisan megnöveli a komfortérzetet a futás során, az átalakításnak nincs külön díja a talpbetét árán felül. Jöhetnek esős, havas útviszonyok, a jó cipőben a futást majd télen is bírod. Időnként elkél a fényvisszaverő öltözék, attól függ, milyen időjárásban, és a nap mely szakában indulsz útnak.

Sport télen
Sport télen

Futáshoz szükséges aláöltözet

Ahogy jönnek a hűvösebb napok, úgy kell egyre rétegesebben öltözni. De vigyázzunk, ne, hogy megizzadjunk, mert akkor megfázhatunk!

A legalsó réteg, soha ne legyen pamut, mert magába szívja a nedvességet (izzadtságot). Egy megfelelő anyag elpárologtatja, így nem fázunk meg.

Vannak, egészen profi 3D PRO aláöltözetek, amelyek olyan technológiával készülnek, hogy nagyobb felületen képesek felszívni a nedvességet, és a külső rétege pedig azt elpárologtatni is képes. A varrásmentes modellek nem tekerednek, és nem is zavarják az embert a varrott felületek.

Összegzés

Kültéri futás esetén vigyázzunk a csúszásveszélyre és a meghűlésre, emellett minden esetben szükség van bemelegítésre! Ott kell futni, ahol alacsony a légszennyezettség, és hűvösebb időkben fontos az aláöltözés.

A prevenció fontosságát kell hangsúlyozni, és az izmok bemelegítését és nyújtását, valamint az ízületek megóvását kell szem előtt tartani! A hűvös, reggeli levegő friss, tiszta, és a szervezet jól bírja! Fontos a kényelem, ezért a cipőnk futáshoz és útviszonyokhoz megfelelő legyen! Télen nem jó kezdőnek lenni, ezt a sportot jó időben érdemes elkezdeni!