Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjuk

Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjuk

Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjuk

Legyen szó újépítésű épületről, vagy már meglévő ingatlan felújításáról, a klimatizálás kérdése mindenképpen felmerül idővel. Az azonban cseppet sem mindegy, hogy milyen típusú légkondicionálás kerül beszerelésre, mivel minden igény más és más.

Ahogy egyre melegebbek a nyarak, mind többen gondolkodnak légkondicionáló vásárlásában, mellyen növelhetik otthonuk komfortfokozatát. Nem mindegy azonban, hogy milyen teljesítményű és típusú eszköz kerül beszerelésre egy-egy helyiségben.Ennek eldöntésében is segítenek a telepítést végző szakemberek, ha ismerik a leendő tulajdonos egyéni igényeit. Az általános szabály az, hogy egy-egy légkondicionálónak 100watt/négyzetméter teljesítménnyel kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelően működjön.

Ez azonban változhat annak fényében, hogy milyen helyiségbe kerül a szerkezet. A tetőtéri szobákban – amelyek gyorsabban és jobban melegednek fel – nem biztos, hogy elég a szabály szerinti méret, míg egy hűvösebb földszinti helyiségben talán még sok is. Erről is érdemes konzultálni a szakemberekkel, így akár kisebb kiadással is járhat az otthonunk klimatizálása.

Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjuk
Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjukMilyen klímát válasszunk?

Ahhoz, hogy az egyéni igényeknek megfelelő eredményt érjünk el, választani kell a különböző klímatípusok közül is. Alapvetően a fali és a mobilklíma a két alapváltozat.

Mindkettőnek megvan a maga előnye, a mobilklíma mobilizálható, meglehetősen hangos, de bármely helyiségbe áthelyezhető szükség szerint és nincs szüksége fix kültéri egységre, viszont egy ablakra igen, amelyen keresztül kivezethető a cső.

A fali klíma ezzel szemben fix helyen kerül felszerelésre, működése csendes. A fali klímák esetében beszélhetünk split és inverteres, valamint kazettás, légcsatornás és parapet klímákról is, de lakossági szinten a két első változat a közismertebb.

Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjuk
Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjukSzakértelem: ugyanolyan fontos, mint maga a klíma

Ahhoz, hogy a kiválasztott klímaberendezés tökéletesen és megbízhatóan működjön éveken át, mindenképpen szakemberre van szükség a beszereléséhez.

Régen talán elég volt egy jó kezű villanyszerelő a szerkezetek telepítéséhez, de ez mára már megváltozott. 2015-ben ugyanis az Európai Unió életbe léptetett egy olyan szabályozást, miszerint klímaberendezést csak és kizárólag a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált szakember, illetve vállalkozás telepíthet.

Ez az előírás azonban nemcsak az EU klímavédelmi programjához kapcsolódik, de a felhasználók védelmére is szolgál, hiszen a légkondicionálók biztonságos beépítéséhez valódi szakértelem kell, mind villamossági, mind pedig működtetési szempontból.A split klíma egy beltéri és egy kültéri egységből áll, energetikai – így anyagi – szempontból gazdaságos a működtetése. Az inverteres változatok annyiból jobbak talán, hogy folyamatosan mérik szenzoraikkal a helyiség hőmérsékletét és annak ismeretében változtatják leadott teljesítményüket.

Manapság igen kedveltek azok a klímák, amelyek a hűtés mellett fűtésre is képesek, sokan a fűtési szezon – legyen szó távfűtésről vagy a kazán használatáról – kezdete előtt és vége után használják a helyiségek melegítésére ezeket a modelleket.

Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjuk
Hasznos a klíma, de nem mindegy, melyiket választjuk