Hasznos tippek, ha nem jó a gyűrű mérete

Nagy méretű, köves gyűrű női kézen

Gyakran előfordul, hogy egy gyűrű mérete nem megfelelő, és nem illeszkedik tökéletesen az ujjunkra. Lehet, hogy örököltük, online vásároltuk, vagy éppen látatlanban megvett eljegyzési gyűrűről van szó. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mit tehetünk, ha egy gyűrű nem megfelelő méretű.Mikor jó a gyűrű mérete?

Hogy mikor jó a gyűrű mérete? Akkor, ha fel sem tűnik a viselőjének, hogy rajta van. Éppen ezért fontos ismerni az ujjat amire a gyűrű kerül. Az általánosan elmondható, hogy a legtöbb ember ujja a bütyök résznél vastagabb, feljebb vékonyabb.

Nem mindegy az sem, hogy mennyire szoros a gyűrű. Fontos, hogy legyen egy kis hely gyűrű és a bőr között, hogy ne pálljon be a bőrünk a gyűrű alatt. De lehetőleg ne is essen le.

Méretváltozások megfigyelése

Mielőtt pánikba esünk, hogy nem jó a gyűrű mérete fontoljuk meg a következőket is. Az ujjméretünk változhat az évszakok, a hőmérsékletváltozások, vagy a testsúlyunk változása miatt. Sőt az igazság az, hogy az ujj mérete minimálisan reggeltől estig folyamatosan változik. A méretre az is hatással lehet, hogy a nap folyamán mekkora igénybevételnek van kitéve a kezünk.

Alternatív megoldások, ha túl nagy lett a gyűrű

 1. Második gyűrű használata
  Ez a legegyszerűbb módszer. Ebben az esetben az ujjra pontosan illeszkedő gyűrűt vegyünk elő és ennek a tetejére húzzuk fel a nagy méretű gyűrűt. Ha jegygyűrűről és eljegyzési gyűrűről van szó akkor is jó megoldás lehet. Ebben az eseten az a legjobb, ha díszesebb gyűrű van felül.
 2. Használjunk ragasztószalagot
  Egy kétoldalas ragasztószalagra van szükségünk. Egy kis vékony csíkot vágunk és behelyezzük a gyűrű belsejébe, ezzel beszűkítve annak átmérőjét.
 3. Gyűrűszűkítő habszalag
  A ragasztószalag professzionálisabb változata. A gyűrű belsőjére kell ragasztani a vékony habszivacs csíkot. Ezeket a csíkokat szettben lehet kapni, és egy szettben többféle méret található. Könnyen felhelyezhetőek, nem karcolnak és könnyen cserélhetőek.
 4. Hordjuk egy másik ujjon
  Amennyiben nem eljegyzési gyűrűről vagy jegygyűrűről van szó megfontolhatjuk, hogy egy másik ujjunkon hordjuk a gyűrűt.
 5. Szűkítés
  Ha túl nagy, akkor beszűkíthető a gyűrűk többsége, de ez sem minden esetben igaz. Érdemes felkeresni egy ékszerészt vagy ötövösmestert.
Nagy méretű, köves gyűrű női kézen
Nagy méretű, köves gyűrű női kézenTúl szűk gyűrű estén mi a megoldás?

Általában a karikagyűrűk jelentős részénél van lehetőség utólagosan méretet korrigálni. Fontos, hogy nagyjából egy-két számot lehet szűkíteni és nyújtani is. Függ a gyűrű anyagától is, hogy kivitelezhető-e a változtatás. De az sem mindegy, hogy a gyűrűnek milyen a szélessége, az anyagvastagsága, illetve a profilja. Sok köves vagy kőrbe köves gyűrű esetén nem lehet egyáltalán méretet korrigálni.

Ékszerigazítás

A legjobb, ha az ékszerigazítást szakértőkre bízzuk. Legyen szó gyűrű átméretezésről, vagy bármilyen más javítási munkáról, ezt az ékszerészek vagy ötvösmesterek tudják legjobban elvégezni. Ilyen szakértőket találhatunk a legtöbb ékszerüzletben, illetve budapesti zálogházban.

Mint láttuk, vannak alternatívák, ha nem jó a gyűrű mérete, azonban a legjobb, ha ezt megelőzzük és még vásárlás előtt lemérjük az ujjunk méretét, akár egy gyűrű méret kalkulátor segítségével, vagy ha az szimpatikusabb, akkor ellátogathatunk egy ékszerüzletbe, ahol le tudja mérni egy szakember. Így már akár online is több esélyünk van megfelelő méretű gyűrűt venni. De természetesen a legjobb az, ha felpróbáljuk a gyűrűt és személyesen vásároljuk meg.

 

Fotók: Vistacreate, Pixabay