Hobbibeton a lakberendezés új szintje

Virágtartó betonból

A hobbibeton, kreatív beton a lakberendezés új szintje

Amikor azt halljuk, beton, az emberek többségének a panelházak, családi ház alapok és lebetonozott területek jutnak eszébe, miközben ez az anyag akár a lakásunkban is megállja a helyét. Amíg azonban az úgynevezett látszóbeton a külső és belső falfelületek díszítését szolgálja, addig a kreatív, más néven hobbibetonból használati tárgyak készíthetők, akár saját kezűleg is, otthon!

Manapság egyre több emberben támad fel az igény arra, hogy saját kezével készítsen el lakberendezési és kiegészítő tárgyakat. Erre pedig a hobbibeton tökéletes lehetőséget biztosít.

A hobbibeton egyfajta cement, amelyet kézműves és barkács projektekhez használnak, például kerti dekorációk, lépcsőkövek és egyéb díszítőelemek készítéséhez. Különböző kiszerelésekben kapható, száraz és nedves kivitelben. A hobbibeton folyékony állapotban színezhető, megszáradva pedig festhető, így a belőle készült tárgyak különlegesek és egyediek lesznek.

Kaspó készítése hobbibetonból

A virágtartó, vagy kaspó készítése hobbibetonból igazán gyors és egyszerű dolog, amelyet néhány eszközzel és anyaggal könnyedén megvalósíthatunk.

Először egy olyan méretű műanyag edényre lesz szükség, amekkora kaspót szeretnénk készíteni, ezt nejlonnal vagy szilikonos sütőpapírral kibélelve, megakadályozhatjuk a beton megtapadását. Öntsünk egy – a gyártó instrukciói alapján, vízzel kikevert – adag hobbibetont az edénybe, majd egy kisebb műanyag edényt nyomjunk az egész közepébe, hogy biztosítsuk a növény helyét.

Egy simító vagy spatula segítségével egyengessük el a felületet, majd hagyjuk megszilárdulni. Ez, gyártótól és a beton mennyiségétől függően beletelhet pár órába, de akár egy egész napba is. Ha az anyag megszilárdult, a közepére helyezett edényt egyszerűen húzzuk ki, majd fordítsuk fejjel lefelé a nagyobb műanyag tárolót és emeljük le a növénytartóról.

A bélelő anyag nyomait – ha esetleg túl rusztikusnak tartjuk – csiszolópapírral eltávolíthatjuk, illetve meg is festhetjük a felületet. Hagyjuk pihenni 24 órán át az alkotásunkat és már használhatjuk is a saját készítésű kaspónkat! Ennél egyedibb virágtartót sehol sem találunk!

Virágtartó betonból
Virágtartó hobbibetonból

Kisasztalt készíteni így lehet a legegyszerűbben!

Ha valaki szereti a minimál, illetve a skandináv lakberendezési stílust, akkor a hobbibeton segítségével készített kisasztal a számára legjobb választás. Az asztallap elkészítése a kaspóéhoz hasonló, csak nincs szükség még egy edényre.

A kiválasztott méretű műanyag tartályba bele kell önteni a vízzel kikevert betont, majd egyszerűen bele kell állítani a lábaknak szánt, egyforma hosszúságú fadarabokat. Teljes száradás után már lábra is állíthatjuk vadonatúj kisasztalunkat, csak le kell simítani a felületét. Míg a beton szárad, akár meg is festhetjük az asztallábakat, hogy még egyedibb látványt nyújtson saját készítésű kisbútorunk.

Egy dolgot azonban mindig figyelembe kell venni, mégpedig azt, hogy a hobbibeton gyengébb anyagú, mint a hagyományos, építkezéseknél használt változat, ezért óvatosabban kell vele bánni.