Hogyan készül a gyöngy ékszer?

Gyöngyből készült láncok

Hogyan készül a  gyöngy ékszer?

Ékszert készíteni saját kezűleg, az maga a varázslat. Tudást, időt és energiát igényel, de az eredmény megéri mindezt.

Ha ajándékot szeretnénk készíteni, vagy egyedi ékszert akarunk viselni, akkor nekünk kell megtervezni és kivitelezni az ékszer készítését.

Nézzük, milyen gyöngy ékszert tudunk készíteni.

Milyen gyöngyből készítsünk ékszert?

Gyöngy karkötő ásványgyöngyökből, édesvízi, pandora és porcelán, valamint shamballa gyöngyből is készülhet. Fa gyöngyöt inkább díszítésre, vagy gyermekek használnak karkötő készítéshez.

Gyöngy nyaklánchoz az ásvány és édesvizi gyöngyök a legjobbak, de díszítő elemnek shamballa és a porcelán gyöngy is használható. Kása gyöngyből már inkább nyakéket lehet szőni. Gyanta gyöngyöt is használhatunk nyaklánchoz, a kopásállósága alkalmassá teszi rá.

Swarovski gyöngyből karkötő és nyaklánc is készülhet, a csodásan csiszolt gyöngyök látványossá teszik majd az elkészített ékszert.

Fülbevalónak bármelyik félig fúrt gyöngy alkalmas.

Gyöngy
Gyöngy

 

A Gyöngy ékszer készítése című cikkben még olvashatsz a témáról az ekszervilag.blog.hu oldalon!

Milyen eszközre van szükség?

A kézzel készített gyöngy ékszerek esetében már készen vannak azok az alapoknak nevezett fém vagy ezüst alkatrészekre, melyekre fel lehet fűzni, ragasztani, vagy egyéb módon rögzíteni a gyöngyöket.

Gyöngykarkötő és nyaklánc esetében:

Az általunk összeválogatott gyöngyökre. Felfűző anyagra, ez akár zsinór, fonal, vagy a legegyszerűbb gumis damil is lehet. Attól függően, hogy mire fűzzük fel a gyöngyöket, szükség lehet szerelő karikákra, kapcsokra, kiegészítő láncokra is.

A gyöngyök mellé úgynevezett díszítő charmokat is felűzhetünk, attól függően, hogy milyen ékszert készítünk.

Gyöngy ékszer - Ásvány karkötő
Ásvány karkötő

Gyöngyfülbevaló készítéséhez

Fülbevaló alapra van szükség, amin tudjuk a gyöngyöket rögzíteni.

Beszúrós fülbevaló esetén: a féligfúrt gyöngy tökéletesen passzol az ezüst félig fúrt fülbevaló alaphoz. Azért ezüst a fülbevaló alap, mert egyelőre ez az, amire a legkevesebb az allergiás reakció. A fülbevaló hátulja univerzális szilikon.

Akasztós fülbevaló esetén, széles választék áll rendelkezésre fülbevaló alapokból, melyekre több gyöngyöt is fel lehet fűzni, a terveinknek megfelelően.

Gyöngy gyűrű készítéséhez

Szintén vannak gyűrű alapok, melyekre rögzíthetjük a gyöngyöt. Ezek lehetnek ezüstből, műanyagból vagy platinából.

Van kimondottan félig fúrt gyöngyhöz tartozó gyűrűalap, melyen könnyű rögzíteni a gyöngyöt, választhatunk tányéros vagy ezüst lencsés alapot is a gyűrűnknek.

 

Mivel a gyöngyök és az alkatrészek variálhatóság szinte végtelen, ezért fontos az elején megtervezni, hogy milyen gyöngy ékszert szeretnénk alkotni. Ha a terv megvan, akkor már félig el is készültünk. Figyelem, a gyöngy készítése addiktív tevékenység, hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy újabb és újabb darabokat alkotunk.

Gyöngyből készült láncok
Gyöngyből készült láncok

További praktikus ajándékötletek