Hogyan mossunk helyesen? – 3+1 szuper tipp

Mossunk helyesen

Hogyan mossunk helyesen? – 3+1 szuper tipp, hogy szebb maradjon a ruhád

A mosás életünk egyik legmindennapibb része. Minden textília, amit viselünk vagy használunk valamire, idővel szennyezetté válik, és ha nem akarjuk rögtön kidobni, valahogyan ki kell tisztítani. Szerencsére ma már nem kell egyesével minden ruhadarabot kézzel kimosni, majd alaposan kicsavarni, hogy könnyebben megszáradjon. Erre ott van nekünk a mosógép, sőt sokak számára a szárító, így jelentősen leegyszerűsödött az életünk. Na de hogyan mossunk helyesen? Mire figyeljünk?

Viszont az idők során mindenféle új, mesterséges anyag került a képbe, és nem mindegy, hogy ezeket hogyan kezeljük. Van, amelyik az átlagnál sokkal kényesebb, de van, amelyik nem, ellenben olyan piszkos, hogy az átlagnál alaposabb tisztítást igényel. A ruhagyártók segítségképpen mindenféle jelekkel látják el termékeiket, de ki tud kiigazodni a mindenféle fura ikonon? Melyek azok a darabok, amiket lehet együtt mosni, és melyek, amelyeket nem? Életünk tehát nem csak egyszerűsödött, de egyúttal kicsit bonyolódott is. Ehhez szeretnénk most egy kis útmutatót adni.

Hogyan mossunk helyesen – a három fő dolog, ami meghatározza

A legfontosabb szempontok, melyeket mosás során figyelembe kell venni, a következők:

  • a ruhák színe

Az mindenki számára egyértelmű, hogy fehér ruhát színessel összemosni nem túl praktikus, mivel a sötétekből kioldódó festék megfoghatja a világosakat. Tehát a fehéreket és ennek nagyon halvány árnyalatait mindenképpen külön kell kezelni. De igazából az ideális az, ha legalább 3 csoportba sorolod a ruhákat. A nem világos árnyalatúak közül érdemes a fekete, szürke vagy egyéb színű, de sötéteket egy külön kupacba tenni. És külön kell kezelni a rikító színeket, mint a piros, sárga, narancssárga, lila élénkzöld vagy -kék árnyalatok. Ezek ugyanis a fehéreket megfogják, viszont egyszerűen sötétként kezelve a kelleténél hamarabb kifakulnak.

Mossunk helyesen

Tipp1:

Tegyél a mosógép öblítőrekeszébe 50%-ban higított ecetet! Ez segít megőrizni a ruhák színét, és a szöszösödés elkerülésében is segít!

Tipp2:

Színes (pl. zöld és kék) ruhák mosásához használj színfogó kendőt! Ez beszívja a mosás során ruhákból kioldódott festéket.

  • a ruhák anyaga

 

Vannak érzékenyebb és kevésbé érzékeny anyagok, melyek különböző bánásmódot igényelnek. A természetes, gyapjúból készült ruhák magas hőfokon összemennek, és a selyemnek sem tesz jót a forró víz. Ezeket tehát kímélő módon, alacsony hőmérsékleten és centrifugálási módon kell mosni. Az ágyneműket és törölközőket érdemes külön kezelni a többi ruhadarabtól. A fehérnemű pedig ugyancsak egyedi bánásmódot igényel.

Mossunk helyesen

 

 

 

Tipp:

Melltartók és nejlonharisnyák mosásához rendkívül hasznos a mosózsák használata. Rácsos szerkezetének köszönhetően lehetővé teszi a szennyeződések eltávolítását, egyúttal viszont megakadályozza a többi ruhával való összecsomózódást és a harisnyák sérülését.

  • a mosás hőfoka

A kényes anyagoknak az alacsonyabb hőfok ajánlott, viszont erősen szennyezett, strapabíró ruhák esetében a magas hőfok segít a tisztításban.

Mossunk helyesen

Tipp:

Bár a farmerről azt gondolnánk, az aztán igazán strapabíró anyag, mégis érdemes alacsony, 40 °C-os hőfokon és kifordítva mosni.

További praktikus ötletek:

Praktikus ötletek – házi praktikák

Praktikus ötletek – lakás

Praktikus ajándék ötletek