Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkciói

Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkciói

Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkciói

Az otthoni konyha egyik sarokköve a mikrohullámú sütő. De vajon tényleg értjük, hogy mi is ez a csodálatos készülék és milyen szerepet játszik a mindennapjainkban? Ebben a cikkben megismerjük közelebbről a mikrohullámú sütőt, annak működését és azokat a területeket, ahol rendkívül hasznos tud lenni.Mi az a mikrohullámú sütő és hogyan működik?

A mikrohullámú sütő egy olyan háztartási eszköz, amely mikrohullámokat használ az ételek felmelegítésére és elkészítésére. Ezen mikrohullámok frekvenciája 2,45 GHz körül van, és ezek a hullámok az ételek víztartalmát célozzák meg. Amikor a vízmolekulák rezegnek a mikrohullámok hatására, ez hőt generál, ami az ételek melegítését eredményezi.

A mikrohullámú sütők belső terében egy mikrohullámokat kibocsátó cső található. Ez a cső sugározza ki a mikrohullámokat az ételek felé, és a beépített reflektorok segítenek a hullámok irányításában, így azok egyenletesen érik el az ételeket.

Általában a mikrókban találunk egy forgó tányért. Ennek a tányérnak a feladata az, hogy az ételeket egyenletesen körbeforgassa a sütőben. Így biztosítja a mikrohullámok egyenletes eloszlását és az ételek homogén felmelegedését.

Fontos megjegyezni, hogy a mikrohullámokkal való munka során néhány alapvető biztonsági szabályt be kell tartani. Például soha ne használjunk fém edényeket vagy evőeszközöket a mikróban, mert azok tükrözik a mikrohullámokat és károsíthatják a sütőt.

Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkciói
Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkcióiA mikró története

A mikrohullámú sütő manapság szinte minden konyhában megtalálható, de hogyan jutottunk el ide?

A mikrohullámú sütő születése a mikrohullámok felfedezésére vezethető vissza. Az 1940-es évek elején egy radar technikus, Percy Spencer, észrevette, hogy egy mikrohullámokat kibocsátó készülék megolvasztotta a kezében lévő csokoládét. Az esetet követő kísérletekben kiderült, hogy a mikrohullámok képesek melegíteni az ételeket.

Az első mikrohullámú sütők a második világháború során katonai célokra készültek. A radarfejlesztés során szerzett ismeretek alapján kezdték kifejleszteni a mikrohullámokat otthoni használatra is. 1947-ben került piacra az első kereskedelmi mikrohullámú sütő, az „RCA-Whirlpool” által gyártott „Radarange.” Azonban ezek a korai változatok rendkívül nagyok és drágák voltak.

Az 1960-as években a mikrohullámú sütők már kisebbek, elérhetőbbek, és hatékonyabbak voltak. Ez a technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy az otthoni konyhákban is megjelenjenek.

Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkciói
Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkcióiA mikró előnyei és hátrányai

A mikrohullámú sütőnek számos előnye van, amiért olyan elterjedt a modern konyhákban. Ezek közé tartozik:

 • Gyorsaság és hatékonyság: A mikrohullámú sütők az ételeket sokkal gyorsabban és hatékonyabban melegítik fel, mint a hagyományos sütők vagy főzőlapok. Ez ideális megoldás, ha gyorsan szeretnénk vacsorát készíteni vagy melegíteni.
 • Energiahatékonyság: Mivel a mikrohullámok közvetlenül az ételeket célozzák meg, kevesebb energia szükséges az ételek felmelegítéséhez vagy elkészítéséhez. Ez pedig energiatakarékosságot jelent a hosszú távon.
 • Könnyű használat: A mikrohullámú sütők intuitív és könnyen kezelhetők. Az egyszerű gombok és beállítások segítenek a felhasználónak az ételek pontos elkészítésében.
 • Sokoldalúság: A mikrohullámú sütők nemcsak melegítésre, hanem főzésre, olvasztásra és sütésre is alkalmasak. Ezáltal számos különböző feladathoz használhatjuk őket a konyhában.

Annak ellenére, hogy a mikrohullámú sütőknek számos előnye van, vannak olyan hátrányok is, amelyeket érdemes figyelembe venni.

 • Íz és textúra: Az ételek felmelegítése vagy főzése mikróval néha megváltoztathatja az ízüket és textúrájukat. Bizonyos ételek például elveszítik ropogós állagukat.
 • Egyenletes hőeloszlás: A mikróval néha nehéz egyenletesen felmelegíteni az ételeket. Előfordulhat, hogy az egyes részek túl melegek, míg mások még hidegek.
 • Korlátozott funkciók: Bár a mikrohullámú sütők sokoldalúak, vannak olyan főzési és sütési feladatok, amelyeket jobb egy hagyományos sütővel vagy főzőlappal elvégezni.
Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkciói
Mikró működése, története, előnyei, hátrányai és funkcióiA mikrohullámú sütő funkció

A mikrohullámú sütők sokoldalú eszközök, amelyek számos kulináris feladathoz használhatók.

 • Felmelegítés és melegítés: A mikrohullámú sütőket leggyakrabban az ételek gyors felmelegítésére használják. Egyszerűen helyezzük az ételt a sütőbe, válasszuk ki a megfelelő időt és teljesítményt, és pár másodperc vagy perc múlva már fogyasztható az étel.
 • Főzés: A mikrohullámú sütők alkalmasak a főzésre is, különösen akkor, ha gyorsan szeretnénk elkészíteni egy ételt. Például készíthetünk benneinstant levest, krumplipürét, kukoricát, vagy akár tojást.
 • Olvasztás: Ha gyorsan olvasztanunk kell fagyasztott ételeket, a mikrohullámú sütő ideális választás. Az olvasztás funkcióval gyorsan felolvaszthatjuk a húsokat vagy más fagyasztott összetevőket.
 • Sütés: Néhány mikrohullámú sütő képes a sütésre is, bár ennek a funkciónak a hatékonysága korlátozott lehet. Azonban mikrós sütemények, például muffinok vagy brownie-k sütésére is használhatjuk.
 • Párolás: A mikrohullámú sütők segítségével párolhatjuk az ételeket, ami lehetővé teszi, hogy megőrizzük azok ízét és tápértékét. Zöldségek, halak és rizs párolásához kiválóan alkalmasak.
 • Grillezés és pirítás: Néhány mikrohullámú sütő rendelkezik grillezési vagy pirítási funkcióval is. Ezekkel a beállításokkal a tetejét vagy a sütőtér alsó részét tudjuk felhasználni a grillhatás eléréséhez.
 • Automatikus programok: Sok modern mikrohullámú sütő rendelkezik előre beállított programokkal, amelyek segítenek az ételek pontos elkészítésében. Csak válasszuk ki az étel típusát, és a sütő automatikusan beállítja az időt és teljesítményt.

 

Fotók: Vistacreate