Minden, amit az epoxi gyantáról tudnod kell

Epoxi gyanta

Az epoxi gyanta sokoldalú anyag, amely alkalmazható dísztárgyak, ékszerek, diorámák és padlók készítésére. Az öntőgyanta és a bevonógyanta különbségei és használata fontos tudnivalók, amelyek befolyásolják az elkészült művek végeredményét. Az epoxi bekeverése és színezése is lépésről-lépésre megtervezendő, hogy elkerüljük a hibákat és a homályos felületeket. Ismerd meg a részleteket az alábbi cikkünkből!Az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere a kreatív piacon a fluid art festés mellett kétségtelenül az epoxi, vagyis a műgyanta. Nem véletlenül van ez így, hihetetlenül sokoldalú és izgalmas anyagról van szó, ami önállóan, de akár más kreatív tevékenységek kiegészítéseként is megállja a helyét a hihetelen 3D-s hatású padlóktól kezdve, a csodálatosabbnál csodálatosabb diorámákon keresztül egészen a geoda hatású tálcákig, alátétekig vagy ékszerekig.

Ezeket a dísztárgyakat és használati tárgyakat látva ki ne szeretné kipróbálni az epoxi gyanta használatát!? Érdemes azonban néhány dolgot tudni mielőtt az ember belevág, mivel a műgyanta használata némi precizitást és utánaolvasást igényel.Kezdjük a legelején: milyen epoxit érdemes vásárolni?

Ez nagyban függ attól, mire szeretnénk használni. Két nagy csoport létezik, az öntőgyanta és a bevonógyanta.

Az alapvető különbség az, hogy a bevonógyanta, ahogyan a neve is mutatja bizonyos felületek „kezelésére” szokták használni azért, hogy egy plusz magasfényű, könnyen tisztítható és kezelhető, víztiszta tükörfényes felület zárja le azt. A bevonógyanta maximális vastagsága 6mm.

Ezzel szemben az öntőgyanta sokkal vastagabb rétegben önthető, így alkalmas dísztárgyak, diórámák, ékszerek készítésére.

Epoxi gyanta
Epoxi gyanta

Miért nem használhatunk öntőgyantát bevonógyantának és fordítva? A bevonógyanta állagának köszönhetően szépen terül, könnyű önteni, a felületen elsimítani, így érjük el a tükörfényes, egyenletes hatást. És fordítva? A gyanta térhálósodása egy hőtermelő folyamat, aminek köszönhetően az megmozdítja (feloldja) az alatta lévő réteget. Minél vastagabban öntjük az epoxit – ami az öntőgyantánál a cél- annál homályosabbá válik, nem lesz annyira átlátszó, és a hő buborékokat, krátereket képez a felületen.Színezhető-e a bevonógyanta?

A válasz igen! Bár általában kifejezetten a víztiszta hatása miatt kedvelik ezt a fajta epoxit, de alkoholos festékekkel színezhető, porpigmenteket is lehet bele keverni, vagy akár csillámporokkal is díszíthető, ezzel óvatosan kell bánni, mert az apró csillámok felúsznak az anyag tetejére, és ha túl sokat keverünk bele összeállhatnak, a végeredmény nem egy egyenletes csillogó felület lesz.

Az öntőgyanta természetesen szintén színezhető, sőt akár füstfólia pelyheket, virágszirmokat is szórhatunk bele, igazából bárit, ennek csak a képzeletünk – és az epoxi mennyisége- szab határt.

Hogyan kell bekeverni az epoxit?

Az első és legfontosabb: kesztyűben dolgozzunk. Az epoxi kétkomponensű anyag, áll egy A és egy B összetevőből (szokták 1-es és 2-es számmal is jelölni), ezeket bizonyos arányban összekeverve (az általuk használt Fluid Art Epoxi bevonógyanta esetén 100:40) keverhetjük készre az anyagot. Bekeverés után nagyjából 20 percünk van arra – külső hőmérséklettől függően-, hogy az anyaggal dolgozzunk, utána megszilárdul. A megszilárdult epoxit nagyjából úgy képzeljük el, mint a megszilárdult pillanatragasztót, tehát az öntéshez használt eszközökről csak lekapargatni tudjuk, esetleg hígítóval oldható.Mennyi anyagot keverjünk be öntőgyanta esetén?

A képlet egyszerű, vegyünk egy példát: egy 25×25-ös felület esetén , 0.2 cm anyagvastagsággal számolva 25x25x2=125 vagyis összesen 125 gramm anyagra lesz szükségünk bekeverve. Tehát az anyag mennyisége függ a felület nagyságától (szélesség és hosszúság), valamint az öntőréteg vastagságtól (de maximálisan 6mm). Esetenként, ha az önteni kívánt felület kevésbé egyenletes, többet is felvehet, érdemes ilyenkor pici „ráhagyással” számolni.

Epoxi gyanta
Minden, amit az epoxi gyantáról tudnod kell

Mit tehetek, ha elrontottam az epoxi öntését, és nem lett szép, sima a felület?

Ilyenkor száradás után ismételhető a folyamat, nyugodtan önthetünk még egy réteget az adott felületre. A tökéletes száradási ideje a műgyantának 24h, ezt mindenképpen érdemes kivárni.

+1 tipp: ha három rétegben öntöm az adott felületre a bevonógyantát érdekes térhatást lehet elérni, mintha 3D-s felületet hoznánk vele létre. És ha már az elején említettem a fluid art festészetet: érdemes kipróbálni az öntőgyantát a fluid art képeken is, akár több rétegben is, elképesztően látványos lesz a végeredmény!

Mindenkit arra bíztatok, hogy ne féljen az epoxitól, a fentiek elolvasása után bátran vágjon bele és kísérletezzen ezzel a hihetetlenül izgalmas anyaggal!