Mire jó a gyertyaviasz?

Mire jó a gyertyaviasz?

A gyertya nemcsak meghitt hangulatot, de tisztaságot is teremt!

Hiába használjuk már régóta az elektromos áramot világításra, a gyertyák lobogó fénye még mindig a legromantikusabb pillanatok és a legnagyobb ünnepek alapvető kelléke.

Egy gyertyafényes este felemeli a lelket és egészen újszerű megvilágításba helyezi a hétköznapi dolgokat. De nemcsak erre jó a gyertyaviasz! Összeszedtünk néhány praktikus ötletet, amikor nagy hasznát vehetjük!
Dédanyáink és nagyanyáink számára még nem voltak biztosítottak a különféle vegyi anyagok és csodaszerek, melyekkel manapság rengeteg problémát megoldhatunk, ezért ők „azzal főztek, ami van” alapon a háztartásban található anyagokkal dolgoztak.

Manapság jó ezekhez a praktikus ötletekhez visszatérni, hiszen nemcsak környezetbarát megoldások ezek, de a fenntarthatóságot is szolgálják amellett, hogy nem kell erős vegyszerekkel érintkeznünk.

Mire jó a gyertyaviasz?
Mire jó a gyertyaviasz?

Gyertyával kiváltható az egyik legerősebb vegyszer

Penész… mindenhol ott van, még a levegőben is, de ez a minimális mennyiség nem káros. Az viszont már igen, ha telepekben jelenik meg a penészgomba, például a vizesblokkokban, a csempe fugáiban.

Egyrészt nem szép látvány, másrészt iszonyú nehéz megszabadulni tőle, csak a legerősebb, penész elleni szerek segíthetnek, amelyek viszont egészségkárosító hatásúak.

Hogy ezt a helyzetet elkerüljük, a burkolat felhelyezését követően érdemes egy fehér gyertyadarabbal áthúzni a fugákat. Ezzel a módszerrel, a viasz segítségével lezárjuk a fugák porózus felületét, így azokon nem tudnak megtelepedni a penészgomba spórák, ráadásul taszítani is fogja a vizet a viaszolt terület!

A szappan erre a feladatra azért nem jó, mert vízoldékony tulajdonsága miatt idővel – a pára hatására – lefolyik a fugáról, védtelenül hagyva azt a penésszel szemben és jókora koszfoltokat okozva a csempén.

Mire jó a gyertyaviasz?
Mire jó a gyertyaviasz?

Problémamegoldás gyertyaviasszal, könnyedén

Szinte minden magyar háztartásban megtalálható a kékflakonos kenőanyag spray, amit a nyikorgó zsanérokhoz előszeretettel használunk. De, mi van akkor, ha nincs itthon ilyesmi?

Elég egy gyertyadarab, amivel át kell dörzsölni a forgópántokat, fémfelületeket és mindjárt csendesebben csukhatók az ajtók. Ugyanez igaz a fémkarnisokra is, amelyeken idővel nehezebben csúsznak a függönytartó karikák. Ha egy kis viasszal átdörzsöljük a fémrudat, máris könnyebben húzhatjuk el a függönyöket.

Mire jó a gyertyaviasz?
Mire jó a gyertyaviasz?

Néha a gyertya gondot okoz

A gyertyaláng kellemes, meghitt hangulatot teremt, de ha a viasz lecsöppen, az már kevésbé mulatságos, mivel nem könnyű megszabadulni a maga után hagyott pecséttől. Szerencsére nagyanyáink trükkjei itt is beválnak!

Ha terítőre, netán ágyneműre cseppen a viasz, két réteg itatóspapír közé helyezve az anyagot, addig kell vasalni, míg a viasz fel nem szívódik a papírba.

A bútorokról, főleg a lakkozott felületekről a viaszcseppeket semmiképpen se kaparjuk fel, mert megsérül a lakkozás. Inkább egy kartonpapír darabbal lazítsuk fel és utána langyos vízzel töröljük át a felületet. Ha szükséges, érdemes egy pici lenolajjal visszaadni a bútorlap fényét.

Mire jó a gyertyaviasz?
Mire jó a gyertyaviasz?