Mire jó a kávézacc?

Mire jó a kávézacc

Mire jó a kávézacc?

Adunk 8 szuper tippet, mielőtt kidobnád

„Mire jó?”-sorozatunkban általában olyan anyagokat mutatunk be, amelyek alapvetően minden háztartásban megtalálhatóak. Nincs ez másként a most következővel sem, ám mégis kicsit elüt a többitől.

Kávét rengetegen fogyasztunk, mi, magyarok még talán az átlagnál is többet. És persze, mi erősen szeretjük… mit nekünk mindenféle instant verzió vagy agyonvizezett lötty! A jó kis hagyományos, kotyogós kávéfőzőben lefőzött, méregerős fekete az igazi!

Na de a kávézacc ezek után már csak egy feleslegessé vált, kidobni való maradványa ennek a szívdobogtató reggeli italnak. Gondoljuk mi. Pedig még ez a már kifacsart maradvány is rengeteg jó szolgálatot tud még tenni nekünk. Most megmutatjuk a legizgalmasabbakat.

Mire jó a kávézacc – a szagsemlegesítő hatás

A kávét többek között különlegesen egyedi aromájáért szeretjük, amit a használt maradéka is megőriz valamelyest. Használjuk ki ezt az előnyét is!

Mire jó a kávézacc
Mire jó a kávézacc? Szagsemlegesírtésre…

tipp #1 – hűtőszekrény szagtalanítására

Szagmegkötő hatásának köszönhetően beszívja a kellemetlen illatokat. Ha a hűtőnkben például jellegzetesen erős és kellemetlen illatú sajtot tárolunk, tegyünk mellé egy kis kávézaccot egy tálkában. Így megkímélhetjük magunkat attól, hogy minden egyes hűtőkinyitás előtt be kelljen fogni az orrunkat.

tipp #2 – cipők szagtalanítására

Hasonló a helyzet kissé bukés cipőinkkel. Ha szeretnénk illatmentessé varázsolni, nem kell mást tennünk, mint becsomagolni egy papírdarabkába némi kiszárított kávézaccot, és betenni 1-1 csomagot lábbelinkbe.

tipp #3 – kezünk szagmentesítésére

Ugyanígy segít nekünk, ha konyhai munkálatok után kezünk beissza a kellemetlen, például hagymaszagot. Dörzsöljük át kicsit a kávézaccal, és máris jobb lesz a helyzet.

Mire jó a kávézacc
Mire jó a kávézacc?

Mire jó a kávézacc – segítség a háztartásban

tipp #4 – zsíroldásra

Mivel a kávézacc kiválóan beszívja az olajos, zsíros szennyeződéseket, akár a gáztűzhelyet, akár a grillkészletet segít megtisztítani. Csak szórj belőle szét a felületére, hagyd egy picit állni rajta, majd tisztítószeres szivaccsal töröld le.

tipp #5 – lefolyótisztításra

Ha eldugult, szórjál bele kávézaccot! Nemcsak zsíroldó hatása miatt alkalmas rá, de azért is, mert szemcséi könnyen átmennek a réseken, magukkal vonva az egyéb szennyeződéseket.

tipp #6 – bútorápolásra

Hinnénk-e, hogy a kávézaccban egy kiváló bútor-restaurátor veszett el? Elsősorban a barna árnyalatokra specializálódott, de abban aztán igazán profi! A felületi karcokat ugyanis könnyedén el lehet vele tüntetni, ha nedvesen belemasszírozzuk az eltakarásra váró résekbe.

Mire jó a kávézacc – a házon kívül is használható

tipp #7 – a virágoknak, kettő az egyben

Kerti növényeidet egyrészt megóvhatod a hangyák támadása elől: szórd körbe a védeni kívánt egyedeket kávézaccal, és szagával elűzi a betolakodókat.

De a tetejébe még táplálhatod is vele őket. Nitrogéntartalma miatt ugyanis kiváló tápanyag-kiegészítő, ha keversz belőle egy keveset a virágföldbe.

tipp #8 – élősködők elleni védelem

Házikedvenced – kutyád vagy macskád – bolha elleni védekezésére is használhatod, ha mosdatás után beledörzsölsz belőle egy keveset a bőrébe.

És még számtalan ötlettel folytathatnánk a sort…De remélhetőleg már ennyi is elég volt arra, hogy legközelebb ne egyből a szemétben végezze a kávézacc. Ez a látszólag sima ételmaradvány talán hamarosan egyik kedvenc titkos házifegyvered lesz. 😉