Mire van szüksége a kutyának?

Mire van szüksége a kutyának?

Mire van szüksége a kutyának?

Egy kiskutyának számos dologra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. Ez egyaránt érvényes a fizikai és a lelki összetevőkre is. A szeretet, a gondoskodás és a biztonság mellett a gazdinak még számos dolgot biztosítania kell, hogy a kutyus egészséges felnőtt ebbé váljon. Nézzük most meg, melyek a legalapvetőbb szükségletek.

Ahogy az embereknél, úgy a kutyusoknál is meghatározó időszak a gyermekkor. Ez az a periódus, amikor minden tőlünk telhető feltételt biztosítani kell ahhoz, hogy a kedvencünk, lelki és fizikai értelemben is egészséges felnőtté váljon.

A kiskutya 7 alapvető szükséglete

 

1. Étel

Természetesen a megfelelő mennyiségű és minőségű étel biztosítása elengedhetetlen a kutya fejlődéséhez.

A fiatal kölyökkutyáknak napi három-négyszeri étkezést kell lehetővé tenni, egészen négy hónapos korukig, aztán szépen, lassan át kell szoktatni őket a napi kétszeri táplálkozásra.

Mire van szüksége a kutyának?
Mire van szüksége a kutyának? A legfontosabb a táplálék.

2. Ivóvíz

Talán mondani sem kell, hogy kortól függetlenül az ivóvíz biztosítása elengedhetetlen. Naponta legalább kétszer cserélni kell az ivótálban a vizet, hogy az mindig megfelelően friss legyen. A forró nyári napokon pedig különösen ügyelni kell a víz folyamatos pótlására.

3. Mozgás

A kutya napi mozgásigényét is feltétlen ki kell szolgálni. Fontos, hogy ez valóban minden nap megtörténjen, még akkor is, ha kertes házban lakunk.

Fajtától függetlenül kell biztosítani a napi sétát, de a nagyobb termetű kutyák több mozgást igényelnek. Szerencsés, ha a közös tevékenységbe különféle sportokat is beiktatunk, mint például a közös futás vagy a kedvencünkkel való kerékpározás.

4. Játék

Akár a mozgáshoz is sorolhatnánk, mégis külön kategória a közös játék. A játék ugyanis nem csak a testet mozgatja meg, de nagyon fontos szociális aktus is.

A kutya így tanulja meg, hol a falkában a helye, vagyis, hogy mi vagyunk a gazdája. Ugyanakkor a játékkal tapasztalja meg azt is, hogy a család teljes értékű tagja.

Mire van szüksége a kutyának?
Mire van szüksége a kutyának? Játékra 🙂

5. Alvás

A kellő mennyiségű mozgás mellett természetesen a megfelelő pihenést is biztosítani kell a kutyusok számára.

A megfelelő szó itt tágan értelmezhető, hiszen a kutya fajtától függően ugyanúgy aludhat kint, mint bent a lakásban.

Lényeg, hogy a szállása meleg és kényelmes legyen, lehetőleg olyan rongyok használatával, amiből maga tudja kialakítani a számára megfelelő fekhelyet. Sokan alszanak közös ágyban is a kutyájukkal, ez is elfogadott, bár a Dogx szakemberei nem javasolják.

6. Ápolás

A higiénia biztosítása is elengedhetetlen a kutyák számára, főleg, ha még kölyök kutyusokról beszélünk.

Ebbe a kategóriába az időnkénti fürdés, a fogak- és körmök ápolása ugyanúgy bele tartozik, mint – adott esetben – a bolhák, kullancsok és egyéb élősködők eltávolítása.

7. Kiegészítők, játékos kellékek

A kutyatartáshoz az alapvető kellékek biztosítása is elengedhetetlen, ami több dolgot is jelent. Az etető és itatótál mellett ilyen a nyakörv, a póráz biztosítása.

Kinti tartás esetén nélkülözhetetlen a kutyaól, de kölyök korban a játékokat is biztosítani kell a kutyus számára, legyenek azok bármilyen egyszerűek.

Mire van szüksége a kutyának?
Mire van szüksége a kutyának? A sétához pórázra.

Összefoglalás

Egy kutya megfelelő fejlődéséhez számos dolgot kell biztosítania a gazdinak. Az etetés és itatás mellett ide tartozik a mozgás és a pihenési igény kielégítése is.

De nyugodtan említhetjük a játékkal, sporttal eltöltött időt, valamint a higiéniát, azaz a kutya ápolását is. Lényeg, hogy a kezdő- és a gyakorló gazdiknak is sok mindenre kell odafigyelniük, főleg akkor, amikor a kutya még kölyökkorban van.