Mitől lesz jó egy olasz étterem?

olasz étterem

Mitől lesz jó egy olasz étterem?

A magyarországi olasz éttermeknek se szeri, se száma, de a valóban jó olasz éttermekből már jóval kevesebbet találhatunk. Ennek oka, hogy a valódi olasz íz világot és az olasz életérzést nem könnyű feladat elhozni a Kárpát-medencébe. Az alábbiakban azonban összegyűjtöttük, mitől lesz jó egy olasz étterem és mire is kell figyelnünk, hogy látásból megmondhassuk, melyek ezek a vendéglátók.

Egyszerű design

A valódi olaszországi éttermek közös jellemzői, hogy letisztult egyszerű design jellemzi őket, kívülről és belülről egyaránt. A leggyakoribb uralkodó színek a fehér és a barna különböző árnyalatai. A fehér az abroszon és a felszolgálók ruháin, míg a barna a bútorzaton jelenik meg.

olasz étterem

Olaszos étlap

Az olaszos étlapok az étterem stílusához igazodva egyszerűek, sallang mentesek. Ezen felül pedig a valóban olasz életérzést átadni kívánó éttermekben az étlap maga is olasz nyelven készül. Ez azt jelenti, hogy az ételek nevei és alkotóelemei elsősorban olaszul kerülnek feltűntetésre, de a biztonság kedvéért gyakran zárójelben, kisebb betűkkel magyarul is feltűntetik a hazai éttermek a kínálatot.

Amennyiben bizonytalanok lennénk egy-egy étel olasz leírását olvasva, természetesen nyugodtan fordulhatunk a felszolgálókhoz is, akik biztosan örömmel segítenek nekünk tájékozódni az olasz ételek világában.

Éttermi kínálat

A valódi olasz éttermek kínálata első ránézésre szerénynek hathat egy-egy átlagos étteremhez képest, de ez senkit se tántorítson el attól, hogy betérjen egy olasz vendéglőbe. A szerényebb kínálat oka, hogy az étlapon szereplő ételeket mind helyben, a rendelés időpontjában készítik, így nem kell félnünk attól, hogy már korábban elkészített ételt kell fogyasztanunk.

olasz étterem

Friss ételek

Az egyszerű kínálat tehát azt is eredményezi, hogy a megrendelt ételeket frissen készítik az étterem konyhájában. Persze a hagyományos olasz ételek, mint a tészta is kézzel készül és a legjobb éttermek a tésztaételek alapanyagát maguk készítik, de ennek megkönnyítésére és gyorsítására ma már számos technika áll rendelkezésre. A kiváló minőségű ipari tésztanyújtó és tésztaformázók segítségével az itthoni olasz éttermekben is tökéletes kinézetű, mégis házi készítésű tésztákat fogyaszthatunk.

A friss ételek természetesen friss alapanyagokat követelnek, ezért gyakori, hogy az olasz éttermek tulajdonosai és szakácsai a helyi forrásokból (piac, termelők) szerzik be alapanyagjaikat. Az alapanyagok friss zamata pedig értelemszerűen az elkészült ételek íz világában is visszaköszönnek majd.

olasz étterem

Kávézási lehetőségek

A hagyományos olasz éttermekben nem csak ételfogyasztásra van lehetőségünk, de akár egy kávéra is beülhetünk egy baráti társasággal. Persze az olaszok nem ismerik a cappuccino és a hasonló kávék fogalmát, náluk az esspresso-nál kezdődik a valódi kávé, de az itthoni olasz éttermekben jó eséllyel a kevésbé erős és különlegesebb kávékat is megtalálhatjuk.

Összegezve:

A valódi olasz éttermek tehát ma már Magyarországon is jelen vannak, mindössze annyit kell tennünk, hogy figyeljük az apró jeleket, melyekből kiderülhet, hogy egy igazán „olaszos” olasz étteremről van-e szó.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd