Munkahelyet váltanál? Praktikus ötletek a sikeres álláskereséshez

Munkahelyet váltanál? Praktikus ötletek a sikeres álláskereséshez

Mint kisgyerek az új játék iránt, gyakran úgy vágyakozunk egy új munkahelyre, ahol minden szép, megértő a főnök, viccesek a kollégák, stresszmentes környezetben tisztességes fizetésért dolgozunk nap mint nap.

A beszürkült hétköznapok közepette vágyunk az új kihívásokra, új lehetőségekre, ahol megmutathatjuk, mire vagyunk valójában képesek. Ha a munkahelyváltás gondolata egyre gyakrabban foglalkoztat bennünket, nézzük, hogyan is álljunk neki, hogy sikeresen vegyük az akadályokat.

Munkahelyet váltanál? Praktikus ötletek a sikeres álláskereséshez
Munkahelyet váltanál? Praktikus ötletek a sikeres álláskereséshezTudd, hogy mit szeretnél!

Az álláskeresés mindig kihívásokkal teli folyamat, de néhány ötlet és stratégia alkalmazásával könnyebbé és eredményesebbé tehető.

  1. Egyértelmű célok: mielőtt elkezdenéd az álláskeresést, fontos meghatároznod, milyen típusú pozícióban, milyen területen szeretnél dolgozni. Írj listát arról, mi az, ami számodra fontos egy munkahely kapcsán, priorizálj, majd ugyanígy írj egy listát arról is, milyen az a munkakör, amilyet határozottan nem szeretnél.
  2. Önéletrajzod elkészítése, frissítése: interneten számos önéletrajz készítő sablon, alkalmazás található, amiknek a segítségével könnyedén tudsz igényes, professzionális önéletrajzot összeállítani. Ha szükségét érzed, bátran vedd igénybe HR tanácsadó segítségét is a tökéletes önéletrajz megírásához, az erre szánt összeget tekintsd befektetésnek, hidd el, meg fog térülni.
  3. Online jelenléted optimalizálása: jelentkezés előtt tekintsd át és frissítsd az online profiljaid, azokon ne szerepeljenek számodra kellemetlen tartalmak. Hozd létre vagy frissítsd LinkedIn profilod, és gondoskodj róla, hogy tükrözze készségeid és tapasztalataid. Kövesd a szakterületeden dolgozó vezetőket, vállalatokat.
  4. Álláskeresés különböző forrásokból: ne korlátozd álláskeresésed egyetlen álláskereső platformhoz vagy forráshoz, böngészd a számodra szimpatikus cégek álláshirdetéseid saját weboldalukon, és használd a közösségi hálózatok révén elérhető álláshirdetéseket is. Ahol lehet, állíts be email értesítést, hogy elsőként értesülj a számodra érdekes új nyitott pozíciókról. Folyamatosan tájékozódj a lakóhelyed környékén elérhető álláslehetőségekről: a Profession oldalán akár városokra szűrve is böngészhetsz, például a berettyóújfalui állásokra koncentrálva.
Munkahelyet váltanál? Praktikus ötletek a sikeres álláskereséshez
Munkahelyet váltanál? Praktikus ötletek a sikeres álláskereséshezNe add fel!

  1. Hálózatépítés: használd ki bátran a hálózatépítés és kapcsolati tőke erejét az álláskeresésed során. Vegyél részt a szakterületedhez kapcsolódó eseményeken, rendezvényeken, csatlakozz szakmai közösségekhez és keress olyan kapcsolatokat, akik segíthetnek a számodra megfelelő lehetőséget megtalálni.
  2. Felkészülés az interjúra: amennyiben az első akadályt sikerrel vetted, és behívtak állásinterjúra, alaposan készülj fel rá. Ismerd meg alaposan a pozíciót és a céget, gyűjts példákat és történeteket, amelyekkel demonstrálni tudod képességeid. Interneten számos interjúkérdést találhatsz, gyakorold be előre, milyen válaszokat adnál rájuk.
  3. Legyél nyitott új területekre: munkahelyváltás esetén gyakran ki kell lépnünk komfortzónánkból, el kell hagynunk a megszokott sémákat, berögzült módszereket. Legyél nyitott, bátran keress új területeket, amik megfelelnek az általad fontosnak tartott célok elérésében. Például, ha fontos számodra a szabadság, nem kötnek családi kapcsolatok, de szeretsz vezetni, új országokat látni, miért ne jelentkeznél akár kamionos állásokra? Ha célod az, hogy új impulzusok érjenek, nyiss bátran szokatlan irányba.
  4. Maradj türelmes és kitartó: az álláskeresés nehéz és időigényes folyamat lehet, és néha csalódásokkal is járhat. Ne veszítsd el a reményt, folytasd a kitartó keresést, és előbb-utóbb meg fogod találni a számodra ideális munkakört.Vállald a változást!

Valóban nehéz kilépni a komfortzónánkból és vállalni a változást. Egy új munkahely mégis lehetőséget adhat arra, hogy fejlődjünk, tanuljunk és kiteljesedjünk. Ne félj olyan munkakört keresni, ami valóban érdekel és inspirál, hiszen az élet túl rövid ahhoz, hogy unalmas munkával töltsünk hosszú éveket.

 

Fotók: Vistacreate, Pixabay