Nálatok laknak-e állatok? Praktikus ötletek házikedvencekhez

Praktikus ötletek házikedvencekhez

Nálatok laknak-e állatok?

Praktikus ötletek házikedvencekhez

Egy kisállat gondozása rengeteg gondoskodást és odafigyelést igényel. Az újdonsült gazdik, talán nem mindig vannak felkészülve ezekre a kihívásokra és nem tudják mit tegyenek bizonyos esetekben. Most a három, talán leginkább közkedvelt házikedvenchez kapcsolódó praktikus ötleteket gyűjtöttünk össze.

Kutya, a szőrös gyerek

A különböző fajtájú kutyák különböző tulajdonsággal és természettel bírnak, tehát érdemes már a kiválasztásnál nagy figyelmet fordítani arra, hogy a természetünkhöz és életmódunkhoz közel álló fajtát válasszunk.

Ha nem is lehet teljesen általánosítani, de azért elmondható, hogy vannak kifejezetten nagy mozgásigényű kutyák, mint például a beagle, vizsla vagy a golden retriever, illetve kisebb mozgásigényűek, mint mondjuk a bulldog vagy a csivava.

Ez alapján, aki sokat szeret mozogni, annak inkább az előbbi míg, aki inkább otthonülő típus, az az utóbbi fajtákból válasszon. Szintén meghatározhatja választásunkat az, hogy a kutyánk a lakásban vagy a kertben fog lakni.

Nyilvánvaló, hogy a nagyobb testű kedvenceket nehezebb lakásban tartani, ezért érdemes a választás során arra is tekintettel lenni, hogy az általunk biztosított élettér megfelelő-e az állatnak.

Praktikus ötletek házikedvencekhez

Főként lakásban tartott kisállatok esetén fontos, hogy figyeljünk a higiéniára, mert míg bizonyos kutyák sok szőrt hullajtanak, addig más fajtákra ez kevésbé jellemző. Ha a fajta kiválasztása megtörtént, akkor érdemes a megfelelő felszereléseket is már előre beszerezni négylábú barátunknak. Gondolunk itt, az itató- és etető tálra, a hálóhelyre, a pórázra, a nyakörvre vagy hámra.

A kutyaürülék összeszedéséhez zacskót, jutalomfalatokat és törlőkendőt is érdemes lehet előre beszerezni, amik majd a közös séták elengedhetetlen kellékei lesznek. Egyértelmű, hogy sétáltatáskor számos apróságot kell majd magunkkal vinni, ezért hasznos lehet egy erre a célra kiválóan alkalmas és kényelmes strapabíró sokzsebes kabátot vásárolni, és pár dolgot mindig benne tartani, hogy ne kelljen mindig bepakolni vagy hogy ne felejtsünk otthon valamit.

Praktikus ötletek házikedvencekhez, strapabíró kabát zsebbel.
Praktikus ötletek házikedvencekhez, strapabíró kabát zsebbel.

Kutyafajtától függetlenül elmondható, hogy napi két-három séta az ideális, ha nagyobb udvar áll kedvencünk rendelkezésére, akkor is ajánlott, hogy legalább egyszer megmozgassuk a kutyánkat. Az esti sétákhoz ne feledkezzünk meg beszerezni egy jól láthatósági dzsekit vagy szalagot, akár a kutyánk számára is.

Mindezek mellett nem szabad elfeledkeznünk a megfelelő táplálkozásáról sem. A legfontosabb, hogy a kutya étrendje első helyen húst tartalmazzon, ami válogatott növényi alkotóelemekkel egészüljön ki.

Macska, a ház ura vagy úrnője

A kutyákhoz hasonlóan, a cicák esetében is meg kell teremtenünk a megfelelő életteret. A fekvőhelyről, (még akkor is, ha ezt csak ritkán fogják használni) itató és etető tálkákról gondoskodnunk kell a macskák esetében is.

Praktikus ötletek házikedvencekhez

A doromboló négylábúak esetén azonban, ha sétálni nem is visszük őket, a mozgásigényükhöz szükséges teret biztosítanunk kell számukra. Ezt például akár sajá készítésű macskabútorok segítségével tudjuk elérni, amelynek segítségével a cicánk ki tudja élni mászási hajlamát és kaparási kényszerét büntetlenül.

Ez számunkra is hasznos, hiszen így a bútoraink nagyobb eséllyel maradnak épek. A szabadban tartott macskák is örülnek az ilyen játékoknak, de ezek elsősorban a bent tartott négylábúaknak fontosak. Ha pedig a lakásban tartunk egy cicát, akkor almostálról is gondoskodnunk kell, amit napi rendszerességgel kell takarítani. Egy lyukacsos lapát mellett hasznos lehet beszerezni egy doboz antibakteriális törlőkendőt.

Praktikus ötletek házikedvencekhez, antibakteriális törlőkendő nagyon hasznos lehet.
Praktikus ötletek házikedvencekhez, antibakteriális törlőkendő nagyon hasznos lehet.

Hasonlóan a kutyákhoz, a macskáknál is fontos a megfelelő, tápanyagokban gazdag étrend. A száraz eledeleket a szakértők csak kiegészítésképpen ajánlják. A tehéntej a közhiedelemmel ellentétben szintén nem feltétlenül jó, mert laktózt tartalmaz és a cicák nagyrésze laktózérzékeny. A macskafélék húsevő állatok, tehát az alacsony zsírtartalmú halas vagy csirkés nedves eledel a legoptimálisabb a megfelelő mennyiségű folyadék mellett.

Tengerimalac, az apró cukiság

Egy kutyához vagy macskához képest a tengerimalacnak lényegesen kisebb élettérre van szüksége. Sajnos sok állatbarát emiatt úgy hiszi, hogy ennek a kis jószágnak nincs is akkora mozgásigénye, márpedig ez téves feltételezés.

Azon túl, hogy a kisállat részére egy megfelelő ketrecet biztosítunk (minimum 120 x 160 cm méretűt), fel is kell azt szerelnünk mászásra alkalmas kiegészítőkkel vagy például egy kifutóval. Ha túl kis helyen tartjuk a kedvencünket, akkor akár az is előfordulhat, hogy agresszívvá válik.

Hetente egyszer mindenképpen ki kell takarítani a ketrecét. Ekkor az almot teljesen el kell távolítani és a tálca részt ki is kell mosni forró vízzel vagy nagyobb szennyeződés esetén ecettel.

Ezeknek a kis rágcsálóknak is fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. A legtermészetesebb táplálékuk nedvdús és friss zöldtakarmány. Ez lehet sárgarépa, retek, saláta, uborka. Viszont kerüljük a magas savtartalmú és csonthéjas gyümölcsöket.

Praktikus ötletek házikedvencekhez, tengerimalacok
Praktikus ötletek házikedvencekhez, tengerimalacok

Sokféle háziállat van persze, ami szóba jöhet, ha szeretnénk otthonra egy kis társat magunk vagy a gyerekeink mellé, de ahogy látható érdemes mindig körültekintően utánajárni, hogy milyen feladatokkal jár a választott kisállat felelősségteljes tartása. Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg című könyvében ezt tökéletesen fogalmazta meg:

“Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra… Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

További praktikus ötletek