Odakozmált? – sebaj, van megoldás!

Odakozmált étel ellen tipp

Odakozmált? – sebaj, van megoldás!

3+1 szuper tipp odaégett ételek megmentésére

Mi, mai nők tökéletesre fejlesztettük magunkban a multifunkcionalitást, vagyis azt, hogy egyszerre több mindenre tudunk odafigyelni. Így vagyunk képesek párhuzamosan különféle feladatokat elvégezni, szemben a férfiakkal, akik ha igazán koncentrálnak, semmi sem zavarhatja meg őket benne.De lássuk be, azért ez néha okozhat kellemetlen baleseteket. Főleg a konyhában, ami hiába van manapság teljesen gépesítve, mégiscsak elromolhat az időzítő, ha nem figyelünk oda… Az odaégett étel miatt pedig komolyan főhet a fejünk: elpazaroltunk egy csomó alapanyagot, ráadásul kezdhetjük is elölről az egészet.

De van egy jó hírem! Sok esetben van esély, hogy megmentsük az odakozmált ételt, ha nem is mindent, de azért egy részét. Persze van az a (szénné) égettségi fokozat, amin már lehetetlen segíteni. De azért számos esetben bízhatunk benne, hogy nem teljesen károsodott az étel. Most ezekre mutatunk nektek pár szuperhasznos megoldást.

Odakozmált étel ellen tipp
Odakozmált étel ellen tippOdakozmált étel ellen tipp #1: sült ételek

Ha odaégett a pirítós, vakard le késsel a szenes részt!

…Na jó, csak vicceltem, hiszen ez annyira közismert, hogy mindenki tudja. Nézzük inkább a sült ételeket, ezek közül is a serpenyőben vagy egyéb módon sütött húsokat.

A megoldás itt is hasonlóan egyszerű, mint a pirítósnál, amennyiben a hús mérete megengedi. Vedd ki gyorsan a sütőből az elégett darabot, és egy jó éles késsel távolítsd el róla az odaégett részeket. Keress neki egy másik tálcát, ami még tiszta, és folytasd tovább a sütést, ezúttal óvatosabban.Odakozmált étel ellen tipp #2: főtt ételek

Lássuk most az olyan eledeleket, amelyek főzéssel készülnek. Ilyen lehet például a főzelék, ragu vagy bármilyen krémes mártás. Amennyiben nem volt benne krumpli, tudunk egy szuper ötletet a kozmás íz megszűntetésére.

Öntsd fel a sérült étket vízzel, tegyél bele egy egész krumplit, és főzd egy kicsit tovább. Ugyanis a burgonya kiválóan megköti ezt a kellemetlen aromát, így az ebéd alapanyagának íze nagy valószínűséggel megmenthető.

+1 tipp:

Fontos, hogy ezeket az ételeket lehetőleg ne kavargasd, ha az alját megkapta kicsit a gáztűzhely! Tedd át egy másik lábosba, de ne öntsd! Ehelyett inkább meregesd kanállal, így az alsó, odaégett íz nem keveredik bele az ételbe. Az égett lábos megtisztítása persze egy másik szép, kihívást jelentő feladat…Odakozmált étel ellen tipp #3: sütemények

Na igen, a tészták (tortalap, piskóta) megégése már nehezebb dió.. Ugyanis ha kívül már szenes, akkor belül már feltehetően meglehetősen ki is száradt. De ezen is lehet azért segíteni! Várjunk, míg kihűl a süti, és persze a külső szenes részeket vagdossuk le róla.

Ahhoz pedig, hogy a kemény belső részt megpuhítsuk picit, végy egy szurkálásra alkalmas eszközt (pl. hurkapálca). Vájjál egyenletesen kis lukakat a tésztába, majd jól locsold meg valami forró, édes, folyékony anyaggal, ami be tud folyni a lukakon. Ez lehet például jó folyós lekvár vagy cukorszirup. Meglátod, ez csodákra lesz képes, és lehet, hogy ezáltal felfedezel egy jó kis újfajta édességet! 🙂

Odakozmált étel ellen tipp
Odakozmált étel ellen tipp