Praktikus megoldások: Igy tedd el a pezsgőt

Báreszközök

Praktikus megoldások: így tedd el a pezsgőt, hogy sokáig friss maradjon!

Ha az új évben pezsgőt iszunk, gazdag úri évünk lesz. Az emberiség történelmében is meghatározóvá vált a pezsgő még a hajókat is pezsgővel avatják fel. A buborékos italt 4-7 fokra hűtve kell fogyasztani, szobahőmérsékleten tíz percenként 2 fokot melegszik. Jégvödörben viszont biztosítani tudjuk a folyamatos hűtését. Mélyhűtőbe viszont ne tegyük. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan érdemes tárolni, hogy sokáig friss maradjon.

A pezsgő élettani funkciói

Okosabb leszel tőle, kiderült ugyanis, hogy a kognitív képességeket, például a memóriát képes befolyásolni a pezsgő ivás. Emellett meghosszabbítja az életüket. Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik bort fogyasztanak sokkal tovább élnek mint azok akik más szeszesitalt. Miután a pezsgő élettani hatásai megegyeznek boréval valószínűleg a pezsgőről is ugyanez elmondható.

Praktikus megoldások
Praktikus megoldások: így tedd el a pezsgőt, hogy sokáig friss maradjon!

A kalóriatartalom

Ha alkoholt innál és vigyázol az alakodra, akkor mindenképpen a pezsgőt válaszd, mert 120 ml pezsgő 90 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi bor 100 kalóriát.

A pezsgőspohár kérdése

Nem mindegy milyen pohárból isszuk a pezsgőt, mert a karcsú pezsgősflőtében gyönyörködhetünk a felszálló buborékban. Igazán a fehérboros kehelyből a legjobb fogyasztani, de csak egyharmadig töltsük meg, hogy maradjon hely a felszálló buborékoknak.

A poharakat nem szabad lehűteni, a kiöntött italt pedig ne forgassuk a pohárban, mert így távozik annak szénsavtartalma. Szerencsére a tökéletes pezsgőspoharak vásárlása nem gond, hiszen bőven akad lehetőség beszerezni őket akár online is.

A boltban kapható pezsgő fogyasztásérett állapotban van, ezért az egyszerű pezsgőt fél évnél tovább, de a legjobb pezsgőket sem érdemes három évnél tovább tárolni, mert a pezsgő az elkészülte során már átesett az érlelésen a további fejlődése tárolással már nem várható.

Praktikus megoldások: így tedd el a pezsgőt, hogy sokáig friss maradjon!
Praktikus megoldások: így tedd el a pezsgőt, hogy sokáig friss maradjon!

Mit tegyél a maradék pezsgővel?

Ha már kinyitottuk a pezsgős üveget speciális, műanyag pezsgődugóval zárjuk vissza és hűtőben tartjuk három-négy, de akár tíz napig még eltartható anélkül, hogy veszítene az élvezeti értékéből.

Ha nem rendelkezel ilyen speciális dugóval, akkor tegyél az üvegbe egy kanalat, és tedd a kamrába vagy a hűtőbe. Három-négy napig még így is megmarad benne a buborék. Van még egy lehetőség, a maradék pezsgővel nagyon finom pezsgős csirkét lehet készíteni!

Összegezve

A pezsgőfogyasztás nagy része szilveszterkor és ünnepekkor történik, de sokszor marad meg belőle annyi, amit nehezen tudunk úgy tárolni, hogy az később is fogyasztható legyen. A fent említett ötletekkel azonban segíthetsz magadon, hiszen így akár napokkal később is iható formában lesz a palackban található ital.