Praktikus megoldások kis méretű panelházban

Praktikus megoldások kis méretű panelházban

Praktikus megoldások kis méretű panelházban

A panelházak esetében sokszor ütközhetünk abba a problémába, hogy kevésnek érezzük otthonunk alapterületét. Szerencsére ezt számos módszerrel orvosolhatjuk, melyek között optikai megoldások, de innovatív, valóban helytakarékos megoldások is megtalálhatók. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár praktikus megoldást kisméretű panelházakhoz.

Tér növelés optikai módszerekkel

Panellakásokban az első amit tehetünk, ha a kis méretet szeretnénk ellensúlyozni, hogy világos falszínekben kezdünk el gondolkodni, ugyanis az ilyen színeknek tértágító hatásuk van.

Olyan nappalikban, ahol kevés a hely érdemes lehet fehér, sárga, rózsaszín vagy világoszöld színeket használni. A legideálisabb ezen a téren a fehér színű fal, mert ehhez bármilyen színű és mintájú bútort, illetve kiegészítőt párosíthatunk.

Praktikus megoldások kis méretű panelházban
Praktikus megoldások kis méretű panelházban: világos falakkal nagyobbnak tűnik a lakás.

A kicsinek érződő teret emellett tükrökkel is növelhetjük: ez lehet egy tolóajtón vagy akár egy szekrényajtón is, a lényeg ezen a téren a méret, hiszen minél nagyobb a tükör annál nagyobbnak érződik a tér is.

Például egy szűkebb nappaliban nagyon jól tud mutatni emellett egy ízléses, akár földig érő függöny is. Egy érdekes mintázatú függöny, amellett, hogy felkelti a figyelmet, sokat javíthat a nappali kinézetén. Kicsi helyiségek ablakán ajánlott semleges vagy apró mintás függönyt elhelyezni, mert a nagy minták kis felületen zavaróak lehetnek. Ilyenkor arra is kell figyelni, hogy a függöny színe passzoljon a fal, a sötétítő vagy a tapéta színéhez.

Helytakarékos bútorok

Ma már egyre gyakrabban találkozhatunk helytakarékos, vagy épp beépített bútorokkal is az olyan lakásokban is, ahol alapvetően lenne kapacitás több berendezés elhelyezésére. Ezeknek a használata nemcsak praktikus, de divatos is lett az utóbbi időben a helytakarékos megoldások között.

Amennyiben kisméretű panellakásban lakunk, akkor mindenképp megéri hasonló módszerrel kiaknázni a lehetőségeinket. Helyspórolás címén találkozhatunk ma már:

  • falból ledönthető bútorokkal,

  • szekrénynek álcázott ággyal,

  • felhajtható íróasztallal

  • fiókokkal rendelkező ülőalkalmatosságokkal.

Új szintek megnyitása

Amennyiben helyszűkében szenvedünk, azonban a lakásunk belmagassága megengedi, akkor érdemes lehet kialakítanunk egy galériát, amely alatt elhelyezhetjük a nagyobb kanapét, de akár egy besétálós gardróbot is kiépíthetünk. Mindeközben az így nyert szinten kialakíthatunk egy kisebb szobát, vagy épp nappali szerű helyiséget.

Térelválasztás egyszerűen

A kis lakások esetében sokat számíthat a megfelelő térelválasztás. Ezen a téren rendkívül mobil, könnyen variálható megoldások közül is érdemes lehet választani, amik közül a stílusos, de egyszerű paravánok, vagy térelválasztó könyvespolcok nyújthatják a legjobb megoldást. Ennek köszönhetően például egy nagy nappaliból könnyen varázsolhatunk egy kisebb nappali és mellette hálószoba kombinációt.

Praktikus megoldások kis méretű panelházban
Praktikus megoldások kis méretű panelházban: térelválasztás

Relaxáció otthonra

Legyen szó családi házról, vagy panel lakásról a kikapcsolódás mindenkinek jár, erre ma már számos nagyszerű otthoni megoldást találhatunk. Ezek közül mindenképp érdemes kiemelni az otthoni infraszaunákat, melyek nem csak megnyugtatják elménket a kikapcsolódás által, hanem használatuk egészségi állapotunkat is javíthatják. Egy 2 személyes infraszauna például ideális megoldást nyújthat a relaxálni vágyó panellakók számára is, ráadásul beruházási költségük sem olyan magas, mint azt látatlanba gondolnánk.

Összegezve

A kis alapterület ellen tehát számos dolgot tehetünk. Ügyeskedhetünk a színekkel, dekorációs elemekkel, kereshetünk helytakarékos és beépített megoldásokat, de az innovatív megoldások közül is válogathatunk, hogy növelhessük otthonunk térérzetét.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd

Ajándék ötlelek