Praktikus ötletek por ellen

Takarítás

Praktikus ötletek por ellen

Akár szeretnéd, akár nem, mindig ott van. Vagy ha éppen nincs, csak idő kérdése. Lehetetlen menekülni előle, lehetetlen megúszni. A háziasszonyok réme: a porosodás. De hogyan lehet mégiscsak felülkerekedni rajta? Néhány praktikus jó tanácsot adunk neked a lakásban megülő por ellen az alábbiakban.

Nyílászárók szigetelése

Minél jobban szigetelt a lakásod, annál jobban védve vagy a portól. Érdemes tehát ellenőrizni az ajtókat és ablakokat, és adott esetben, főleg, ha régiek a keretek, kicsit rásegíteni: ragassz rájuk öntapadós szigetelőcsíkokat.

Szellőztetés

Sokan úgy tartják, a szellőztetéssel csak még több por és piszok szállingózik be a lakásba. Meglepő módon ez nem igaz: a szellőztetésnek köszönhetően csökken a porkoncentráció. Persze nem mindegy az sem, mikor teszed, hiszen korán, reggelente még jóval alacsonyabb a szennyezettség, így érdemes akkorra időzíteni.

Hőmérséklet és páratartalom

Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb lesz a pormennyiség a levegőben – már csak ezért sem árt tenni valamit a túl meleg ellen. Ezért hasznos, ha télen is inkább alacsonyabban tartjuk a benti hőmérsékletet. Különösen azért, mert minél szárazabb a lakás levegője, azaz minél alacsonyabb a páratartalom, megint csak annál több por lesz a lakás levegőjében. Az amúgy is legegészségesebb, 40-60%-os páratartalom az, ami a legkevésbé poros levegőt biztosítja.

Nem mindegy a sorrend

Por ellen - Takarítás
Por ellen – Praktikus ötletek

 

 

 

 

Figyelj rá oda, hogy az első takarítási teendő legyen a portörlés, és csak ezután a szellőztetés és porszívózás. Végül pedig érdemes a padlót is felmosni, ezzel is csökkentheted a por lerakódását.

 

 

 

Néhány jól bevált trükk a por csökkentésére

  • nagyanyáink csodaszere, a házi bútorápoló

Ha ezzel törlöd át őket, sokkal lassabban marad meg rajtuk a por.

Takarítás
Por ellen – Praktikus ötletek

 

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál glicerin
  • 1 teáskanál ecet

 

 

 

 

 

 

  • mire jó a harisnya?

Végy egy már nem használt harisnyát, rakd rá egy súrolókefére, és töröld át azzal a padlót. A nejlonszálak kiválóan magukhoz vonzzák elektrosztatikusan a porszemcséket.

  • portörlők és takarítóruhák öblítés nélkül

Az öblítő csökkenti a nedvszívó és porvonzó hatásokat, ezért ezeket a takarítóeszközöket mosás inkább ne öblítsd ki.

  • citrommal a porszag ellen
Takarítás
Por ellen – Praktikus ötletek

 

Ha a porszívónk zsákjába beleteszünk néhány karika szárított citromot, takarítás után élvezheted annak kellemes illatát!

 

 

 

 

 

 

 

 

És végül egy érdekesség:

Nekünk csak gond és szemét, ám vannak, akik még a porból is aranyat csinálnak – vagy ha éppenséggel nem is azt, de képesek azt is érdekes dolgokra felhasználni. Ilyen például a kortárs brit Paul Hazelton, aki főleg háztartási hulladékból, sőt, többek között porból is készít műalkotásokat. Ha érdekel, nézd meg őket itt: http://paulhazelton.com/category/dust/. Ki tudja? Akár te is válhatsz híres művésszé, ha nem kidobod, hanem varázsolsz belőle valamit!