Praktikus tanácsok klíma használathoz

Klíma

Praktikus tanácsok klíma használathoz, a vásárlástól a használatig

Már akkor érdemes számba venni minden tényezőt, mielőtt kiválasztjuk a klímaberendezésünket, mely sok évig fog szolgálni. Ha tudjuk azokat a praktikákat, amire figyelni kell.

Ezek a trükkök a beszerzéstől, a használaton át a spórolásig terjednek. Érdemes végig olvasni, hogy ne a saját kárunkon kelljen tanulni.

Klíma vásárlás előtt gondoljunk át minden szempontot.

Praktikus tanácsok a klíma beszerzéséhez

Fontos felmérni, hogy mire szeretnénk használni. Fontos tudni, hogy mik azok a tényezők, amiknek mindenképpen meg kell felelnie a klímánknak.

  • Egy helyiséget vagy többet szeretnénk klimatizálni?
  • A hálószobában is legyen klíma?
  • Csendes legyen vagy lehet zajosabb?
  • Fűteni is tudjon?
  • Programozható legyen? Akár messziről is?
  • Milyen garanciával tudom megvenni?
  • Van szervízhálózat?
  • Könnyen lehet pótalkatrészt szerezni hozzá,
  • Van szerelő-partner, aki évente elvégzi a tisztítást-karbantartást?

Praktikus tanácsok klíma működtetéshez

1.Gyakori tévhit, ezért kezdjük ezzel, a klíma nem ad friss levegőt. Mivel mozgatja a levegőt, ezért azt hisszük, jobb, ha kis sem nyitjuk az ablakot. de ha ezt tesszük, az oxigén elfogy és rosszul leszel. A fejfájás, dekoncentráltság, és a száraz levegőtől könnyező szem mind-mind a szellőztetés hiánya miatt van.

2.A másik legfontosabb szempont, hogyan működtessük a klímát takarékosan. Az egyik legnagyobb félelem, hogy a hűvös levegőért a pénztárcánk teljes tartalmával fizetünk. De ez nem így van. A split klímák kifejezetten takarékosak is lehetnek. Úgy érdemes beállítani a klíma hőfokot, hogy 5-6 fokkal legyen kevesebb a kinti hőmérsékletnél. Ezzel elkerüljük azt is, hogy megfázzunk, illetve hőgutát kapjunk, amikor a klimatizált irodából hazaindulunk.

A hűtsünk takarékosan témakör másik nagy tényezője az árnyékolás. Nagy ablakok esetében, ahol egész nap betűz a nap, nem várhatjuk, hogy a klíma csendben, olcsón megbirkózzon vele. A rengeteg bejövő napsütés hőcsapdává változtatja a lakást. Ezért árnyékoljunk minden lehető eszközzel: függöny, redőny, napvitorla.

3. A hálószoba lehűtés kényes feladat. Ha nem szeretnénk, hogy egész éjjel ébren tartson a klíma zúgása, akkor érdemes egyrészt csendes modellt választani, másrészt pedig érdemes már délután bekapcsolni a klímát, hogy estére lehűtse a falakat és a bútorokat, így éjszakára kikapcsolhatjuk. Ha senki nincs otthon délután, akkor előre programozható klímát válasszunk.

Klíma használat ötletek
Klíma használat ötletek

 

Praktikus tanácsok klíma karbantartásához

A klímát évente legalább egyszer, de inkább kétszer ki kell tisztíttatni a karbantartó szerelővel. Ha fűtésre is használjuk, akkor mindenképpen évente kétszer. Olyan szerelőre van szükségünk, aki azt is észreveszi, ha valami alkatrészt cserélni kell. Ne a szomszéd fiú legyen, aki már látott klímát. Hanem olyan, aki a márkát is ismeri, és a típushibákat is ismeri.

Nem érdemes ezen spórolni, mert a lerakódott por és a nyárfaszöszök akár a kompresszort is képesek megölni és akkor kénytelenek leszünk új klímát venni.

Fogadjuk meg ezeket a praktikus tanácsokat, és akkor hosszú távon élvezhetjük a klímaberendezésünket és kellemesen hőmérsékletű lakást, irodát.

Lakossági célra a leggyakrabban az oldalfali klímákat használjuk. Oldalfali klímákkal kapcsolatban sok hasznos információt olvashatsz a Mit érdemes tudni az oldalfali klímákról? című cikkben.

Klíma használata

További praktikus ötletek lakásban

Hogyan használd ötletek