Praktikus tippek elsősöknek, melyekkel egyedivé varázsolható egy elsős szobája

Iskolás tábla

Praktikus tippek, melyekkel egyedivé varázsolható egy elsős szobája

Az iskolakezdés ünnep, mellyel kezdetét veszi egy kihívásokkal teli időszak. Szülőként minden lehetőséget megragadunk, hogy megkönnyítsük gyermekünk számára az indulást. Nem ülhetünk be helyette az iskolapadba, de szobáját egyedivé és tanulásra alkalmassá varázsolhatjuk. Jöjjön néhány praktikus tipp ennek kivitelezésére!

Íróasztal tudományos környezetben

Alapdarab a szobában az íróasztal. Nem mindegy azonban, hol és hogyan helyezzük el. Izgalmas és egyedi, ha a mellette lévő falat színes térkép borítja, esetleg az ABC betűi kapnak helyet a közelében. Az asztal fölötti polcokra kerülhetnek állatfigurák, vagy egy kis akvárium halakkal.

Személyiségfüggő, a díszítés mennyire vonja el a kicsik figyelmét a tanulásról. A tapasztalat viszont az, hogy inkább inspiráló, mint figyelemelterelő egy ilyen környezet.

Praktikus tippek elsősöknek: Iskolás tábla
Praktikus tippek elsősöknek: Iskolás tábla, iróasztal kialakítása.

Falitábla elsősöknek

Az óvoda játékkal teli világából hirtelen csöppennek az iskolába a gyerekek. Itt aztán jönnek a különféle határidők, órarendek, terembeosztások. Sok csemete teljesen elveszik már az első hetekben. A gyerek és a szülő számára is segítség egy hangulatos falitábla. Erre mágnessel vagy rajzszöggel rögzíthető az aktuális órarend, az éves menetrend, de akár a házi feladat is. Minden fontos határidő szerepelhet itt, s esténként közösen nézhetjük át az aktualitásokat.

Táblafesték a gyerekszobába

Az iskolában a kicsik imádnak a táblára rajzolni. Ezért nagyszerű ötlet egy falfelületet otthon is erre a célra kialakítani, méghozzá táblafestékkel. Nemcsak egyedi hangulatot hoz létre, de csemeténk gyakorolhatja rajta az írást. Mivel mágneses festéket is kaphatunk, akár a fenti falitáblát is kiválthatja.

Így ösztönözzük olvasásra

Minden szülő álma, hogy csemetéje megszeresse az olvasást. Többféleképpen is rávehetjük, hogy szabadidejében is gyakorolja az új készséget. Lássunk példákat:

  • újságtartó elhelyezése gyermekmagazinokkal
  • olvasósarok berendezése
  • mini könyvtár közösen választott könyvekkel, gondosan rendszerezve

Fontos azonban tudnunk, hogy leghatékonyabban példával nevelünk. Ha látja, hogy mi magunk is szívesen kapcsolódunk ki egy jó könyvvel, maga is tesz egy próbát.

Praktikus tippek elsősöknek: A könyvessarok olvasásra ösztönöz.
Praktikus tippek elsősöknek: A könyvessarok olvasásra ösztönöz.

Vidám textíliák az elsős szobájába

Az egyediséget legkönnyebben a díszítéssel teremhetjük meg. Válasszunk az iskolás gyermeknek tetsző függönyöket, szőnyeget és ágyneműt! Manapság nemcsak szőnyeg, de függöny és ifjúsági ágyneműhuzat garnitúra is kapható izgalmas kivitelben. Találunk például zenével kapcsolatos, old timer vagy motoros mintákat is, persze a lányos darabok is keresettek.

Gyerekszoba vidám hangulata
Gyerekszoba vidám hangulata

Összegezve: Iskolakezdés előtt időszerű átalakítani a leendő első osztályos gyermek szobáját. Nemcsak praktikus, de egyedi és inspiráló közeg megteremtése a cél. A fenti tippek segítenek elindulni, de minden esetben figyelembe kell vennünk csemeténk személyiségét.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd

Ajándék ötlelek