Praktikus zero waste ötletek, konyha

Praktikus zero waste ötletek

Praktikus ötletek a zero waste jegyében – konyha

3+2 tipp környezetbarát házitündéreknek

A környezetvédelemmel napjaink legégetőbb problémájára igyekeznek megoldásokat találni. Földünk megmentése a pusztulástól nagyon is aktuális a rengeteg baljós hír fényében.

A világ jobbá tételének manapság egyik legdivatosabb módja a „zero waste”-mozgalom. Mit jelent ez, és hogyan segít környezetünknek?

Praktikus zero waste ötletek – mit takar?

A „zero waste”/hulladékmentes-szemlélet lényege az, hogy lehetőleg minél kevesebb fölösleget (szemetet, energiát) termeljünk. Bár az angol kifejezés, a „zero” magyarul „semmi”-t, „nullá”-t jelent, mindenki tudja, hogy ez lehetetlen. De törekedni természetesen lehet rá, és ezt teszik a mozgalom hívei, akikhez szerencsére egyre többen csatlakoznak.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy minél kevésbé szennyezzük környezetünket? Valójában rengetegmindent. Ezek nagy része eszünkbe sem jutna, nem kerül semmibe, nem is megerőltető, és még mi is jól járhatunk vele.

Nézzünk például körbe a konyhában.

Praktikus zero waste ötletek a konyhában

A sütés-főzés az egyik legnagyobb szeméttermelő tevékenység a házimunkák között, így érdemes azzal kezdeni a „zero waste”-szemlélet kialakítását. Íme néhány tipp olcsón és egyszerűen, hogy kevesebb felesleget termeljünk, és az energiával is spóroljunk.

#1 Ne hűtsd túl a hűtőt!

Sokan szeretik a hűtőszekrényt folyamatosan a legalacsonyabb hőmérsékleten tartani. Pedig ez nem túl energiagazdaságos, így nekünk is többe kerül. Luxus azért, mert valójában nincs szükség arra, hogy a hűtő mindig a legnagyobb fokozaton pörögjön. Ezzel egyrészt a lakás hőmérsékletét is növeljük, de az ételek sem állnak el tőle tovább. Az ideális hőmérséklet a hűtőben 2-4 °C között, a mélyhűtőben -18 °C körül van, ezért ennél nem szükséges alacsonyabbra állítani. Így az élelmiszer is biztonságban lehet, és az energiát sem pazaroljuk feleslegesen.

Praktikus zero waste ötletek
Praktikus zero waste ötletek: hűtőszekrény

#2 Ne folyóvízzel mosogass!

A víz az élet legfontosabb eleme, nem kiapadhatatlan forrás, ezért érdemes mindig csak annyit használni belőle, amennyi mindenképpen szükséges. Így például a mosogatásnál is érdemes tudatosan figyelni erre. A koszos evőeszközök, lábasok hatékony tisztítását nem feltétlenül folyamatosan zubogó vízzel lehet megoldani. Ha eresztesz valamennyit a mosogatóba, és bedugaszolod, a benne levő vízmennyiséggel valamennyi edényt meg lehet tisztítani. Így nemcsak tiszták lesznek, de a környezetünkre is odafigyelünk mosogatás közben.

Praktikus zero waste ötletek
Praktikus zero waste ötletek : mosogatás

+2 tipp mosogatáshoz:

  1. Mielőtt nekilátsz, a tányérokban/lábasokban maradt ételt kapard ki belőlük, hogy kevesebb víz is elég legyen a tisztításukhoz.

Ha ez érdemleges mennyiség, akár azon is elgondolkodhatsz, hogy valamilyen szervezetnek, például állatmenhelynek ajánlod fel.

  1. Ne várj a mosogatással, hanem rögtön használat után öblítsd el a tányérokat, kanalakat! Frissen ugyanis könnyebb eltávolítani a koszt, így ismét spórolhatsz a vízzel.

#3 Használj minél ritkábban meleg vizet!

Ha csak kevés vízre van szükséged, akkor inkább a hideg vizes csapot nyisd meg. Így nem folyik el feleslegesen sok víz addig, míg a csőben levő hideget fel nem váltja a meleg víz.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd

Ajándék ötlelek