Remek vitaminpótló, de másra is jó a citrom

Mire jó a citrom leve?

Remek vitaminpótló, de másra is jó a citrom

A citrom kerülhet forró levesbe, sült halra, rákra, de a legismertebb felhasználási módja a citromnak az üdítőkben való alkalmazása. De azt tudtad, hogy praktikus ötletek segítségével bevethető a szépséged és az otthonod tisztasága érdekében?

Gyakran előfordul, hogy valahogy bent marad a hűtőben egy fél citrom. Egy idő után aztán elfeledkezünk róla és a vége az, hogy kidobjuk, mert megromlott. De amúgy is, mire lehet használni egy félbevágott gyümölcsöt? Sok dologra, ráadásul többféle erős vegyszert is kiválthatunk vele! Legyen szó molyokról, rozsdáról, mosásról vagy takarításról, a citrom mindig hatékony fegyver, ne hagyjuk hát veszendőbe menni!

Mire jó a citrom leve?
Mire jó a citrom leve?

A tisztaság alapja is lehet a citrom

A sütő és a mikró két olyan pontja a konyhának, amit nem lehet elégszer takarítani, mivel a rendszeres használat folyamatosan összekoszolja. De mit tegyünk, ha nem akarunk órákon át vegyszerrel súrolni mindent? Vegyünk elő egy citromot! Egy deciliter citromlé és három deciliter forró víz megoldja a problémát! Hőálló, illetve mikrózható tálba töltve tegyük a sütőbe vagy a mikróba és a belsejében lecsapódó párát letörölve máris tisztára törölhetjük a konyhai berendezéseket. Ráadásul ezzel a módszerrel az odasült ételmaradékok mellett a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk! Ez a trükk egyébként a rossz szagú hűtők esetében is beválik!

A konyhapult elszíneződései eltüntethetők, de még a foltos, műanyag ételes dobozok is újjá varázsolhatók citromlé és szódabikarbóna keverékének bedörzsölésével. Sőt, ha a citromlét sóval pasztává keverjük, a mosogató és a fürdőszoba is ragyogó tisztává varázsolható. Ezen kívül a kopottas rozsdamentes edények, de a rozsdás, vagy szennyezett réz tárgyak is felújíthatók egy sóba mártott fél citrommal való átdörzsöléssel.

Mire jó a citrom leve?
Mire jó a citrom leve?

Le a molyokkal és más rovarokkal!

A drogériákban, szupermarketekben kapható molyűző párnák ára meglehetősen borsos, ráadásul az illatuk sem túl meggyőző. Szerencsére egy kis darab citrom megoldja a problémát, szinte ingyen! Csak bele kell szúrni a gyümölcsdarabba néhány szegfűszeget, majd egy összehajtott papírtörlőre rakva be kell tenni a szerkénybe. Hatására nemcsak a molyoknak, de a kellemetlen szagoknak is búcsút inthetünk.

Ugyanez igaz a hangyákra és szúnyogokra is, amelyek nem szívlelik a citrom illóolaját, sem a levét. A hangyák esetében az apró rovarok útvonalára kell kenni némi citromlét és máris megoldódik a probléma. Nyáron pedig a citrom héjának megcsavarásával kinyert illóolajos folyadékkal érdemes estefelé bedörzsölni a kezünket, lábunkat és nyakunkat, így máris nem leszünk olyan vonzók a zümmögő vérszívók számára.

Mire jó a citrom leve?
Mire jó a citrom leve?

Tökéletes körmök citromlé segítségével

A mindennapi teendők során a körmünk elszíneződhet, az ilyen elváltozást azonban könnyedén kezelhetjük. Elég a kézáztató vízbe egy kevés citromlét önteni és az máris gondoskodik körmeink természetesen fehér színéről és ragyogásáról.