Szőnyegtisztítás okosan

Szőnyegtisztítás

Szőnyegtisztítás okosan

Tegye fel a kezét, aki szeret szőnyeget tisztítani! Nos… nem látok a levegőben egy kezet sem.. Hát igen, ez nem éppen a legkedveltebb háztartási teendő. Mindenesetre szőnyegtisztításra is léteznek hasznos tippek, amelyekkel megkönnyítheted magadnak ezt a feladatot, vagy éppen megkímélheted a pénztárcádat.

 

Általános szönyegtisztítás

Szőnyegtisztítás okosan
Szőnyegtisztítás okosan

A sima porszívózás nem elég, még akkor sem, ha gyakran és rendszeresen csinálod. Léteznek azonban olyan szerek, amiket a hétköznapokban ugyan alapvetően nem erre használunk, mégis, gyönyörűen ki tudják tisztítani a szőnyeget – viszonylag kevés energiaráfordítással és macerával, a drága szőnyegtisztítószerek helyett. Melyek ezek az anyagok?

  • szódabikarbóna
  • keményítő (ez még a kellemetlen szagokat is megköti)

A dolog menete alapvetően mindegyik esetében ugyanaz:

  • végy belőle egy adagot;
  • egy sima szitával hintsd rá egyenletesen a szőnyeg teljes felületére;
  • hagyd állni pár óráig (például egy éjszakára);
  • végül porszívózd ki alaposan – és a szőnyegedet mintha kicserélték volna!

Mivel kinek-kinek más válik be jobban, érdemes mindegyiket kipróbálni, és amelyikkel a legjobb eredményt érjük el, amellett lehorgonyozni a későbbiekben.

Szőnyegtisztítás – Foltok a szőnyegen

Néhány alapvető jó tanács, származzon a folt bármiből is:

  • ne kezdd el dörzsölni!
  • használj papírtörlőt vagy mosható törölközőt!
  • ne nyomkodd, csak finom nyomásokkal itasd fel egyenletesen, hogy ne terjedjen el a folt!

Szőnyegtisztítás – Beleragadt a rágó…

Ki ne bosszankodott volna már azon, amikor a kis trónörökös egy laza mozdulattal kivette – vagy éppen csak magától kiesett – a szájából megunt csócsálnivalóját, majd a többiek oda sem figyelve szépen jóól beletaposták a szőnyegbe… ez bizony sok háziasszonynak okozott már kellemetlen perceket. De mi megmondjuk, mi a teendő: fagyaszd le a beragadt rágót úgy, hogy pár jégkockát teszel köréje, majd az így megkeményedett darab alját egy kiskanál segítségével óvatosan próbáld meg elemelni szőnyegről. Ha pedig még így sem tudod az egészet egyben kiszedni, a maradékot távolítsd el finoman egy kisollóval, közvetlenül a rágó alján, a szálak végénél. Kis kézügyességgel ezt úgy meg lehet oldani, hogy soha senki meg nem mondja, hogy bármi baleset történt volna a szőnyeggel.

Házikedvenc-balesetek

Akinek van kutyája, macskája, tisztában van vele, hogy legyen kedvence bármennyire tökéletesen szobatiszta, mégis elkerülhetetlen, hogy ne történjen meg egyszer-egyszer egy kisebb-nagyobb baleset. És persze hol máshol történhetne mindez, mint éppen a most vásárolt, újdonatúj, krémszínű szőnyegen? De ne aggódj! Nincsen veszve semmi! 🙂 Csak végy 1 deciliter vizet, keverj bele 2 kávéskanál szódabikarbónát és ugyanennyi ecetet, és a keveréket spricceld rá a foltra! Picit hagyd állni, majd finoman, a fentebb részletezettek szerint itasd fel egy megfelelő törlővel. Az ecet jól fertőtleníti a szennyezett részt, és csípős szaga hamar elillan. Ugye nem is olyan bonyolult?

Tipp: tudtad, hogy a szódabikarbóna-ecet-víz keverék másra is jó?

Ha mártás- vagy kávéfolt csöppenne a kedvenc szőnyegedre, ugyanúgy alkalmazhatod ezeknek az eltüntetésére is.