Trükk a szagmentes hulladéktárolóért

Trükk a szagmentes hulladéktárolóért

Hogy a konyhát csak az ínycsiklandó illatok lengjék

4 trükk a szagmentes hulladéktárolóért

A konyhai szemetes nagy valószínűséggel lakásunk legbüdösebb tartozéka (vagy ha van ennél rosszabb, akkor ott más bajok vannak…). És ha jobban belegondolunk, ez nem is meglepő, tekintettel arra, hogy mi minden kerül bele. Ám néha még a legártatlanabbnak tűnő dolgok, mint például levágott zöldségmaradványok is okozhatnak másnap reggel kellemetlen meglepetést az orrunknak.

Ideális esetben néhánynaponta mindenki kiüríti teli vagy majdnem teli szemeteszsákját, hogy legyen hely az újabbaknak, vagy csak a rend kedvéért. Ám a szagok így is megtalálják a módját, hogy a köztes idő alatt szétterjedjenek.

Vélhetően a szemetesed soha nem lesz rózsaillatú, de azért megmaradhat az elviselhető szinten. Íme néhány ötlet, hogyan tudod felvenni a harcot a bűzzel!  1. Különítsd el a legerősebb szagokozókat!

A hal és egyéb tengeri herkentyűk köztudottan a leginkább orrfacsaróak. Így ezek maradványait érdemes már eleve külön zacskóba gyűjteni, és étkezés után a lehető leghamarabb megszabadulni tőlük. Hasonló a helyzet a már nem friss zöldség- és gyümölcsmaradékokkal. Csomagold őket külön, és amint lehet, szabadulj meg tőlük (vagy akár komposztálásra is felhasználhatod).

Trükk a szagmentes hulladéktárolóért
Trükk a szagmentes hulladéktárolóért
  1. Használj szódabikarbónát!

Előfordulhat azonban, hogy a mindenapokban nem megoldható, hogy a maradékokat azonnal eltüntessük. Tudom, nem könnyű állandóan le-föl szaladgálni lépcsőkön a kinti szemeteshez. Ez esetben lehet próbálkozni szagmegkötő anyagok használatával. Számos ilyen létezik a háztartásban, közük olyanok is, melyekre nem is gondolnál: kávébab, macskaalom, faszén stb. De talán a legkézenfekvőbb megoldás a szódabikarbóna. Nem kell mást tenned, mint szórni egy keveset belőle a szemetes aljába. Így meg tudja kötni a kellemetlen szagokat, ezáltal megszünteti a bűzt.  1. A citromhéj is segíthet

A citrom, jól tudjuk, sokoldalúan felhasználható a háztartásokban. Gyűjtsd össze a héját, és tedd a szemetes és a zsák közé. Elnyomja a kellemetlen szagokat, és helyette friss illatot áraszt. De még hatásosabb, ha a fentebb említett szódabikarbónával együtt használod.

Trükk a szagmentes hulladéktárolóért
Trükk a szagmentes hulladéktárolóért
  1. Tisztítsd rendszeresen a szemetest!

Tudom, ez kissé banálisan hangzik… De sajnos nemigen kerülhetjük el. A mindenféle folyékony maradványok és egyéb hulladékok ugyanis könnyen és észrevétlenül kifolyhatnak a zsákból, így szennyezve a szemeteskukát. Ezért érdemes gyakran kitörölni a belsejét – legalább kéthetente, vagy legalább akkor, amikor észreveszed, hogy megtörtént a baj. Ezen kívül érdemes évente néhányszor komolyabb szemetestisztítást végezned (sőt, elárulom, akkor sem fognak túlzottan kényszeresnek tartani, ha ennél gyakrabban teszed).

 

Forrás:

thekitchn.com, utolsó megtekintés: 2019-07-30