Üdítőital a tisztítás szuperfegyvere

Üdítőital a tisztítás szuperfegyvere

Üdítőital – a tisztítás szuperfegyvere

5+1 oltári tipp, amire nem is gondoltál volna

A szénsavas üdítőitalok egy ideje tiltólistára kerültek. Lassan ők az egyik legnagyobb ellenségei egészségünknek. Ezekben a vádpontokban találták őket bűnösnek:

 • cukrosak, ami árt a fogaknak, vércukorszintünknek, karcsúságunknak;
 • de édesítőszer is található bennük, ami meg tele van mindenféle szintetikus anyaggal;
 • kevés a természetes összetevőjük, ellenben rengeteg színezőanyag, aroma stb. található bennük;
 • és még ráadásul szénsavasak, ami meg aztán tényleg borzasztó!

Hát ki tudja, talán van igazság ezekben a híresztelésekben. Ám én tudok a védelmükben is beszélni. Ugyanis az már jóval kevésbé ismert, hogy a háztartásban számtalan esetben a segítségünkre lehetnek.Üdítőital a tisztítás szuperfegyvere – a hagyományosabb megoldások

Leginkább egyébként a kólát tartják a legtutibb szuperfegyvernek, de elárulunk egy titkot: gyakorlatilag bármilyen hasonló üdítőital alkalmas lehet helyette. A titok ugyanis a szénsavasságban rejlik: kiválóan el tudja távolítani a mindenféle gusztustalan trutyit. Segíthet például többek között:

 • a lefolyók, wc-k tisztítására:

Egyszerűen csak bele kell önteni egy kis szénsavas üdítőt, majd utána önteni némi forró vizet.

 • lábasok és serpenyők tisztítására:

Elegendő 1-2 palack üdítőitalt önteni a károsodott konyhai eszközbe, és 1-2 óráig lassú lángon párolódni hagyni. Odaégett foltok esetében különösen hatékony!

 • zsíros ruhaneműk újjávarázsolására:

Tégy egy kis 7Upot/Sprite-ot tenni a mosógépbe a szokásos mosószer mellé – csodákra lesz képes! A mindenféle olajos, zsíros foltok (akár egy csúnya rúzsfolt is) úgy eltűnnek, mintha ott se lettek volna!

De legyen elég ezekből a szokványos, hétköznapi házi csodatételekből! Hiszen olyan trükkökre is képesek az üdítőitalok, melyekről soha eszedbe sem jutott volna, hogy ők lesznek a megoldás!

Üdítőital a tisztítás szuperfegyvere
Üdítőital a tisztítás szuperfegyvereÜdítőital a tisztítás szuperfegyvere – a trükkös praktikák

 • frissebb vágott virágok:

Ha csupán beteszed egy vázába némi csapvízzel, a legtöbb vágott virág hamar elhervad. Még akkor is, ha naponta cseréled a vizet. De tegyél mellé mintegy félpohárnyi szénsavas üdítőt, és napokkal tovább gyönyörködhetsz bennük! Erre viszont csak a színtelen üdítők alkalmasak, ezért a például a kólát ilynkor kerüljük.

 • fényesebb fémfelületek:

Az rendben van, hogy a szóda rendkívül sokoldalú a tisztításban, és rozsda ellen is kiváló. Ám a tetejébe még másban is segít a fémeknél:

  • fényesebbé varázsolja a pénzérmék felületét:

Áztasd be őket kis időre egy kis sötét üdítőbe (ide jöhet a kóla!), és ismét régi pompájukban fognak ragyogni.

  • visszaadja ékszereid ragyogását is:

Nekik a citrom/lime ízesítésű üdítők lesznek megfelelőek. Tedd egy pohárba ezüst vagy ezüstözött díszeidet, majd önts rájuk egy kicsit valamelyikből. Meglátod, a citromsav és a szénsav megteszi, amit kell, és a csecsebecsék újjászületnek tőle.

És végül, a legizgalmasabb:

 • a hajba beleragadt rágótól is segít megszabadítani!

Önts egy kis tálba bármilyen szénsavas üdítőitalt, és áztasd bele a ragacsos hajat egy időre. És máris megoldódott ez a kellemetlen probléma! Persze utána mosd meg samponnal alaposan.

Üdítőital a tisztítás szuperfegyvere
Üdítőital a tisztítás szuperfegyvere