Vízparti kalandok télen és nyáron

Vízparti kalandok télen és nyáron

Balaton? Velencei-tó? Dunakanyar? Hazánk szinte minden táján találunk csodaszép tavakat és folyókat, amelyek valódi kikapcsolódást nyújtanak. Itt azok a kirándulók is találnak programot, akik szeretnek a parton üdülni, de kevésbé merészkednek vízre. Ráadásul nemcsak a forró, hanem a hűvösebb időben is várnak minket ezek a tájak. Cikkünkben ezekről a vízparti kalandokról írunk.

Bringázás

Szívesen járod az országot két keréken? Megfelelő felszereléssel ez télen is lehetséges. Ha megcsodálnád a magyar vizeket, akkor több bicikliutat is figyelmedbe ajánlunk. Az alábbiak a legizgalmasabbak:

  • Balaton-kör
  • Dunakanyar kerékpárút (Szob-Kismaros)
  • Tisza-tavi “kiskör”
  • Fertő-tó kerékpárút

A jó hír, hogy a lehetőségek évről-évre bővülnek. Így szinte soha nem fogyunk ki a lenyűgöző útvonalakból.

Vízparti kalandok télen és nyáron
Vízparti kalandok télen és nyáron

Balaton Boat Show

Magyarország legnagyobb tavi hajókiállítása szeptemberben várja az érdeklődőket. Itt az iparág minden jelentős képviselője megjelenik. Láthatunk vitorlás- és elektromos hajókat, ruhákat és egyéb kiegészítőket, s hajómotorokat is. Érdemes körbenézni. Az is lehet, hogy kedvet kapunk a hajózáshoz. Ha így lesz, fontos tudni, hogy vitorlás tanfolyam egyénileg is végezhető, így hamar levizsgázhatunk belőle.

Horgászat

Sokak számára az ideális “kaland” minden évszakban a horgászat. Érdemes tisztában lenni a szabályokkal, mielőtt belekezdünk. Ilyen például a horgászigazolvány megléte, az adott területre szóló engedély, valamint, hogy mely halfajokat szabad kifogni.

Vízparti kalandok télen és nyáron
Vízparti kalandok télen és nyáron

Badacsonyi Bortúra

Több szakvezetéses túra közül választhatunk ezen a tájon. Egy alkalom során általában 3-3 fajtát kóstoltatnak, családi pincészetekben. Ezalatt a borosgazda elmeséli a pincészet történetét, életútját. Aki szereti a testes, zamatos, már-már tüzes borokat, annak télen és nyáron is kihagyhatatlan program ez.

Gasztro-túra

A helyi ételek végigkóstolása is élvezetes kaland. Szerencsére egyre divatosabbá válik gasztro-térképet készíteni egyes tájakhoz. Nemrég készült egy a Velencei-tóhoz. Ezen a készítő által jellegzetesnek tartott éttermek és büfék szerepelnek. Érdemes útba ejteni néhányat, ha szeretnénk teljes képet kapni a tó vidékének hangulatáról.

Összefoglalva: A magyar vizek partján télen és nyáron is izgalmas kalandok várnak. Nem muszáj fürdőruhát húzni egy nagyszerű kikapcsolódás kedvéért. A bringázás, a horgászat, egy hajókiállítás, vagy valamilyen gasztro kaland is feledhetetlen élmény lehet.