Vonjuk be a gyerekeket a házimunkába

Vonjuk be a gyerekeket a házimunkába

Azt gondolhatnánk, hogy a gyerekek bevonása a házimunkába azért fontos, hogy a szülők dolgát egy kicsit megkönnyítsék. Az igazság azonban ezen jóval túlmutat. A házimunkában való részvétel egy amerikai kutatás szerint felelősségteljesebbé teszi a gyermekeket, illetve a szociális életüket is javíthatja. Ez a felelősségérzet később az élet több más területére is kiterjed és végig kiséri őket egész életükben. Nem mindegy azonban, hogy milyen módon vonjuk be őket a munkába, hogy a kívánt hatást érjük el.

Gyerekek a házimunkában

Gyerekek a házimunkában

Fontos, hogy képességeinek és korának megfelelő nehézségű feladatot adjunk a gyereknek, ne olyan nehezet, amit nem tud elvégezni, mert akkor nem lesz sikerélménye és kudarcként éli meg ezeket a teendőket. Már a nagyon kis gyerekek is meg tudnak csinálni apróbb feladatokat. Kisebbeknél például a játékok elpakolása, vagy a széthagyott ruhák összeszedése is egy megoldható feladat még a csöppség számára is. Érzékelhető, ahogy a gyerekek nőnek szeretnének sokkal felnőttesebb dolgokat elvégezni, így érdemes a kor haladtával az elvárásokat is növelni. Ennek jelentős önbizalom növelő hatása van a gyermek életében. Nyilván ahogy mi sem szeretünk mindent csinálni, valószínűleg nekik is lesz olyan, amit szívesebben csinálnak. Így ha van arra lehetőség, akkor érdemes többféle munka elvégzését felajánlani, így egy hozzá közelebb álló dolgot valószínűleg szívesebben és egyben precízebben is végez majd el.

Gyerekek a házimunkában

 

Segítsünk, hogy növeljük az önbizalmuka

Mielőtt egy új feladatot bíznánk a gyerekre, mindig mutassuk meg neki, hogy hogyan kell azt elvégezni, hogy tudja, hogy mit várunk tőle. Először érdemes együtt csinálni, majd azután hagyni, hogy egymaga végezze el a feladatot. Ne csináljuk meg helyettük a rájuk kiszabott munkát, és ha elakadnak, akkor is inkább csak segítsünk nekik megoldani azt, még ha mi gyorsabban végeznénk is vele. Ez az, ami a későbbi életében való kihívásoknál is segíthet számára. Érdemes kihangsúlyozni, hogy fontos a segítségük, továbbá a jól elvégzett munkát dicsérjük és köszönjük meg, így nagyobb lelkesedést érhetünk el náluk máskor is, ha munkáról van szó. Mindezek mellett hosszú távon nem mondható eredményesnek, ha jutalmazunk vagy büntetünk, mert ezáltal csökkentjük a belső késztetésüket arra nézve, hogy a házimunkát elvégezzék.

Gyerekek a házimunkában

Legyünk következetesek

Feladatnak nevezzük az otthoni teendőket, mert azt könnyebben fogadják el a gyerekek, így nem egy kötelező teherről van szó. Ne feledjük, ha a gyermekünk azt látja rajtunk, hogy nem vagyunk pozitívak és mi is unottan végezzük ezeket a munkákat, akkor ő sem lesz lelkes. Fontos az is, hogy érthető utasításokat adjunk számukra, ne csak azt, hogy takarítsák ki például a fürdőszobát, hanem mondjuk el mit is értünk ez alatt pontosan: mosson fel, tisztítsa ki a kádat, a mosdót, a csempét pedig mossa le.

Az együtt végzett munka örömtelibb

Az együtt elvégezhető feladatokat csináljuk közösen, így a gyerek nem feltétlenül házimunkát lát majd benne, hanem egy közös családi programot. A hétvégi nagytakarítás jó példa erre. A különböző feladatok szétosztásával sokkal hamarabb fogunk végezni, így több idő marad a további közös programokra is, amit idővel a gyerek is megtanul. Ha a munkák megosztását nem tudjuk igazságosan megoldani, úgy érdemes egy takarítási vagy munkarendet felállítani, ki mit mikor végez és ezt egy látható helyen, például a hűtőszekrényen elhelyezni. Így mindenki tisztába lesz az aktuális feladatával

Ha nem vonjuk be időben, már egészen fiatal korban a gyerekeket ezekbe a házimunkákba, később sokkal nehezebb dolgunk lesz, ezért a fent említett praktikák segítségével mihamarabb kezdjünk is bele. Ne feledjük, ez nem arról szól, hogy helyettünk dolgoznak, hanem arról, hogy ezáltal a jövőben sokkal felelősségteljesebb és kiegyensúlyozottabb felnőttekké válnak majd. Ha félünk attól, hogy kárt okoznak valamilyen drága háztartási eszközben, akkor ideiglenesen tegyük el ezeket, vagy ha ez nem megoldható kössünk rá valamilyen baleseti garancia biztosítást, de emiatt semmiképpen se halogassuk a gyerekek házi- és házkörüli munkákba való bevonását.

Gyerekek a házimunkában

 

További praktikus ötletek