Akvárium telepítés: mire lesz szükségünk?

akvárium telepítés

Mire van szükség egy akvárium telepítéséhez?

Az akvarisztika – bár nagyobb hagyományokra tekint vissza hazánkban, mint a terrarisztika – még mindig nem az első gondolata annak, aki kisállattartásban gondolkodik. Pedig egy kicsiny, szépen berendezett akváriumban a stresszmentesítés kivételes lehetősége rejlik, esztétikai előnyeiről ódákat lehetne zengeni. A díszhalak életkörülményeinek biztosítása egy kutyához, macskához, díszmadárhoz, tengerimalachoz képest sokkal kevesebb napi szintű elfoglaltságot jelent. Persze ezt a tényt némileg ellensúlyozza, hogy az akvárium tisztántartása lényegesen több időbe kerül, mint egy alomtálca kitakarítása. Az akvárium telepítés útmutatónkban azonban szeretnénk feltárni az akvarisztika szépségének egy apró, ám jelentős szegletét, mely nemcsak esztétikusabb személyes teret, de lényegesen harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb életvitelt is lehetővé tesz.

Kiknek ajánlott az akvárium telepítés?

A díszhalak tartása ellen az egyik legismertebb érv, hogy nem lehet velük kapcsolatot teremteni. Bár a közösségi oldalakon időről-időre felbukkanó videók ennek ellenkezőjéről tesznek tanúbizonyságot, de a kéz alá bújó koi ponty, vagy aranyhal olyan ritkaságszámba megy, mint a betörőket megfutamító törpenyulacska.

Míg egy négylábú, vagy szárnyas kisállat igényli a gazdi kitüntető, napi szintű figyelmét – sőt, bele is betegedhetnek, ha ezt nem kapják meg – addig egy vagy több halacska, garnéla, vörös versenycsiga, körmösbéka elúszkál egész nap anélkül, hogy a megfelelő ételadagoláson és hőmérsékleten és fényen kívül bármi igényt támasztana velünk szemben.

Éppen ezért a díszhaltartás és az akvarisztika kifejezetten olyan emberek számára ajánlott, akik nem igénylik a cicadorombolást, a kutyus szinte tapintható hűségét, a nyuszik és hörcsögök ennivalóan puha bolyhosságát, a papagájok embereket megszégyenítő humorát és értelmét. A díszhalat és egyéb vízi apróságokat ugyanis önmagáért szereti az ember, nem azért, amit a szépségén túl még adni tud.

Az akvarisztika ugyanakkor az egyik legösszetettebb, hobbiként, de akár magasabb szinten is űzhető tevékenység, komoly, nemzetközi versenyháttérrel.

akvárium telepítés

Az akvárium telepítés alaptartozékai

Ha nem szeretnénk bajlódni egy egyéni variáció összeállításán, például ha még kezdők vagyunk, akkor egy teljes akvárium szettre is beruházhatunk, ugyanakkor ha fel akarjuk fedezni az akvarisztika mélységeit, a szaküzletekben segítséget kérhetünk egy kifejezetten a kiszemelt halak igényeit kielégítő saját szett összeállításához.

A tartály

A legtöbben, ha megkérdeznék, hogy mi kell egy akváriumhoz, kapásból rávágják, hogy víz, tartály, haleledel és persze hal. Sokan még azt az ötletet is humorosnak tartják, hogy akvárium helyett egy nagyobb befőttesüvegben tartsák a halakat, ez azonban éppolyan téves elképzelés, mint a gömbölyű akvárium.

Ahogy gömbölyű/hengeres kalitkában sem tartunk díszmadarakat, úgy a halakat is kifejezetten tilos gömbölyű, vagy hengerformájú tartályban tartani. Mindennek az oka egyszerű: vészhelyzet esetén, ahogy a madárka, úgy a hal sem tud elbújni egy biztonságot jelentő sarokban, ha a lakhelye nem rendelkezik azzal. Bár egy csinos bújó átmenetileg feledtetheti a halacskával a biztonságos zug hiányát, ne bízzuk azt a hal „memóriájára”. A biztonságos menedék hiánya folyamatos stressznek teszi ki a halakat, akik így idő előtt elpusztulhatnak.

A tartály mérete

A haltartály méretét mindig igazítsuk a halak típusához – édesvízi vagy tengeri, – élettartamához, valamint méretéhez és számához. Az sem árt, ha beszerzünk egy másik akváriumot a haltartály vízcseréjéhez.

akvárium telepítés

A szaporulat

Ahogy az számos más hobbira, az akvarisztikára is érvényes a megállapítás: nincs olyan, hogy befejezett gyűjtemény. Az újabb halaknak éppúgy helyet kell biztosítani, mint a szaporulatnak. Egy madárka, vagy kisemlős esetében hímpéldányok beszerzésével megelőzhetjük a nem kívánt szaporulatot. (A kétéltűek esetében a nemváltás miatt ez nem megoldás.) A viszonylag kevés kivételtől eltekintve – az aranyhal például akár 15 évig is társunk maradhat – a díszhalak röpke élettartamát (1-4 év) ellensúlyozza a tény, hogy java részük jól szaporodik fogságban. Éppen az adja az akvarisztika egyik legnagyobb örömét, hogy időről-időre szemtanúi lehetünk az új élet születésének és akár a generációváltásnak is. Feltéve, ha gondoskodunk az ifjak védelméről.

Akvarisztikai segédeszközök a szaporulat védelméhez

A szaporulat mindig izgatottsággal tölti el a díszhalkedvelők szívét. Az apró, újszülött halacskák kivételesen bájos teremtmények, törékenységük szinte megható. Az apróságok áttelepítésére is használhatók a kisebb méretű akváriumok, ám a szaporulat biztonságának védelmére kitűnő akvarisztikai segédeszközök is a rendelkezésünkre állnak.

  • Telepítsük át egy halkeltetőbe az elevenszülő, hasas anyahalakat, még a kishalak megszületése előtt.

  • Megoldást jelenthet az ikráztató/szülő háló, amiben az elevenszülő hal áttelepítés nélkül hozhatja világra apróságait.

Egyéb akvarisztikai segédeszközök

  • A halak költöztetéséhez, áttelepítéséhez, a biztonságos vízcseréhez szükségünk lesz a halak méretének megfelelő akváriumi hálóra is.

  • A díszhalak különböző hőmérsékletű vízben érzik jól magukat, csak olyan halakat tartsunk együtt, melyeknek azonosak az igényeik. Ebben az akvárium fűtő és az öntapadós, digitális hőmérő adja a leghatékonyabb támogatást.

  • A vízpumpa/vízforgató (és tartozékai) az oxigén egyenletes elosztásában és az optimális életfeltételek biztosításában kivételesen fontos szerephez jut.

akvárium telepítés

Dekorációs kellékek

A halak természetes közegének szimulálására használjunk dekoratív bújókat, háttereket és műanyag, vagy élő vízinövényeket. Utóbbi esetben a növények gondozását hosszú nyelű csipesszel, vagy speciális akvarisztikai fogóval oldhatjuk meg.

akvárium telepítés

A tartály tisztítása

A tartály/akvárium tisztítása ugyan nem igényel napi rendszerességet, de mind az aljzat, mind az akvárium fala komolyan beszennyeződhet, ha nem figyelünk eléggé.

  • A talajtisztító és az algaeltávolító rendszeres használatával a két, teljes vízcsere közti időtartamot maximalizálhatjuk.

  • A tartály tisztításában bámulatos vízi apróságok is segítségünkre lehetnek, hiszen az algaevő halacskák, rákok és vízicsigák szorgalmasan tisztítják az akvárium falát, illetve a kisegítőeszközöket és dekorációs kellékeket a rátapadt algáktól.

  • Az akvárium vizének tisztántartását szolgálja a cserélhető szivacsbetétes, vagy filtervattás külső és belső szűrőberendezés.

Az aljzat

Régen egyszerű homokot tettek az akváriumok aljára, amit – horribile dictu – nem egyszer a játszótéri homokozóból, vagy egy közeli tópartról szereztek be. Ez azonban szintén téves elképzelés. A szabadtéri homok nem alkalmas a tartály aljzatának kiépítésére, hiszen tele van olyan kórokozó ágensekkel, melyek a vizes közegben kiváló környezetet találnak a szaporodáshoz.

A fentiek fényében tehát, az akvárium telepítéséhez elsősorban szívre van szükség, és elkötelezett szeretetre. A díszhalak nem védik meg az otthont, nem lehet őket simogatni, sem beszélni tanítani. Igyekezetünkért cserébe csendes, bensőséges nyugalmat, léleknek és szemnek kellemes látványt kapunk cserébe.

Házi praktikák

Lakás praktikus ötletek

Konyhai praktikus ötletek

Hogyan használd