Falmatrica a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a lakásfelújításnak

Hogyan rendezzek be egy fiús szobát?

Falmatrica: a legegyszerűbb és legolcsóbb módja a lakásfelújításnak

Időnként mindenkinek szüksége van arra, hogy megújítsa az otthonát. Nem mindig kell ilyenkor egy komplett felújításra, festésre gondolni, vannak kevésbé költséges és sokkal egyszerűbb módjai is annak, hogy új hangulatot teremtsünk a lakásban. Az egyik ilyen a falmatrica.

Ahogy az évek múlnak, a korábban kitalált tapéták, falszínek unalmassá válhatnak. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen, ahogy mi magunk is változunk, úgy alakul az ízlésünk is.

Néha olyan kiegészítők kerülnek a lakásba, amelyek nem illenek tökéletesen a miliőbe, de egy kis fantáziával és kézügyességgel pillanatok alatt megoldható ez a probléma. A falmatricák ugyanis egyedi hangulatot teremtenek anélkül, hogy komolyabb beruházást és szakértelmet igényelnének.

Milyen helyiségben lehet ideális választás a falmatrica?

Röviden: mindegyikben, de leginkább gyermekszobákban és fiatalos lakásokban elterjedt ez a dekorációs módszer. (Persze ez nem azt jelenti, hogy idősebbek ne alkalmazhatnák az otthonuk felfrissítéséhez!)

A gyerekszobák esetében nem is csoda, hogy közkedvelt megoldás, hiszen kevesen rendelkeznek olyan kézügyességgel, hogy egy komplett szobát kifessenek mesealakokkal. Ráadásul ez a megoldás meglehetősen sokba is kerül, szemben a falmatricával, amit kedvünkre használhatunk.

Mit kell tennünk a tökéletes eredményért, ha falmatricát ragasztunk fel?

Annak érdekében, hogy a falmatrica ne jöjjön le a falról, a felhelyezés előtt mindig portalanítani kell a felületet. Sőt, esetenként zsírtalanítani sem árt, bár ezt főleg akkor kell megtenni, ha a dekorálandó falrészleg a gyerekszobában van, a pici praclik által elérhető magasságban.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha például a konyhát szeretnénk megújítani, ahol az ételkészítés során felszabaduló gőzök lerakódhatnak a falon. Ha ezekkel a feladatokkal készen vagyunk, jöhet a dekorálás!

Hogyan rendezzek be egy fiús szobát?
Hogyan rendezzek be egy fiús szobát?

Így rakd fel a falmatricát

Mielőtt lehúzod a ragasztós felületről a borítást, érdemes először alaposan megtervezni a matrica elhelyezését.

Ehhez érdemes mérőszalagot, ceruzát és festő- vagy más néven maszkolószalagot is használni, ez utóbbiakkal megjelölhetjük a falon a matrica helyét és összehangolhatjuk az elemek elhelyezkedését. Ha nagyobb a falmatrica mérete, nem árt segítséget kérni, mivel egyedül nem könnyű minden teendőt elvégezni.

Ha megterveztük az elhelyezést, akkor kisebb részletekben el lehet kezdeni a matrica felhelyezését. Ha nem simítjuk azonnal teljesen a falra a díszítést, az apróbb hibák menet közben korrigálhatóak.

És mi van akkor, ha ki kéne cserélni vagy át kéne helyezni a falmatricát?

Amennyiben a fal felületén a festés megfelelő minőségű, a falmatrica eltávolítása nyom nélkül megoldható, egy kevés, távolabbról fújt meleg levegő segítségével.

Az áthelyezés már nem ennyire egyértelmű, ugyanis egy matrica általában egy ragasztásra alkalmas. Esetenként azonban másodszorra is könnyedén megragadhat a dekoráció, de ennek tapadási minősége gyakorta már nem tökéletes.