Hogyan spórolj az energiával? 1.

Hogyan spórolj?

Hogyan spórolj az energiával? 1.

Manapság rengeteg eszköz segíti kényelmünket, hogy minél otthonosabban érezzük magunkat a lakásunkban. Bár sokak számára már természetes, mégis, micsoda szerencse, hogy nem kell többé a szabad levegőn, jéghideg kútvízből mosakodni, vagy telente fogvacogva szorosan betakarózni a nehéz dunyhatakaróba, és milyen kellemes, hogy sötétben is nappali világosságot tudunk elérni egy szimpla kattintással!

Ám, mint mindennek az életben, ennek is ára van: nemcsak a mindenféle eszköz egyszeri költsége, hanem folyamatosan a szolgáltatások rezsivonzata, ami sok háztartásban, valljuk be, igencsak borsos tud lenni. De a jó hír, hogy rengeteget lehet spórolni egy kis odafigyeléssel, nagyobb tudatossággal, sok kicsi sokra megy alapon. Már mondjuk is, mik lehetnek ezek a szuperhasznos házi praktikák.

Energiaspórolás az áramhasználatnál

Talán sokszor fel sem tűnik, de mégis, sokszor pazaroljuk feleslegesen, minden ok nélkül az áramot. Ezek a trükkök talán ismertebbek, mégsem árt tényleg odafigyelni rájuk – rengeteget tud számítani, ha betartjuk őket:

  • Ami éppen nincs működésben, ne legyen áram alatt! Húzd ki a csatlakozóból az olyan elektromos készülékek vezetékét, mint a számítógép, tévé vagy éppen a mosógép.
  • [Do not] Stand by üzemmód – ha valamit nem használsz, kapcsold ki rendesen és teljesen!
  • Bár nagyobb költséggel jár, de ez csak egyszeri, és hidd el, hosszú távon nagyon is megéri: vásárolj lehetőleg minél alacsonyabb energiaosztályú (A vagy akár A+ besorolású) háztartási gépeket.
Hogyan spórolj az energiával?
Hogyan spórolj az energiával?

A víz az élet – ne hagyd feleslegesen elfolyni!

Nagyszerű találmány a vezetékes víz – és meg kell becsülnünk minden cseppjét, hiszen sok ország szenved a vízhiánytól. Lebegjen az ő arcuk a szemünk előtt, amikor tudatosan használjuk a vízcsapot. Lássuk, hogyan is:

  • Fogmosáshoz elengedhetetlen a víz – de muszáj folyamatosan folyatni közben? Természetesen nem: készítsünk ki előre egy pohár langyos vizet, így mindig kéznél lesz, amikor szükség van rá, mégis, sokkal kevesebbet fogunk elhasználni belőle.
  • Ugyanígy mosogatáskor: elég, ha öblítéskor használod a folyó vizet, előtte teljesen jó a mosogatótálba előre kieresztett víz.
    • A mosogatógép pedig szintén okosgép: nemcsak a te energiáddal spórol, de jóval kevesebb víz is kell hozzá, mint ha kézzel mosogatsz.
  • Kádolás helyett 5 perces zuhany: így gyorsabban is végzel, és még a vízből is kevesebbet használsz. (Tipp: ha ritkásabb lyukasztású zuhanyfejet használsz, nemcsak selymesebb lesz a víz érintése a korábbi szúrós érzés helyett, hanem vízbarátabb is lesz a zuhanyzás.)

És ez még nem minden: hamarosan hozzuk a további ötleteket! 🙂

Hogyan spórolj az energiával?
Hogyan spórolj az energiával?

Hogyan spórolj az energiával? 2.