Hogyan spórolj az energiával? 2.

Hogyan spórolj?

Hogyan spórolj az energiával? 2.

Előző cikkünkben az áramhasználatra és a folyóvízzel való spórolásra adtunk praktikus ötleteket. De ezzel még nincs vége a lehetőségeknek! Ezeket teheted még a megtakarítás jegyében, hogyan spórolj az energiával:

Hideg-meleg: használd tudatosan!

Energiát lehet spórolni azzal is, hogy odafigyelünk a szélsőséges időjárási viszonyokra: azaz amikor kint hideg van, akkor őrizzük a lakás melegét, ha pedig dúl a kánikula, akkor nem hagyjuk, hogy odabent is túlmelegedjen a levegő. Hogy hogyan is pontosan? Több módja is létezik:

Hogyan spórolj az energiával?
Hogyan spórolj az energiával?

Meleg a hidegben:

 • A szakik nem véletlenül mondják, a szigetelés minősége óriási hatással lehet hosszú távon a pénztárcádra: ne fűtsd feleslegesen a külvilágot, inkább tartsd bent a kellemes hőmérsékletet! Ellenőrizd, hogy a nyílászáróid valóban hatékonyak, és nem süvít ki valahol a levegő. Szükség esetén pedig akár te magad is rásegíthetsz, ha a keretekre körben egy kis gumis hátú szigetelőcsíkot ragasztasz.
 • Használd ki a nap erejét! Télen engedd, hogy besüssön az ablakon, így nemcsak a világosat, de a természetes meleget is élvezheted!
 • Szellőztess gyakran, de röviden! Ha kint éppen nagy a páratartalom, akkor inkább mellőzd a szellőztetést! Ellenben, ha meg tudod oldani, csinálj gyakran 1-1 rövid kereszthuzatot, így gyorsan fel tud frissülni a levegő a lakásban.

Hideg a melegben:

 • Ha főzöl, figyelj oda, hogy a platni átmérője akkora legyen, mint a rákerülő edény! Így a szabadon maradt melegítő rész nem a lakás hőmérsékletét fogja növelni.
  • +1 jótanács: tartsd a meleget az edényben: használd bátran a fedőt is!
 • Egy palack jéghideg víz: ugye, milyen jól tud esni tikkasztó nyári melegekben? Ilyenkor sokáig kell eregetni a csapot, míg kellően le tud hűlni, és még akkor sem biztos, hogy elég hideg lesz. Sokkal jobb, ha inkább előre beletöltöd egy palackba, majd hűtőbe teszed, és mikor valóban szomjas vagy, akkor egyből ihatod is. Ezzel kétszeresen is spórolsz:
  • kevesebb víz folyik el feleslegesen
  • a hűtőnek is segít a hidegen tartásban a hűs vízzel teli palack
 • Hűtőt távol a hőtől: keressünk neki olyan helyet, ami lehetőleg a lakás leghidegebb pontjai közé tartozik – kerüljük a tűzhely és a fűtőtestek környékét: így kevesebbszer fog bekapcsolni, így kevésbé növeli a lakás hőmérsékletét. Arra pedig különösen figyeljünk oda, hogy ne süssön rá a nap, mert az előbb-utóbb a hűtő károsodásához vezethet!

Bár egyszerűnek tűnnek, ezek a trükkök biztosan beválnak. Használd őket bátran, és meglátod, mennyivel több pénz marad havonta a kasszátokban.

Hogyan spórolj az energiával? 1.rész

Hogyan spórolj?
Hogyan spórolj az energiával?