Mire jó? 1. – Az ecet

Mire jó? 1. – Az ecet 7 extrakülönleges tipp, amire kiváló – és 3, amire nem

Mire jó az ecet?

7 extrakülönleges tipp, amire kiváló – és 3, amire nem

Mire jó? 1. – Az ecet 7 extrakülönleges tipp, amire kiváló – és 3, amire nem
Mire jó az ecet?

 

 

Még a legkevésbé felkészült háziasszonyok is ismerik. Gyakorlatilag minden háztartásban fellelhető. Az egyik legalapvetőbb öntet alapanyagként is számon van tartva. De ezen felül rendkívül sokoldalúan fel lehet használni: segít az ablakpucolásban, kiszedi a fűfoltokat a ruhából, tisztítja a szőnyeget, szagtalanít, csillogó felületeket varázsol… szinte minden eddigi cikkünkben jó tipp volt valamire vagy valami ellen.

Ha a fentiekből még nem derült volna ki, hogy miről is van szó, még azt is eláruljuk, hogy jellegzetes, szúrós szaga van – igen, valóban. Ez az ecet. De vajon tényleg mindent tudsz, amire használni lehet? Íme néhány különlegesebb, meglepőbb ötlet, mi mindenre lehet még alkalmazni.

 

 

 

 

Mire jó az ecet?

  • Utálod a jeget kapargatni mélyhűtőd oldaláról? Csak töröld át a belsejét egy kis ecetes vízzel, és ez meg fogja akadályozni a jegesedését.
  • Kellemetlen szagú a cipőd? Ha egy ecettel átitatott rongydarabkát teszünk bele éjszakára, az megköti a rossz szagokat, és reggelre előáll a szagtalan lábbeli. 🙂
  • Félsz a gyümölcsökön megmaradó baciktól? Csak mosd meg őket 2 dl vízben feloldott 2 evőkanál ecettel, és nemcsak leszedi a rajtuk maradt növényvédő szert, de fertőtleníteni is fogja, ráadásul még szép csillogást is ad majd nekik.
  • Humánus ellenszert keresel a repedésekben készenlétben lapuló hangyák ellen? Önts egy kis ecetet a résekbe, és ez egy időre elveszi a kedvüket attól, hogy téged bosszantsanak – meg viszont nem öli őket, így a lelkiismeret-furdalástól sem kell szenvedned.
  • Utálod, hogy mindig megreped a főznivaló tojás héja? Tégy a főzővízbe egy kis ecetet, és nem lesz többé probléma.
  • Szeretnél hosszabban gyönyörködni a kertből frissen szedett virágcsokorban? Ha a vázában levő vízhez adsz egy pár kanál ecetet és egy kis cukrot, kitolhatod kissé az esztétikai élvezetet.
  • Vajon mivel lehet hatékonyan fertőtleníteni a vágódeszkát? Hát persze, hogy az ecettel! 🙂 Súrold vele át a deszka felületét, majd öblítsd le alaposan vízzel.

Ugye, milyen sokoldalú szer az ecet? És ez csak egy kis ízelítő volt, rengeteg dologban segít, legyen szó főzésről, szépségápolásról vagy takarításról.

Ám nem árt tudni, hogy van, amire viszont nem ő a jó választás.

Mire nem jó az ecet?

Mire jó? 1. – Az ecet 7 extrakülönleges tipp, amire kiváló – és 3, amire nem
Mire jó az ecet és amire nem?

 

 

 

Ezekkel vigyázz, ha ecetet használsz:

  • nem szedi ki a fagylalt- a vér- és a festékfoltokat a ruhából, így ezeknél inkább ne ezzel próbálkozz;
  • a leesett tojás maradványait a padlón ne ecettel tisztítsd, mert az abban levő sav reakcióba lép a fehérjével, és csak még nehezebb lesz feltakarítani;
  • mivel a természetes felületeket a sav ugyancsak károsíthatja, inkább kerüld el a használatát fa, márvány, kő anyagú felületeknél.

 

 

További praktikus ötleteket olvasnál?

Praktikus ötletek- Házi praktikák

Praktikus ötletek – Lakás