Ablaktisztítás egyszerűen -13+1 tipp a csillogó üvegekhez

Ablaktisztítás egyszerűen

Ablaktisztítás egyszerűen, olcsón – 13+1 tipp a csillogó üvegekhez

Ablaktisztítás egyszerűen
Ablaktisztítás egyszerűen

 

 

 

A legalább évenkénti nagytakarítás minden háziasszonyra komoly feladatot ró. Ennek az egyik legkényesebb és leginkább macerásabb pontja az ablaküvegek csillogóvá varázsolása – különösen, ha sok üvegfelület található a lakásban.

Ilyenkor persze a kézenfekvő lépés, hogy elővesszük az üvegtisztítószert – a legjobb márka, boltban vásárolt – meg a szivacsot (persze ez is a lehető legminőségibb típus), és hajrá, neki az ablaküvegeknek.

De biztos, hogy ez a legjobb – és legolcsóbb – megoldás? Korántsem. Természetesen számos olyan mód létezik, ami kevés pénzből szuper eredményt hoz. Melyek ezek? Kezdjük a talán legismertebbekkel:

 

Ablaktisztítás egyszerűen – Nagyanyáink bevált praktikái

 1. szivacs helyett újságpapír – a ragyogóan csillogó üvegfelületekért
 2. ablaktisztító folyadék helyett ecet – a villámgyors tisztaságért: elég 1 liter vízhez ¼ liter ecetet adunk, és máris kész az olcsó, de annál hatásosabb üvegtisztító keverék

És most lássunk néhány kevésbé ismert praktikát a vakítóan átlátszó ablaküvegekért.

Ablaktisztítás egyszerűen -Tudtad-e…

 1. …hogy ha napfényben mosol ablakot, túl hamar szárad meg, ezért csíkos, homályos marad az üveg? Érdemesebb tehát inkább felhős időben nekilátni az ablakpucolásnak.
 2. …hogy a burgonya remek ablaktisztító? Ha nagyon piszkos az ablak, végy egy burgonyát, hámozd meg, vágd ketté, és azzal dörzsöld le először az ablakot, majd öblítsd le vízzel.
 3. …hogy a kifőzött tealevél is segít? Öntsd le forró vízzel, és kis idő elteltével szűrd le. Ha ezt használod, nemcsak az ablak, de a tükör és a pohár is csillogni fog.
 4. …hogy a sima mosogatószerrel is kiváló eredményeket lehet elérni?
 5. …hogy ha egy kávéskanál sót öntesz az ablaktisztítószerbe, az megsokszorozza a tisztító hatást?
 6. …hogy a kiselejtezett harisnya is hasznos lehet az ablaktisztításhoz? Töröld át vele az üveget a tisztításkor, és még csillogóbb eredményt érhetsz el.
 7. …hogy a szarvasbőr a legjobb ablaktisztító kendő? Használat után öblítsd el meleg sós vízben, akkor nem veszíti el a puhaságát.
 8. …hogy az autók szélvédőjéhez használt gumicsíkkal ellátott lehúzó remek segítség az ablakoknál is?
 9. …hogy a megtisztított ablak páramentesen tartásához a fagyálló folyadék a legjobb módszer? Pár csepp a törlőkendőre, egy gyors áttisztítás, és huss a párának!
 10. …hogy fagyálló helyett akár glicerint is használhatsz?
 11. …hogy szárazon nem szabad megtörölgetni az ablaküveget? Félő, hogy összekarcolod a felületet. Ugyanez a helyzet, ha az ablaküveg be van fagyva, de akkor még el is repedhet a meleg folyadék hatására.

 

Ablaktisztás egyszerűen +1 tipp a gyors ablakmosáshoz:

Ha éppen nincs elég időd az alapos takarításra, keverj bele 1 liter vízbe 3-4 csepp denaturált szeszt és 3 csepp mosogatószert, és tedd bele egy szórófejes üvegbe. Enyhe rázás után spricceld le vele az üvegfelületet, töröld le újságpapírral, és máris készen vagy!

Ablaktisztítás egyszerűen
Ablaktisztítás egyszerűen