Mire jó 5. – A konyhasó

Mire jó a só?

Mire jó 5. – A konyhasó

5+1 lélegzetelállító ötlet, hogy mire használhatod

Picike, fehér kis kristályok, melyek minden konyhában megbújnak. Annyira triviális, hogy mindig kéznél legyenek, hogy csak akkor tűnik fel a hiánya, ha éppen nincs ott. Ám akkor hirtelen rádöbbenünk, hogy só nélkül szinte nincs is élet. De legalábbis annak sava-borsa mindenképpen elvészhet. A legközönségesebb konyhasóról beszélünk, természetesen. Könnyű beszerezni, olcsó, ám mindemellett egy rendkívül sokoldalúan felhasználható anyag. Mire jó a konyhasó?

Mire jó a konyhasó?
Mire jó a konyhasó?

Mire lehet még jó a konyhasó – és miért

Mégis mi lehet az oka annak, hogy ez a kis ártatlannak tűnő ásvány oly sok mindenre használható? Ez három fontos tulajdonságára vezethető vissza:

 • szemcsés szerkezete elősegíti a természetes hámlást
 • könnyen és gyorsan megköti a vizet
 • fertőtlenítő hatású

No meg persze a legfőbb, mindenki által ismert jellegzetessége különleges íze, mely a három fő alapíz egyike. Használjuk tehát mindenekelőtt ételek ízesítésére, ezt mindenki tudja. De az máris egy izgalmasabb erénye, hogy nemcsak a saját ízét erősíti, hanem másokét is hangsúlyozza. Így például viszonylag ismert tény, hogy ha édes süteményekbe teszünk egy kis sót is, az ki fogja emelni az édességét.

Ugyancsak segít mindenféle egészségügyi problémán, így például enyhíti a torokfájást, méregtelenít, hidratál vagy éppen álomba szenderít…

A házimunka terén is számíthatunk rá: kiváló folttisztító, kifehéríti a megsárgult fehérneműt – és még sorolhatnánk.

De most inkább olyanokat osztunk meg veletek, amelyekről sose gondoltad volna, hogy erre is jó lehet a só. Olvass tovább, és ess ámulatba!

Mire jó a konyhasó?
Mire lehet jó a konyhasó?

Mire jó a konyhasó – tudtad-e, hogy ezekre is?

 • könnyebb vele felsöpörni

Fapadlók esetében, ha sepregetés előtt kiszórsz rá egy kis sót, akkor a szemcsék összegyűjtik és kis labdaformát varázsolnak a porszemekből. Így sokkal egyszerűbb lesz eltávolítani. És ha már söprésről van szó:

 • tovább tart a cirokseprű

Mielőtt használatba vennéd, áztasd sós vízbe, és meglátod, mennyivel megnöveli az élettartamát.

 • megakadályozza a befagyást ott, ahol szükséges…
  • így például az ablakokon (otthon, autóban) – nem kell mást tenni, mint lemosni mindkét oldalon egy kis sós vízzel, majd lágy ronggyal szárazra törölni

 

 • ha pici sót teszel a mosásban levő ruhák öblítővizébe, télen sem fog szabadtéren megfagyni, ahelyett, hogy megszáradna

 

 • …de megkönnyíti a gyors fagyást, ha éppen azt szeretnénk

Ha például gyorsan le akarunk hűteni valamilyen üdítőitalt, nem kell mást tenni, mint jeges-vizes keverékbe kis sót hinteni és picit összerázni. Keverd bele ezt sima jégkocka helyett, és hipp-hopp, elkészül a frissítő ital. Ha pedig így teszed mélyhűtőbe, akkor a palackot sem fogja szétrepeszteni. 🙂

+1 bónusztipp, csak most, csak neked:

 • ha nem szeretnéd romantikus gyertyafényes együttlét után a viaszpecséteket vakargatni mindenhonnan, vásárlás után rögtön áztasd a gyertyákat tömény sóoldatba!
Mire jó a konyhasó?
Mire jó még a konyhasó?

Mire jó az ecet? 7 extrakülönleges tipp, amire kiváló – és 3, amire nem
Mire jó a levendula?
Mire jó a  citrom? 13+1 szuper tipp a háztartásban
Mire jó a szódabikarbóna 7+1 szuperötlet, amire használhatod