Kávégép vízkőtelenítése

Kávégép vízkőtelenítése

Ha eddig azt hitted, hogy a vízkő csak a mosógépeknél nagybetűs ellenség, akkor el kell, hogy szomorítsalak – a kávégépek sem kivételek ez alól. A fokozott figyelem nem csak az ő, de a Te érdeked is, hisz mi van akkor, ha bemondja az unalmast az irodai kávéfőző és ellopja a szünetedet, amit a kávézásnak szenteltél volna? A dolgozói légkör nyugalmának megőrzése érdekében érdemes időt szánni rá.

Ha egyszer vízköves lesz akkor mehet a kukába?

A vízkő nem más, mint a mésztartalmú kőzet rétegekből kimosott ásványi anyagok, ami területenként más és más koncentrációjú. A háztartásban a mosdókagylónál, lefolyónál szabad szemmel látható sárgás színű vízkövet felismerhettél már, viszont a kávégépeknél ez a felületi „tünet” nem jelentkezik. A vízkő eltömődést okoz, ami könnyen kikövetkeztethető problémát eredményez. Ma már olyan profi szerkezeti felépítésű kávégépek vannak, amelyeknek a működési mechanizmusát nem könnyű megérteni. A jó hír, hogy a barista tanfolyamokon a kávé készítési folyamatokon túl, a gépek működése is terítékre kerül. Ha vannak szabad délutánjaid és szeretnél ilyen esetekre felkészülni, akkor ideje jelentkezned!

Kávégép vízkőtelenítése
Kávégép vízkőtelenítése

Miért veszélyes a kávégépre?

Idővel a vízkő a készülék belsejében is lerakódik, ahol eltömődéseket okozhat. A másik nagy probléma, hogy a mész a kávégép anyagának korrózióját is okozhatja, konkrétabban a fém alkatrészek károsodását. Ezek a hatások együttesen pedig már komolyan veszélyeztetik a gép működését. Ráadásul ettől a készülék energiafogyasztása is megnőhet, ezáltal a hanyagságunk, vagy az örökös időhiány miatt feleslegesen terheljük meg a környezetet.

 

Ha van vízkő a kávé íze sem a régi

Azt már tudjuk, hogy a vízkő belülről eszi meg a kávégépet, de gondolnád, hogy akár a reggeli espresso-d sem lesz az igazi? Mivel hosszabb ideig tart a kávét lefőzni, így veszít az aromájából, amit senki sem szeretne. Hiába kínál az Espresso Kft. páratlan minőségű és ízvilágú kávékat, nem tudod élvezni az ízeket, ha az elmulasztott vízkőtelenítésnek a kávégéped issza meg a levét.

Kávégép vízkőtelenítése
Kávégép vízkőtelenítése nagyon fontos az íz miatt is.

 

Mit tehetünk a vízkő ellen?

Ma már a háztartások egyre nagyobb része törekszik a vegyszermentes életvitelre, így különböző alternatívákat keresnek, mint például az ecet vagy a citromsav. Ez akármennyire tűnik optimális megoldásnak, akár kárt is tehetünk a kávégépekben. Az ecet beivódhat az alkatrészekbe, ezzel is befolyásolva a kávé ízét, a citromsav pedig eltömődéshez vezethet, amit pedig szeretnénk elkerülni.Vannak nagyon hatékony vízkőoldó tisztítószerek, valamint vízszűrő kancsók. Hosszútávon érdemes befektetni ezekbe, különösen akkor, ha egy hétfő reggelen nem akarod, hogy a kávégéped felmondja a szolgálatot.

Vízkőtelenítés a gyakorlatban

Amennyiben maradnál a természetes tisztítószereknél, langyos vízre van szükséged. A kávégépedet pedig töltsd háromnegyedig, ebbe tegyél egy evőkanál citromsav port. Várd meg míg feloldódik, és a kellően forró gépnél 5 percenként mosd át a rendszert. Fontos, hogy egyszerre csak fél pohárnyit szűrj át. A végén pedig öblítsd ki alaposan a tartályt! Ha fontos számodra, hogy jól induljon a nap és meglegyen az egészséges mennyiségű koffein bevitel, akkor ügyelj a vízkőtelenítésre.