Nemcsak sütibe jó a liszt!

Mire jó a liszt?

Nemcsak sütibe jó a liszt!

Amikor azt halljuk, hogy liszt, talán bele sem gondolunk, hogy ez a finom por nem egyszerűen gabona- vagy más magvak, egyéb növényi részek őrleménye, hanem egy komplex, növényi alapú fehérje és ásványi anyag bomba. Ez a különleges alapanyag ráadásul nemcsak a sütéshez és főzésnek használható, de a szépségápolásban és a háztartási munkák terén is megállja a helyét!

Manapság már nemcsak búzából, zabból, rizsből és egyéb gabonákból készítenek liszteket, hiszen egyre többen küzdenek élelmiszer intoleranciával, -allergiával. Számukra a hagyományos lisztek kisebb-nagyobb egészségügyi problémákat okoznak, ezért másfajta alapanyaggal kell kiváltaniuk, ha szükséges.

Ilyen többek között a mandulaliszt, a tökmagliszt, a gesztenyeliszt, a csicseriliszt és a burgonyaliszt is. Néhány esetben ezek a lisztek nemcsak a táplálkozás világában használhatók, ahogy a finom búzalisztről sem kell minden esetben lemondanunk, csak éppen máshogy kell használni!

Mire jó a liszt?
Mire jó a liszt?

A szépségápolásban is megállja a helyét a liszt

Ugyan nem a klasszikus fehér finomliszt, de annak alternatívái között több olyan is akad, amely otthon elkészíthető arcpakolásokhoz használható és nagyszerű eredményt nyújt.

Ilyen a durvábbra őrölt zabliszt, ami egy kis mézzel elkeverve táplálja, kisimítja és fertőtleníti a bőrt, de a tökliszt cinktartalma is jótékony hatással van a pattanásos, irritált hámrétegre, hiszen normalizálja a faggyú termelődését. Sőt, a tökliszt belsőleg használva erősíti a hajat és a körmöket, de segít elkerülni a csontritkulást is.

Mire jó a liszt?
Mire jó a liszt?

A rozsdamentes acéllal is csodát tesz a liszt

Gyakran a különféle, vegyi anyagokban dúskáló súrolószerek, de még a sokak által használt asztali só szemcséi is túl durvák ahhoz, hogy az olyan kényes felületeket fényesítsünk velük, mint amilyen a rozsdamentes acél. Viszont, ha nem gondozzuk rendszeresen, mattá válik és nem nevezhető a konyha ékének.

A finomliszt azonban tökéletes megoldja ezt a feladatot! A szennyeződésektől megtisztított tűzhelyre, illetve a szárazra törölt mosogatóba csupán rá kell szórni egy kevés lisztet és egy puha ronggyal körkörös irányban, finoman, de alaposan át kell dörzsölni. Ha elkészültünk, csak le kell öblíteni és máris büszkélkedhetünk a világ legcsillogóbb konyhájával!

Ezzel a módszerrel ráadásul nem kerülünk kapcsolatba semmilyen egészségkárosító vegyülettel és nem lesz furcsa illata sem a konyhai berendezéseknek.

Mire jó a liszt?
Mire jó a liszt?

Egy nagyszerű liszt az egészségért

A szőlőmagból készült liszt egy igazán különleges alapanyag, amelynek számtalan pozitív hatása van az emberi szervezetre. A szőlőmagolaj kipréselése után visszamaradó masszát kiszárítják, majd finomra őrlik, ez képezik a szőlőmaglisztet. Ez a lisztféle rengeteg polifenolt tartalmaz, ezáltal hozzájárul az érrendszer egészségéhez, de a szabadgyökök káros hatásait is semlegesíti.

Csökkentheti a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásának esélyét, de egyes szembetegségek – mint például a szürkehályog – megjelenését is megelőzheti.