Penész a lakásban: nem kell megijedni! – 5 tuti, természetes tipp penész ellen

Penész

Penész a lakásban: nem kell megijedni! – 5 tuti, természetes tipp penész ellen

Napjaink egyik aktuális problémája a penész jelenléte a lakásban. Megjelenése alapvetően két okra vezethető vissza: a nem megfelelő szellőztetés vagy a nyílászárók cseréje, amivel túl jól működő szigetelést érünk el – valójában mindkettő azt eredményezi, hogy túl magas lesz a lakásban a páratartalom, és ez jó teret biztosít a penészgombák kialakulásának. Bár legtöbben csak azért nem szeretik, mert jól el tud csúfítani egy lakást, nem árt tisztában lenni vele, hogy az egészségre is káros, többek között egyik fő okozója lehet az asztma vagy egy allergiás megbetegedés kialakulásának. Most adunk pár tippet, hogyan lehet hatékonyan felvenni a küzdelmet ezzel a makacs problémával.

Penészgombák elterjedése a lakásban

A penészgombák elterjedésének három fő oka:

  • a helyiségben megtelepedő és jelenlevő penészgombaspóra,
  • a penészgomba számára megfelelő tápanyag
  • és megfelelő nedvesség.

Mivel a levegőben gyakorlatilag mindenütt megtalálhatóak a penészgombaspórák, és ezek számára kiváló tápanyag a lakásban található faanyag és tapéta, leginkább csak a lakás levegőjében levő nedvességtartalom beszabályozásával tudjuk megelőzni a kialakulását: ügyeljünk rá, hogy minél alacsonyabb legyen a benti páratartalom.

Penész
Penészgombaspórák

Penész a lakásban – hogyan védekezzünk?

A penész ellen a legjobb módszer a megelőzés, azaz, ha nem adunk lehetőséget a kialakulására, illetve ha magát a kiváltó okot szüntetjük meg. A legegyértelműbb – és legegyszerűbb – védekezés a penész ellen a gyakori szellőztetés az év minden szakában. Télen arra figyeljünk oda, hogy ha túl sokáig áramlik be hideg levegő, akkor előfordulhat, hogy az lehűti valamelyik falat, ez ugyanis nedvességet eredményez, ami a penész kialakulásának melegágya. Inkább nyissunk ablakot sokszor, de rövidebb ideig.

Ugyancsak hatásos lehet, ha már eleve úgy alakítjuk ki a lakást, hogy megfelelő legyen a szellőzése, vagy esetleg ha ez nem megoldható, beszerzünk egy párátlanító készüléket, így könnyebben szabályozhatjuk a levegő belső páratartalmát. De a penészedés ellen is bevethetjük a sokszor már más területen is bevált házi praktikákat. Nézzük, melyek lehetnek ezek:

  • csökkentsd a szobanövények számát! – ezek ugyanis növelik a páratartalmat
  • teregess megfontoltan! – mivel a nedves ruhák növelik a páratartalmat, amikor lehet, inkább kint szárítsd a ruhádat, vagy pedig olyan helyiségben, ahol jól megoldott a szellőzés
  • használj szódabikarbónát a fertőzött helyeken! – ez nemcsak beszívja a nedvességet, de szagtalanít is
  • de ugyanígy jó lehet, ha helyette egy kis sót szórsz ki oda, ahol már látszanak a csúnya, dohos foltok – ez kiválóan megköti a nedvességet, és ha rácsepegtetsz egy kis illóolajat, a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatsz (ha már látszik rajta, hogy kezd nedvesedni, cseréld ki frissre)
    • nemcsak párátlanít, de dekoratív is: tegyél ki sólámpákat vagy sótéglákat a lakás különböző pontjaira!
  • mivel a mész is kiváló nedvességfelszívó, ha nem idegenkedsz az extrém megoldásoktól, akassz fel a lakás néhány pontjára kb. 10-12 db összekötözött krétát!

 

Penész
Penész