Takarítás és háziállat – 8+2 szuper tipp szagok és szőr ellen

Takarítás és háziállat

Takarítás és háziállat – 8+2 szuper tipp szagok és szőr ellen

Még a legelfogultabb állatszerető emberek is belátják: ha háziállatunk van – főleg szabadon közlekedő, és főleg a lakásban! – az nem könnyíti meg otthonunk tisztántartását, sőt.

Azért nem kell nekik sem elkeseredniük, hiszen jól tudjuk, hogy mindenre létezik megoldás. 🙂 Nem kell tehát választani a tiszta lakás és a házikedvenc között, mindössze nem árt, ha tisztában vagyunk pár praktikus módszerrel. Mutatjuk, melyek ezek.

Takarítás és háziállat – folyó- és hulló ügyek

Takarítás és háziállat

 

 

Kutyák és cicák esetében vannak dolgok, amik akaratlanul is elhullanak a lakásban, hiába védekezünk ellenük. A legtöbb gondot a végtermékek szaga és a levedlett szőr okozza. Mi a teendő ellenük?

 

 

 

 

 

 

 1. Szagtalanítás

Bár ma már rengetegféle modern alomtálca, szuperszagtalanítású alom áll rendelkezésünkre, teljesen tökéletes eredményt mégsem biztos, hogy sikerül velük elérni. Ezeket tedd, hogy elkerüld a kellemetlen szagokat:

 • szénszűrő a macska wc-be: mivel a szén kiváló szagsemlegesítő hatású, ha az alomtartó szellőzőjébe helyezel egy szénlapot, nagyságrendekkel le tudod csökkenteni a kiáramló bűz mennyiségét. Ezt beszerezni is nagyon könnyű, a legtöbb kisállatfelszerelés-boltban megtalálod, és még az ára is kedvező.
 • ugyancsak segít a kellemetlen szagok csökkentésében a só is: megköti a levegő nedvességtartalmát, így a rossz szagokat is csökkenti. Nem kell tehát mást tenned, mint elhelyezni az alom közelében (úgy, hogy kedvenced azért ne tudja elérni) egy sóval töltött kis tálat. Ha pedig már úgy látod, hogy összecsomósodtak a kristályok, az azt jelenti, hogy telítődött, tehát cseréld ki egy új, friss adagra.
  • tipp: ha nem elég, hogy nincsen büdös, hanem kifejezetten kellemes illatokra vágysz, a kirakott sóba belekeverhetsz egy kis szárított citromhéjat vagy akár levendulát is: így nemhogy szagmentes, de finom, friss és illatos lesz a lakás.
 • ha valamelyik bútoron, ahol korábban megesett a baj, később is vizeletszagot érzel, nem kell mást tenned, mint lespriccelni a gyanús felületet egy kis vízzel, melye 1/3 rész szájvizet kevertél. A felesleges nedvességet itasd fel, szükség esetén ismételd meg a folyamatot, és meglátod, hamar elillan a kellemetlen szag!
 1. Szőrhullás

Hát igen, családi kedvenceink leggyakrabban bundával rendelkeznek, ami bizony szétterül a lakásban, a szőnyegen, a kanapén – ezzel pedig nem árt vigyázni, nehogy a túl sok szőr miatt allergia alakuljon ki a család bármely tagjánál. Lássuk, miket lehet tenni ellene:

 • legegyszerűbb védekezés a megelőzés:
  • fésüld ki kedvenced bundáját a lehető legtöbbször, hogy elkerüld a túlzott szőrhullatást – ezt még lehet, hogy mindketten élvezni is fogjátok 😉
  • ha van olyan hely, ahová bundásod tudod, hogy gyakran és szívesen heveredik, érdemes letakarni valamivel azt a helyet: egy plédet vagy törölközőt sokkal egyszerűbb kitakarítani, mint például a kanapét
  • próbáljunk egy olyan elrendezést kialakítani, amely megkönnyíti a bútorok mozgatását és az alapos kitakarítást
 • speciális eszközök szőr ellen:
  • nem olyan különleges, de talán nem mindenki tudja: ha sima nedves mosogatószivaccsal áttörlöd a szőrrel borított területet, egyszerűen össze tudod szedni a nemkívánatos szálakat
  • a ruhán használt szöszeltávolító kefe vagy henger kiváló szolgálatot tud tenni a szőnyegen vagy a kanapén is szőreltávolítás terén
   • tipp: ha éppen nincsen kéznél ilyen, akkor a sima ragasztószalag ragadós vége is segíthet a bajon.
Takarítás és háziállat: fésüld ki kedvenced bundáját a lehető legtöbbször, hogy elkerüld a túlzott szőrhullatást
Takarítás és háziállat: fésüld ki kedvenced bundáját a lehető legtöbbször, hogy elkerüld a túlzott szőrhullatást