Rend a lelke mindennek

Rend vagy káosz

Rend a lelke mindennek

A zseni a káoszban is kiismeri magát, rendre csak az ostobáknak van szüksége – tartja az általános mondás. Azért, lássuk be, kényelmesen, nyugodtan élni mégiscsak akkor lehet igazán, ha körülöttünk minden a legnagyobb RENDben van.

Az elmúlt néhány évben egy fiatal japán lány, Marie Kondo hozott új távlatokat a rendrakás terén. Mára már világszerte elterjedt szemlélete és módszerei. Ha nem is tudnánk teljesen átvenni őket, mégis érdekes lehet ezt az újfajta világlátást kicsit közelebbről megvizsgálni.

Rend a lelke mindennek
Rend a lelke mindennek

Rend a lelke mindennek – Marie Kondo nézetei

Ahogyan életrajzából kiderül, Marie Kondo mindig is érdeklődött a rendszerezés tudománya iránt. Azóta kidolgozta módszerét vagy inkább életelvét, hogyan lehet tökéletes rendet tartani magunk körül.

Marie elmondása szerint a módszer alapjait a tradicionális japán vallás filozófiája, a sintó ihlette: „Értékelni mindazt, amid van; saját tárgyaidat nem eldobhatóként, hanem értékként kezelni, függetlenül attól, mennyibe került. Úgy tárolni őket, hogy mindegyiket külön identitásként tudjuk értékelni. Mindezek alapvető életelvei a sintó vallásnak.”*

Magyarországon a Rend a lelke mindennek címen jelent meg a nézetei összefoglalása.

Rend a lelke mindennek
Rend a lelke mindennek

Rend a lelke mindennek – a KonMari-módszer

A KonMari rendrakási módszer legfontosabb alapelvei a következők:

 1. Nem helyiségekben, hanem kategóriákban érdemes gondolkodni.

Azaz ne úgy kezdjük a rendrakást, hogy először a hálószoba, aztán a nappali stb., hanem inkább fókuszáljunk a tárgyakra. Először a könyvek, aztán a ruhák rendszerezése. Ebből pedig máris következik a másik fontos tény:

 1. Rendrakás előtt selejtezz!

Méghozzá kategóriánként, és addig ne kezd másikba, amíg az előzővel nem végeztél teljesen. Ezt pedig csak akkor tudod hatékonyan megtenni, ha

 1. Képes vagy az elengedésre.

A nosztalgia helyett gondolkozz logikusan. Hiába volt régen az a bizonyos bögre kedvelt tárgy, ha mára már nem idézi fel a régebbi kellemes emlékeket.

 1. A rendrakás sorrendje nagyon fontos. Ez lenne az ideális:
  1. a ruhák
  2. a könyvek, iratok
 • apró tárgyak
 1. nosztalgikus emlékmaradványok

 

 1. Légy rendrakásra alkalmas állapotban a művelet során!

Vagyis nem jó, ha többfelé fordul a figyelmed: ne próbáld elterelni például zenehallgatással. Ez csak eltereli a fókuszt. Inkább koncentrálj erősen arra, amit éppen csinálsz.

 1. Értékeld a neked szolgáló tárgyaidat!

Marie élőként kezeli a környezetét, és hisz abban, hogy azok értékelik ezt, és meghálálják a törődést. És egy jó hír:

 1. Ha jól csinálod, életedben egyszer kell csak igazán rendet raknod!

Végy egy nagy levegőt, vágj bele, és ne hagyd abba, amíg be nem fejezted! Ha ezután is a módszert követed, remélhetőleg soha nem lesz szükséged még egyszer ilyen komoly energiabefektetésre.

Végül pedig következzék a filozófia lényege:

 1. A rendrakás nem cél, hanem eszköz.

Ha valóban megértetted a módszer lényegét, a környezeted mindig rendezett lesz, de még az életed, a gondolataid is sokkal könnyebben rendeződni fognak. Hiszen harmonikus környezetünk a lelkünkre is jó hatással van.

Ki tudja? Lehet, hogy érdemes lehet egyszer kipróbálni, mit gondolsz? 😉

*Forrás: Wikipedia, utolsó megtekintés: 2019-02-05

Rend a lelke mindennek
Rend a lelke mindennek