Élősködők a lakásban – tudd meg, hol rejtőznek!

Élősködők a lakásban

Élősködők a lakásban – tudd meg, hol rejtőznek!

Azt már tudjuk, hogy rengeteg, számunkra láthatatlan élőlény bújik meg kéretlenül békésnek látszó otthonunkban. De vajon hol rejtőzhetnek? Hiszen felületesen nézve minden rendben van, sehol senki betolakodó. Ám sajnos, ki kell, hogy ábrándítsunk! Gyakorlatilag nincsen olyan helység a lakásban, ami ne lenne kifejezett kedvence valamelyik élősködőnek! Máris megtudhatod, melyiket hol találod, ha figyelmesen keresed – és nem védekezel ellenük.

Élősködők a lakásban – a hálószoba

Nemcsak a te kedvenc kuckód – sajnos rengeteg kártevő is szereti ezt a helyiséget.

 1. poratka

Na, ő aztán mindent szeret kipróbálni, ami csak ebben a szobában létezik. Ezekben szokott leggyakrabban elrejtőzni:

 • az ágyneműben
 • a párnák alatt
 • a matracban

Nem túl jó hír, de egy átlagos hálószobában mintegy másfél millió poratka képes megbújni.. és hogy miért kedveli ennyire az emberi alvóhelyet? Azért, mert egyik fő táplálékforrása az elhalt bőr hámsejt, és alvás közben ebből rengeteg ott marad az ágyban és környékén.

És hogy még jobban elkeserítsünk, a pizsamánk nemhogy nem véd meg tőlük, hanem még vonzza is őket: ugyanis számukra nincs jobb menü, mint egy hámsejtes fogás, az emberi izzadsággal leöblítve…

 1. molylárvák

Mivel ezek a szörnyű teremtmények állati eredetű anyagokkal táplálkoznak, a valódi tollal tömött párnák, dunyhák kiváló élőhelynek bizonyulnak a számunkra.

 1. ágyi poloska
Élősködők a lakásban
Élősködők a lakásban

Hát nekik az emberi vér a kedvenc lakomája, és mivel éjszaka szerzik be, kiváló leshelynek bizonyulnak az ágy repedései, háttámlája.

 1. molylepkék

Talán ez egy viszonylag ismert tény, hogy ők a természetes anyagú ruhákra mennek, és képesek akár egy teljes ebből készült ruhát felfalni – nem véletlen, hogy fontos odafigyelni a ruhásszekrényünkre!

Élősködők a lakásban – a konyha

 1. hangyák

Ők még talán a legfeltűnőbbek, hiszen fel-alá grasszálnak mindenhol, főként ételmaradékot, morzsákat keresve.

 1. legyek, muslincák
Élősködők a lakásban
Élősködők a lakásban

Ők főleg a szemetes környékét kedvelik, és ha véletlenül nyers hús is van benne, akkor akár kukacok is ellephetik kívül és belül…

 1. gabonazsizsik, futrinka

Mivel gabonával és egyéb élelmiszerekkel táplálkoznak, elsődleges célpontjuk a konyhaszekrény.

Élősködők a lakásban – a nappali

 1. bolhák, atkák

Ők is ügyesen megtalálják a legrejtettebb búvóhelyeket: a padló apró repedéseit, vagy a szőnyeg szálai közti rést. Sőt! A porszívó segítségével még a porzsákban is meg tudnak telepedni!

 1. (pusztító) múzeumbogár

Ők textíliával táplálkoznak, ezért a kárpitos bútorokra mennek leginkább.

Élősködők a lakásban – a fürdőszoba

Itt a párás, meleg helyeket kedvelő élősködőkkel találkozhatsz, ők azok:

 • csótány
 • ezüstös pikkelyke
 • pókszázlábú

És végül jó, ha tudod, amennyiben van háziállatod: mivel ők, ha nem védekezel ellenük, potenciális bolha-, rühatka- vagy akár kullancshordozók, ezek bárhol megtelepedhetnek a lakásban!

Ha netán most megijedtél volna, megnyugtathatunk: szerencsére mindegyik ellen létezik megfelelő védekezés. Legközelebb azt is eláruljuk, hogy melyek azok.

Élősködők a lakásban – tudd meg, kikkel osztod meg még az otthonod!