Élősködők a lakásban – hogyan védekezzünk ellenük?

Élősködők a lakásban – hogyan védekezzünk ellenük?

Miután megtudtad, hogy a lakásod tele van mindenféle nemkívánatos élősködővel, és gyakorlatilag bárhová nézel, mindenhol ott lapulnak láthatatlanul – bizonyára érdekelni fog, mégis hogyan lehetne tenni valamit ez ellen, azaz hogyan lehetne visszahódítani békés otthonodat a kéretlen betolakodóktól. Természetesen, mint mindenre, erre is van megoldás, méghozzá nem is feltétlenül az, hogy kihívod a kártevőirtókat. Mégis, mik lehetnek ezek? Máris megosztjuk veled.

Élősködők a lakásban – tizedeljük meg a poratkákat!

Ahogyan korábban már elárultuk, a poratkák az összes helyiség közül talán a hálószobát kedvelik leginkább. Nos, a legadekvátabb védekezés ellenük, talán nem fogsz meglepődni, ha azt mondom: a házimunka, azaz a napi rutin alkalmazása. Ezekre gondolunk konkrétan:

  • ugyebár a pizsamád izzadsága a poratkák egyik kedvenc itala – éppen ezért érdemes az átlagnál kicsit gyakrabban – olyan háromnaponta cserélni, had tikkadjanak…
  • hasonló a helyzet a párnákkal is: mosd minél gyakrabban, hogy megszabadulj a poratkáktól!
  • matrac: a porszívó kifejezetten hatékonyan tizedeli meg a kis kártevőket.

No de mi a helyzet az ágyneművel? Az ő esetükben két, a fenti hagyományosabb módszerekkel szemben kissé alternatívabb tippünk van, ugyanis:

  • a napfény – a vámpírokhoz hasonlatosan – a poratkák egyik esküdt ellensége: használd ki ezt a lehetőséget bátran, és nyaranta fürdőztesd meg a napfényben minél gyakrabban az ágyneműdet!
  • a gondos háziasszonyok számára egy kissé furcsának tűnő másik hatékony védekezési forma: felkelés után hagyd minél tovább vetetlenül az ágyadat, ugyanis a szellőzés is segít a poratkák ritkításában.

Élősködők a lakásban – mi a helyzet az ágyi poloskákkal?

Élősködők a lakásban: Ágyi poloska
Ágyi poloska

 

 

Na, a másik meglehetősen undorító szerzet.. Ők a legnagyobb gondot a társasházakban, főleg a panelekben tudják okozni, ugyanis ezekben az épületekben legtöbbször a csatlakozók egyazon fal két oldalán vannak, így a nekik vájt alagutakban kiválóan tudnak közlekedni egyik lakásból a másikba. Így általában az a leghatékonyabb, ha kihívják a kártevőirtót, aki lehetőleg minden lakást bepermetezi, vagy pedig kihelyez némi gél formátumú csalétket az élősködőknek, akik – szép szokás! – egymást is szívesen elfogyasztják, így a méregtől elpusztult társaikat is. Szerencsére mindkét eljárás veszélytelen az emberekre, maximum a házikedvencekre kell vigyázni egy darabig.

 

 

 

 

 

Nade! Léteznek ennél izgalmasabb – bár tény, hogy talán némiképpen bonyolultabb és drágább megoldások is:

  • mivel az ágyi poloskák nem kedvelik a hideget, a lakás lefagyasztása segíthet az elpusztításukban – Európa nyugati részében ez már egy bevett irtási mód;
  • de érdekes, hogy a forró gőz is hatékony lehet ellenük – ha be tudsz szerezni például egy gőzborotvát, mindenképp próbáld ki!

A többi kártevő (hangyák, bolhák, csótányok) ellen leghatékonyabban tényleg úgy tudsz védekezni, ha rendszeresen takarítasz, és tisztán tartod a lakás minden részét.

És a végére még egy hasznos információ:

tudtad-e?

…hogy a tömegszállásokon, mint például egy panzió vagy szálloda, rendeleti előírás az évente kétszeri kártevőirtás? De megelőző jelleggel nem árt minden házban ugyanígy tenni – már persze, ha nem fogadtad meg a fenti jó tanácsainkat.

Élősködők a lakásban – tudd meg, kikkel osztod meg még az otthonod!

Élősködők a lakásban – tudd meg, hol rejtőznek!